SAVAŞ VE VİCDAN

Ukrayna Rusya savaşının üçüncü ayındayız. Maalesef kan çıbanı gibi zemin genişliyor, hem de felaket ıstırap veriyor. Batılı devletlerin bazıları savaş bize gelmesin diye Ukrayna’ya silah yardımı yapıyor.

***

ABD de süper güç olarak savaşın seyrini takip ediyor ve yardıma devam ediyor. Tek ifade ile üçüncü dünya harbinin alt yapısı oluşuyor. Ukrayna’da binalar, fabrikalar, silah ve gıda depoları gibi her şeyi tahrip ediliyor.

***

Rusya doymaz bir iştahla batıya yükleniyor. Eski kitapların yazdığına göre Rusya mali yönden zayıflayıncaya kadar Ukrayna’ya ABD destek verecek. Sonrasında ise Çin destekli Japonya Rusya’nın yıkılmasına sebep olacak. Tabii ki her zaman söylediğim gibi her şeyin en doğrusunu Rabbimiz bilir.

***

Batı panik içerisinde. 300 sene Osmanlı ile Rus savaşında Rusya’ya yaptıkları yardımların karşılığının faturasını ödemeye başladılar. Rusya çok kuvvetli, Allah korusun Portekiz’e kadar Avrupa’yı yutabilecek kudrette.

***

Kafkaslar’da Rusya ile savaşmış bir generalin hatıralarında yazıyordu: ‘Öyle çok Rus askeri vardı ki, onları alay alay öldürüyorduk. Fakat tümen tümen takviye geliyordu.’

***

Evet Ukrayna için yıkım, Avrupa devletleri için korkulu bekleyiş, Türkiye için ekonomik sıkıntı devam ediyor. Şimdi biraz da kendimizden bahsedelim. Avrupa Birliği’ne alınmayıp euro kullanmadığımız için paramızın değeri hızla düşüyor ve onlara göre fiyat artışlarımız acımasızca devam ediyor.

***

Bu kısmını hepimiz biliyoruz, bunlar yetmezmiş gibi bir de üstüne bu işin fırsatçılığını eklersek durum daha da korkunç hale geliyor. Bundan 6 ay önceki fiyat artışlarını artık normal kabul ediyoruz.

***

Antalya özelinde Ukrayna vatandaşları savaş başlayınca şehrimize gelince ev kiraları ve ev fiyatları hem el yakar hem de yürek yakar hale geldi.

***

Bu fırsatçılığın bize millet olarak bir faturası çıkar mı diye hiç düşünen var mı? Ukraynalıların durumu iyi olanları öncelikli olarak savaştan kaçıp hemen şehrimize geldi.

***

Ukraynalılar için istenen kiralar 1000 dolar seviyesinde olduğu için onlara çok ucuz geliyor. Fakat benim vatandaşım zaten 5000 lira maaş alıyor ve zorla evden çıkarılıyor. Bu insanlar ne yapacak, düşünen yok.

***

Milletçe maalesef ruhumuz kirlenmiş. İzmir depreminde kiraları 1000 liradan 3000 liraya çıkarttığımız gibi bugün daha da vahim durumlar yaşanıyor. Herkesin gözünü kısa vadeli kazançlar bürümüş, hak hukuk kısmı unutulmuş. Evsiz kalan insanların ahı ne olacak.

***

Eğer Rabbimiz bu fırsatçılığımıza gücenirse başımıza milletçe neler gelebilir? Allah’a şükür ordumuz 24 saat eller tetikte, gözler ufukta bekliyor. Tedbirliyiz fakat ilahi takdirde ille de savaş varsa biz aslanlar gibi savaşırken binalarımız kullanılmaz hale gelirse.

***

1999’da olduğu gibi Allah korusun bir deprem felaketi olur da Adapazarı’nda olduğu gibi binalar yere serilirse halimiz nice olur? O zaman bu para hırsımızın farkına belki varırız ama sağ kalırsak.

HATIRA

1999 depreminden yaklaşık bir ay sonra bir ev sahibini televizyonda izlemiştim. ‘Bir ay önce 150 dairemin kirasını alıyordum, deprem hepsini yerle bir etti. Şu anda yalnız emekli maaşım kaldı.’ Kalemi defteri elimize alalım, hesabı tekrar çıkaralım. Vicdan sınırlarını aşmayalım.