SAVAŞ TATİL FİYATLARINI ARTIRDI

Rusya-Ukrayna savaşının turizmdeki etkileri üzerine bir çalışma hazırlayan Turizmci Recep Yavuz, pandemide düşen tatil fiyatının, savaş nedeniyle arttığını açıkladı. Yavuz, pandemide 375 dolar olan uçak yakıtının 912 dolara yükseldiğini, bunun faturasının tüm dünyada tatilcilere kesileceğini kaydetti.

Recep Yavuz, turizmin üzerinden iki küresel krizin silindir gibi ardı ardına geçtiğini, henüz pandeminin yaralarını saramadan, Ukrayna-Rusya savaşı kâbusunun sektörün üzerine çöktüğünü kaydetti. Savaşın, sadece bulunduğu coğrafyayı değil, bütün dünyayı etkilediğini belirten Yavuz, dünya ekonomisine olduğu gibi turizm sektörüne getirdiği yükün de yavaş yavaş su yüzüne çıktığını dile getirdi.

BELKİ EN PAHALI TATİL OLACAK

Pandemi döneminde durma noktasına gelen turizmde seyahat maliyetlerinin, uçak yakıtındaki düşüş başta olmak üzere en düşük seviyeye indiğini belirten Yavuz, savaşın getirdiği ekonomik yükle tatil giderlerinin belki de son yılların en pahalı dönemine doğru ilerlediğine işaret etti. 2020'de 375 dolar olan uçak yakıtının 2022'nin ilk 6 ayı için 912 dolar olarak hesaplandığını kaydeden Yavuz, “Bu da tatil maliyetinin bütün dünyada artacağını gösteriyor. Zinciri takip edersek, yakıt artışı uçak şirketine yansıyacak, uçak şirketi tur operatörüne, tur operatörü ürün üzerine ekleyecek ve bunun faturası tatilciye kesilecek" dedi.

TATİL GİDERİNDEKİ 3 ANA KALEM

Tatil öncesi, tatil için ödediği ve tatil esnasındaki harcamalar olarak tatil giderini 3 ana kalemin belirlediğini anlatan Yavuz, istisnasız bütün dünyada bu üç kalemde de radikal değişiklikler yaşandığını söyledi. Yavuz, “Birincisi tatil öncesi giderler, tatilcinin kendi ülkesindeki gelişmeleri, kendi ekonomik durumunu, gelir ve giderlerindeki değişimleri kapsıyor. İstisna olarak, savaş ertesinde Avrupa ülkelerindeki enflasyon artışını, Rusya'da rublenin düşüşünü sıralayabiliriz" dedi.

SON 10 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Bir turistin en önemli gider kaleminin tatil için ödenen bedel olduğunu vurgulayan Yavuz, “Ana hatlarıyla ulaşım ve konaklamayı içeriyor. Uluslararası turistik seyahatler yüzde 40 uçak, yüzde 45 araba, yüzde 15 otobüs, gemi ve trenle gerçekleşiyor. Bu araçların hepsi yakıt fiyatlarındaki dalgalanmadan doğrudan etkileniyor. Pandemide en düşük rakamlarda seyreden yakıt fiyatları, Ukrayna-Rusya savaşı ertesinde son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Haliyle seyahatlerin maliyeti de arttı" diye konuştu.

EN BÜYÜK GİDER UÇAK YAKITI

Özellikle savaş nedeniyle 375 dolardan 912 dolara yükselen uçak yakıtındaki artışın tatil fiyatı içindeki en büyük gider haline geldiğini kaydeden Yavuz, “Ancak gerek yasal düzenlemeler, gerek müşteri kaybetme endişesinden dolayı 2022 başındaki seyahatlere bu maliyet henüz pek yansıtılmadı. Yakın zamanda savaşın bitip yakıt fiyatının düşme beklentisi var. Ancak savaş devam ederse bu artışa katlanmak mümkün olmayacak" dedi.

KONAKLAMADA FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ

Konaklamada ise pandemi ertesi bütün dünyada artan enflasyonun, ülkelerde yeni fiyat düzenlemelerini gerekli kıldığını belirten Yavuz, “Bununla birlikte bir de savaşın neden olduğu enerji fiyatlarındaki artış otelcinin belini büktü. Bu iki kalemdeki artışın tatil fiyatına yansıması artık kaçınılmaz, turist de bunun bilincinde" dedi.

TATİLDEKİ HARCAMALAR

Tatil esnasındaki harcamaların da bundan böyle tatilciyi daha yakından ilgilendireceğini söyleyen Yavuz, Türkiye'deki kur avantajına dikkat çekti. Turistin yediği içtiğinden, kiraladığı araca birçok şeyin fiyatının eskisi gibi olmayacağını dile getiren Yavuz, diğer etkileri de şöyle sıraladı:

“Revize edilen konaklama ve havalimanı vergileri, olası PCR test ve karantina maliyetleri, destinasyondaki alışverişleri, rent a car."

Tatilcinin bugüne kadar tatil için harcadığının yaklaşık beşte biri kadar gideri göze almak zorunda olduğunu ifade eden Recep Yavuz, “Milyonlarca insan bugünlerde tatil planlarını bunun üzerinden şekillendiriyor. Savaşın turizme zararı pandemiden çok daha fazla. Tatilci için fiyatı değişmeyen sadece güneş ve deniz kaldı, ama onlara ulaşmanın bedeli de artık ağır" dedi.

DHA