SAVAŞ SÜRDÜKÇE ANTALYA YANIYOR

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Lider Medya’ya yaptığı özel açıklamalarda Ukrayna ve Rusya savaşını Antalya özelinde değerlendirdi.

Ahmet Arğıllı/Fatma Arslan

Lider Medya’ya Ahmet Demir’in sunumuyla ekranlara gelen “Gün Başlıyor” programına Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır canlı bağlantı konuğu oldu. Programda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin,  Rusya ve Ukrayna cephesinde atılan her adımın Türkiye’yi doğrudan etkilediğini dile getirdi.  Çetin, bu durumda iki ülkenin yer aldığı her sıkıntıdan Antalya’nın doğrudan etkilendiğini de ifade ederek, “Türkiye’nin yanında en çok Antalya yanıyor. Bu durumun çok fazla uzamamasını bekliyoruz Şuanda Ukrayna’da bir insanlık dramı yaşanıyor. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu durum hem ihracat hem de turizm açısından Antalya’yı yakından ilgilendiriyor. Rusya bizim turizmde birinci, ihracatta ikinci pazarımız olarak gözükse de dolaylı olarak birini pazarımız Ukrayna’da hem turizmde hem ihracatta üçüncü pazarımız. Her türlü sıkıntı Antalya’yı doğrudan ilgilendiriyor çünkü o bölgelerden çok ciddi turist alıyoruz” diye konuştu.

“HENÜZ REZERVASYON İPTALİ YOK”

Kemer bölgesindeki vatandaş ve esnafın kaygı ile savaşın sonra ermesini beklediğini vurgulayan Çetin, şöyle konuştu:

“Kemer bölgesi Ukrayna ve Rusya’dan çok ciddi turist alıyor. Şuan orada büyük bir gerginlik var. Bu durum umarım en kısa zamanda çözülür. Çünkü şu ana kadar rezervasyonlarda bir iptal görmedik ama biraz daha bu durum uzarsa iptaller gelecektir.”

“ANTALYA TİCARETİ ETKİLENECEK”

ATB Başkanı Çandır ise, savaşın yarattığı çevresel ve insanı tahribatın hiçbir gerekçe ile kabul edilemeyeceğini vurguladı. Çandır, Ukrayna’da yaşanan olayları büyük bir üzüntü içinde takip ettiklerini ifade ederek, “Umuyoruz ki bu çatışmalar, can kayıpları ve sorunlar bir şekilde çözülür. Devletimizin tavrını ve politikasını sonuna kadar destekliyoruz. Ne Rusya ne de Ukrayna bizim düşmanımız değil. Üstelik iki ülke ile de ekonomi açısında iç içeyiz. Bu dönemde çok iyi biliyoruz ki, savaşın uzaması ülkemizi çok etkileyecek. Özellikle etkilenen Antalya’yı ve sektörümüzü doğrudan olumsuz etkileyecek. Antalya’ya gelen turistlerin yaklaşık 3’te biri bu ülkelerden. Birinci sırada Rusya ve üçüncü sırada ise Ukrayna geliyor” dedi.

Ukrayna ve Rusya’da yaşanan durumun ihracatı da etkilediğine dikkati çeken Çandır,” Gümrükte yaşanan sıkıntılar ve yasaklar nedeniyle ihracat durmuş durumda. Bu durumun çok fazla uzamamasını istiyoruz” dedi.

“KRİZİN BİRÇOK ETKİSİ OLACAK”

Çandır öte yandan Rusya ile yaşanacak bir gerilimin başka sonuçlar doğuracağını belirterek, şöyle konuştu:

“Bunun ötesinde doğalgazımızı Rusya’dan alıyoruz. Daha önce yaşanan sıkıntıları hatırlıyoruz. Organize sanayilerdeki doğalgaz kesintisinden çok derinden etkilenmiştik. Buna bağlı olarak stratejik ihracatla aşırı zorlayıcı işler oluşabilir. Tahıl ithalatının yüzden 80’inin bu iki ülkeden yapıyoruz. O nedenle bize ekonomik olarak büyük ölçüde etkisi olacak”

Tarım Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamaya da değinen Çandır, “Bakanlığımız şu anki stoklarımızın yeterli olduğunu söylüyor. Umuyoruz ki bu sorun çok fazla derinleşmeden biter. Elbette bizim ürettiğimiz buğdaylarımız kendi kendimize yetecek düzeye gelecektir ama bir de ithal ettiğimiz buğdayı işleyerek ihraç ediyoruz. İki ülke arasında yaşanan bu durum dünya piyasasındaki buğday fiyatlarını da önemli ölçüde arttıracak” dedi.

“İÇ PİYASADA DÜŞÜŞ OLABİLİR”

Öte yandan Çandır iç piyasadaki fiyatlara ilişkin de açıklamalarda bulundu. Çandır, iç piyasa ürün fiyatlarında doğal bir düşme olacağını ancak bu durumun oluşmamasını dilediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Fiyatlarda doğal bir düşme oluşacaktır. Gerek hava koşulları gerekse girdi maliyetleri çok yükselecek. Antalya’da özellikle salgın döneminde üretim yapan insanlar fiyatlar açısından çok zorlandı. Umuyoruz ki bir düşüş olmaz.”