SAVARONA YATI ÖZÜNE DÖNÜYOR

17 Ağustos 2023 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi mirası Savarona, bundan sonra askeri öğrencilerin eğitimlerinde kullanılacak.

***

Toplam uzunluğu 136 metre olan Savarona, 1931 yılında Almanya’da yaptırıldı. 1938 yılında Türkiye tarafından satın alınan Savarona’da Atatürk altı haftasını geçirdi. Bu süreçte kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı. Atatürk’ün vefatından sonra Savarona, bir süre daha Cumhurbaşkanlığı yatı olarak kullanıldı.

***

2 Temmuz 1951'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığının emrine verilen Savarona Deniz Harp Okulu öğrencilerin eğitim gemisine dönüştürüldü. Hatta 1976 yılına kadar her deniz subayı ilk açık deniz seferi tecrübesini Savarona ile yapıyordu. Ancak 1979 yılında Savarona'da bir yangın çıktı. Yangından sonra onarılan yat 1986'da hurdaya çıkartıldı. 

***

Ancak hurdaya ayrılan Savarona’ya bir firma talip oldu.  Bunun üzerine bu firmaya 49 yıllığına kiralanan Savarona,  restore edildikten sonra turistik bir yat olarak işadamlarına kiralanmaya başlandı. Bazen Savarona Antalya açıklarında da demir atıyordu.

***


Belek’te tatil yapan zenginler zaman zaman Savarona’yı kiralayıp mavi yolculuğa çıkıyordu.  Rusya ve Ukrayna'dan getirtilen aralarında 18 yaşından küçük kızların da olduğu kadınlarla Atatürk’ün manevi mirası olan Savarona’da fuhuş yapıldığı iddia edilmesi üzerine 28 Eylül 2010 tarihinde yata operasyon düzenlendi. Yapılan baskında fuhuş için Rusya ve Ukrayna’dan getirildiği iddia edilen 13 kadın gözaltına alındı.

***

Operasyonda yakalanan kadınların fotoğrafları halen arşivimde duruyor. Bazılarının yaşları 18’den küçük olduğu tespit edilen 13 kadın olaydan sonra sınır dışı edildi. Savarona’da fuhuş yaptıkları iddia edilen şahıslarla Kadınları temin ettiği iddia edilen Sanıklar ise Antalya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada yargılandı.

***

O operasyonu da açılan davayı da takip ettim. Kadınları temin ettiği ileri sürülen sanıklar ceza aldı. Diğerleri beraat etti. Kendilerine iftira atıldığını iddia ettiler.  Açıkçası Atatürk milliyetçisi bir gazeteci olarak ulu önderin son günlerini geçirdiği Savarona’nın fuhuşla anılması beni çok incitmişti. Çok üzücü bir durumdu. Nitekim bu duruma devlet de müdahale etti.

***

Bu olayın ardından Savarona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kiralanan şirketten geri alındı. 10 ay süren restorasyon ve bakımın ardından tekrar devlet yatı olarak hizmete sokulan Savarona geçtiğimiz 17 Ağustos’ta tekrar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı. Ardından bir gelişme daha yaşandı.


***

Savarona, İstanbul Tersane Komutanlığında kapsamlı bir onarıma alındı. Mili Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda aslına sadık kalınarak onarılan Savarona’nın öğrencilerin deniz eğitimlerinde kullanılacağını açıkladı.

Özetle Savarona özüne dönüyor. Emeği geçenlere buradan teşekkür ediyorum.