SARIKAYA TOKADI KENDİNE ATTI

Bir kaç saat öncesine kadar adını hiç duymadığım (gazeteciymiş kendisi) Muharrem Sarıkaya, şu dakikalardan itibaren çok konuşulacağı aşikar.

***

Öyle ki yaptığı o çirkin hareketle Twitter’da dakikalar içinde en çok konuşulanlar listesinde yer aldı.

***

Görüntüleri izlemeyenler için olayı özetlemek gerekirse Muharrem Sarıkaya, Gaziantep’te Belediye Başkanı Fatma Şahin’le program yapıyor. Sarıkaya canlı yayın esnasında ses problemi yaşanmasının ardından İhlas Haber Ajansı (İHA) Gaziantep muhabiri Ahmet Demir’e mikrofon bağlantısını kurmaya çalıştığı sırada sinirlenerek tokat atıyor. Hatta diğer eliyle de ittirerek elindeki kulaklığın kablosunu da muhabirin yüzüne çarpıyor.

***

Saldırıyı yapan ve saldırıya uğrayan kişilerin gazeteci olmasına tabi ayrıca üzüldüm.

***

Normal şartlarda gazeteci olabilmek için bir takım özel yetilere sahip olmak gerekiyor. Ahlaklı ve vicdanlı olmanın yanında olayları hızlı bir şekilde kavrayabilmek, iyi bir gözlem ve analiz yapabilmek, sözlü ve yazılı iletişim kurabilmek, yoğun stres altında çalışabilmek gibi.

***

Gazetecilere ‘yıpranma payı’ verilmesinin sebebi de işte bu ağır çalışma koşullarından.

***

Sarıkaya, canlı yayında muhabirle sözlü veya yazılı olarak iletişim kurabilecekken fiziki şiddeti tercih etmiş olması saymış olduğum gazetecilik vasıflarını taşımadığının en açık göstergesidir.

***

Sarıkaya, aslında o tokadı hem kendi geçmişine, hem de geleceğine attı.

***

Geçmişte istediğin kadar iyi işler yapmış ol, hepsi çöp oldu.

***

Gelecekte de ne yaparsa yapsın bu şekilde anılması onu yeterince karalayacak.

***

Bu birkaç saat içinde olayla ilgili İHA saldırıyı kınadığını ve Sarıkaya’ya dava açacaklarını bildirdi.

***

5 farklı muhabir derneği tarafından da aynı anda kınama yayınlandı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti ise “Bugün itibariyle kendisini “meslektaş” ve “gazeteci” olarak tanımadığımızı kamuoyuna  ilan ediyoruz” dedi.

***

İlerleyen saatlerde internet sitelerinde ve yarın çıkacak olan gazetelerde farklı illerdeki Gazeteciler Cemiyetleri, Basın Konseyleri, meslek örgütleri ve ajanslar tarafından çeşitli kınamaları görmemiz mümkün olacaktır.

***

Sarıkaya, olay duyulunca özür mesajı yayınlıyor. Mesajında ‘olay kamuoyuna yansıdığı için’ ifadesini kullanıyor.

***

Peki ya olay kamuoyuna yansımasaydı? Durumu bu kadar kurtarmaya çalışacak mıydın? Yine bir özürle geçiştirir miydin?

***

Bu olay canlı yayın esnasında yaşanmamış olsaydı izahı zor olabilirdi. Ya da görüntülerin servis edilmesine izin verilmeseydi yine bu terbiyesizlik ört bas edilecekti.

FATMA ŞAHİN’İN TEPKİSİZLİĞİ

Gelelim Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in tepkisizliğine. Tamam programa Gaziantep’in kuruluşunun 100. yılı sebebiyle katıldın. Anlatacakların vardı amenna. Ama senin konuk olduğun bir programda karşında böylesine çirkin bir olay yaşanıyor ve hiç bir şey olamamış gibi tepkisiz kalarak belediye olarak yaptıklarını anlatmaya devam edebiliyorsun.

***

Keşke Fatma Şahin programı kurtarmanın peşine gitmeseydi. Olay karşısında programı sonlandırabilirdi. Devam etmeyebilirdi. Tepki de gösterebilirdi.

***

Neticede o tokat o sırada işini yapmaya çalışan Ahmet’e gibi gözükebilir ama senin programında yapıldı ve bir kadın olarak ayrıca sana da yapılan bir saygısızlıktı. Keşke Fatma Şahin daha az önce izlediğim Küresel Gazeteciler Konseyi’nin katkılarıyla hazırlanan Benan Kepsutlu’nun sunduğu Ajanda programında ki görüntüsüyle hafızamda kalsaydı.

***

Çok güzel programdı. Şahin burada hem yemek yapıyor, hem siyaset konuşuyordu.