Sapan: Kemal Kılıçdaroğlu, kendini örgütlerine bile kabul ettiremedi

Lider Haber ekranlarında seyircisiyle buluşan Gün Ortası programına eski CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan konuk oldu. Sapan, “Kemal Kılıçdaroğlu, kendini örgütlerine bile kabul ettiremedi” dedi.

Lider Haber ekranlarında izleyicisi karşısına çıkan Murat Er’in sunduğu Gün Ortası Programına 24.Dönem CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan konuk oldu. Sapan, seçim sonuçlarını değerlendirmesinin yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu’nun neden yanlış aday olduğunun sebeplerini sıraladı.


“KEMAL  KILIÇDAROĞLU, KENDİNİ ÖRGÜTLERİNE BİLE KABUL ETTİREMEDİ”

Cumhurbaşkanlığı ve 28.Dönem Milletvekilliği seçimi sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulanan Sapan, “Adayı bir ürün, seçimi bir pazar, seçmeni ise bir alıcı olarak değerlendirdiğimizde her şey sonuç olarak pazarlamaya ve tanıtıma bağlı. Burada unutulan şey, ürünün yanlışlığı, ürünün yetersizliği ve birçok açıdan defosudur. Kemal  Kılıçdaroğlu, kendini örgütlerine bile kabul ettiremedi. Önce aday olarak örgütün benimsemesi lazım. Seçmenin de benimsemesi lazımdı ama hiçbirine kabul ettiremedi. Bu durum en başından beri dillendirildi. Sosyal medyada ve ulusal medyada o kadar ironik şeyler yapıldı ki, neredeyse aday olmayın diye yalvardılar. Masa dağılma noktasına geldi. Meral Akşener rest çekti. Masada bile kabul görmedi” ifadelerini kullandı.


“EV VEREYİM, ARABA VEREYİM YETER Kİ BANA OY VERİN”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının yanlış olmasının nedenini aktaran Sapan, “Siyaset hem tutarlılık hem güven işidir. Bir yere aday olacaksanız önce sizi seçecek olan alıcılar sizin güvenilir olup olmadığınıza bakar. Bunu da o güne kadar geçmiş sürecinizi inceleyerek anlarlar. Kılıçdaroğlu’nun siyasi geçmişine baktığınızda savunduğu hiçbir şeyi hiçbir zaman sürdürememiş. Bu durum seçmende güven anlamında inanılmaz iritasyon yaratır. Seçim süreci biraz daha uzasaydı ‘ev vereyim, araba vereyim yeter ki bana oy verin’ diyecekti. Cumhuriyet Halk Partisi, yayın konusunda harcadığı parayı başka hiçbir yere harcamamıştır. Kılıçdaroğlu hiçbir zaman bir programa dayalı seçim yürütmedi ve o yüzden 12 seçim kaybetti. Esas majör konu güven telkin etmektir. Sokakta işportacı gibi siyaset yaptınız” sözlerine yer verdi.


“KILIÇDAROĞLU’NU HEM DOMİNE EDEN GERÇEKLERDEN KOPARAN BİR YAPI VAR”

AKP’nin seçim stratejisini doğru bulduğunu aktaran Sapan, “Karşınızdaki rakip de çok önemli. CHP’nin karşısında çok güçlü bir rakip var. Hem donanımlandırılma açısından hem retorik açısından hem diyalog açısından güçlü bir rakip. AK Parti o kadar halkla iç içe ki seçmen diyor ki ‘Allah ömründen alsın ömrüne versin’ diyor. Bunlar hep tez konusu. Üniversitelerde okutulması, araştırılması gereken tez konusu. Neden Kemal Kılıçdaroğlu’na böyle bir şey söylemiyorlar? Ben olsam bunu araştırırdım. Çevresinde Kılıçdaroğlu’nu hem domine eden gerçeklerden koparan bir yapı var hem de bunu inandırmaya çalışan bir grup var. Kılıçdaroğlu’nu böyle de yönlendiriyorlar” ifadelerine yer verdi. 

Kılıçdaroğlu’nun hatalarından bahseden Sapan, şunları kaydetti:

“Kılıçdaroğlu’nun eksiklerinden biri de Türkiye’nin hem sosyal hem demografik yapısını pek irdelememiş. Kılıçdaroğlu’na baktığınızda sanki perdenin arkasından konuşan biri varmış gibi hissettiriyor. Yani kendi gibi konuşmuyor. Düşünceler de ithal, vücut dili de ithal. Belki kendi olsa daha farklı olabilirdi. Başka bir konu, bütün argümanları kaptırdınız. Milliyetçiliği kaptırdınız, devletçiliği kaptırdınız, devrimciliği kaptırdınız, cumhuriyeti kaptırdınız. Yani siz Atatürk’ten hiç bahsetmiyorken Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk vurgusu yapıyor, laiklik vurgusu yapıyor, cumhuriyet vurgusu yapıyor. Bu seçimi kazanana kazandıran ulusal bilinçtir, ulusalcı bilinçtir. Oysa Kılıçdaroğlu ne yaptı? Bütün ulusalcıları partiden uzaklaştırdı. Bütün Atatürkçüleri uzaklaştırdı. Biri de benim. Kimisini ihraç etti, kimisini pasifize etti, kimisini partiye sokmadı.”