ŞANTİYELERDE HAYAT DURDU

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde, temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarıyla mücadele eden inşaat sektörü bugün itibarıyla inşaatları durdurma kararı aldı. ANTMUTDER Yönetim Kurulu Başkanı ve İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Sert, "Bize başka çare bırakmadılar" dedi.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Türkiye ekonomisinde lokomotif görevi gören inşaat sektörü uzun zamandır, inşaat malzemelerine yapılan fahiş zamlara tepki gösteriyor. Yapılan zamlarla birlikte inşaat sektöründe yaşanan her olumsuzluk, başta inşaat sektörü olmak üzere milyonlarca tüketicinin de konuta erişimini olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında başı çeken inşaat sektörünü en çok etkileyen girdi mamullerinin başında çimentonun olduğu belirtildi. Özellikle çimento sektöründeki fahiş oranlara varan zamların yapılması, müteahhitleri, işçileri ve vatandaşların adına kabul edilemez bir hal aldı. Müteahhitler ve inşaat sektöründe bulunan herkes, bu zor duruma son çareyi işi bırakmada buldu.

“SON ÇARE İŞ BIRAKMA VE BOYKOT”

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER )Yönetim Kurulu Başkanı ve İMKON Yönetim Kurulu üyesi Atılgan Sert bugün yaptığı basın açıklamasında, “İnşaat sektörü olarak, son çare, en demokratik hakkımız olan ‘İş Bırakma ve Boykot’ hakkımızı, son zamanlarda ülkemizin yaşadığı doğal afetlerle mücadele ettiği günlerde baskı aracı olarak kullanmayı uygun bulmadık. Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen sabrettik. Ancak, sosyal medya ve basın üzerinden mücadelemize devam ederek, özellikle çimento sektörünün fahiş zamları geri çekmesi yolunca verdiğimiz mücadeleye çimento sektörü yeni zamla karşılık vermiş, Türkiye inşaat sektörüne ‘İş Bırakma ve Boykot’ dışında seçenek bırakmamıştır. İMKON Yönetim Kurulu 2 Eylül tarihinde toplanarak ‘İş bırakma ve boykot’ kararı alarak, sektörü bu eyleme sürükleyen süreci, bugüne kadar verilen mücadelenin özetini, iş bırakma kapsamını, beklentilerini ve boykot tarihlerini açıklamıştı. Alınan karar gereği bizlerde, çimento sektörünün haksız ve fahiş fiyat artışlarına sessiz kalmayarak, inşaatlarımızı 24 Eylül tarihine kadar durduruyoruz ” dedi.

BOYKOTA DEVAM

Yetkililere seslenen Başkan Sert, “Türkiye inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir, bu zamana kadar haklı çağrımıza yeteri kadar kulak verilmedi. Türkiye inşaat sektörünün haklı talepleri karşılık buluncaya kadar demokratik şartlarda ‘Boykot’ kararımız sonuç alıncaya kadar yenilenerek devam edecektir. Çeteleşmiş, gruplaşmış pazarı komple satın almış ve gerçekten müteahhitin üstünden geçinen insanlardan bıktık. İnsanların artık daire alması hayal. Bizler müteahhit olarak yapılan zamları karşılayabiliriz ama tüketici bunu karşılayamaz. Biz siyaset üstü insanlarız, konuşmalarımızın yanlış anlaşılmasını istemiyoruz. Biz müteahhitler ve işçi kardeşlerimiz bu kararı almak istemedik ama bize başka çare bırakılmadı. Bu haklı çığlığımıza bir karşılık verilmesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.