SALGINDA ASPİRİN KULLANIMINA DİKKAT
Koronavirüs salgınının başından bu tarafa aspirinin virüsle mücadele ettiği konuşuluyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, aspirinin koronavirüste bir koruyuculuğunun olmadığını, hatta bilinçsiz aspirin kullanılmasının insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
İrem GÜNEYBAZ
Koronavirüs salgınından korunmak için, vatandaşlar birçok yola başvuruyor. Bunlardan birisi de genellikle kulaktan dolma bilgilerle halk arasında yaygınlaşan aspirin. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, koronavirüste aspirinin bir koruyuculuğunun olmadığını belirtti. Uzman Doktor Cömert, “Şuan için yapılmış çalışmalarda bir koruyuculuk söz konusu değil. Aynı zamanda aşı sonrası içinde geçerli. Koronavirüs geçirmiş olsanız bile hastalığınıza göre aspirin kullanmanız gerekir” şeklinde konuştu.
“ASPİRİN MASUM BİR İLAÇ DEĞİL”
Cömert, yanlış anlaşılan algılara da cevap verdi. “Koronavirüs aşısı sonrasında düzenli aspirin kullanımı gibi yanlış bir algı var şuanda. Hem Biontech, hem de Sinovac aşısı sonrası düzenli rutin aspirin kullanımı doğru değil. İlerleyen dönemlerde yapılan çalışmalarda, herhangi bir veri olursa bu günlük kullanım alanına girer. Bir de aspirin masum bir ilaç değil. Olası bir beyin kanaması ve mide kanaması gibi ve belli dozlarda iç kanamaya sebep olabilir. Her zaman temel amaç, yarar ve zarar oranını bilmek. Bu gibi masum görünen, fakat etkisi büyük ilaçlar uzmanlar tarafından kontrol altında kullanılması gerekiyor” dedi.
UZMAN KONTROLÜNDE OLMASI ÖNEM TAŞIYOR
Doktor Cömert, düzenli aspirini kimler kullanamaz sorusuna da yanıt verdi. Cömert, “Özellikle 60 yaş üzerinde daha önce kalp damar öyküsü olmayan, felç geçirmemiş olan, kalp damar hastalığı yüzde 10’un altında olan kişilere aspirini önermiyoruz. Haftada bir aspirin kullanılması gibi bir yanılgı var. Aspirini, uzmanınız yazarsa kullanmanız doğru olacaktır. Fakat kendi kendinize reçete yazmak, yeteri kadar doğru değil” ifadelerine yer verdi.