SALGINDA SAHTE ALTIN ÇOĞALDI

Çağımızda altının değerinin iyice artması ile birlikte sahte altın da piyasada oldukça fazla türemeye başladı. Mesleğinin erbabı olmuş 31 yıllık Kuyumcu Hilmi Öztürk, sahte altın satışı konusunda vatandaşları uyardı.

Salgın döneminde gerçek altın fiyatlarının artmasıyla birlikte sahte altın üretimi de çoğaldı. Vatandaşlar ve işini hakkıyla yapan kuyumcular bu durumdan şikâyetçi oldu. Kuyumcu Hilmi Öztürk,  sahte altının anlama yöntemlerini anlattı. Öztürk, sahte ve gerçek altınları seslerinden ve ağırlıklarından ayırt edilebildiklerini belirtti.

“AĞIRLIĞINDAN ANLAŞILIYOR”

Kuyumcu Hilmi Öztürk, altın fiyatlarının yükselmesiyle sahte altınların piyasa da arttığını belirterek şöyle açıklamalarda bulundu: “Altın fiyatı yükselince insanlar kalpazanlığa yönelmeye başladı. Çünkü altının gramı 500 TL olduğundan dolayı çok büyük para yapıyor. Altınları biz müşterilerimizden alırken kontrol ediyoruz. 3 tane yerden kontrolden geçiyor. Sahte altınları yakaladığımızda emniyete ve Kuyumcular Odası’na bildiriyoruz. Bu tür altınları piyasadan temizlemeye çalışıyoruz. Sahte altınları sesinden tanıyoruz. Çeyrek altını cam zemine attığımızda ince bir ses çıkıyor. Sahte altında ise tok bir ses çıkıyor. Eğer hiç anlayamazsak ayar suyumuz yani kezzap suyumuz var. Kezzap suyu, altının ayarını belli ediyor. Altın olan bu su da erimiyor. Meslek hayatımda 31.yılımda olduğum için ve ekibimi de ona göre yetiştirdiğim için altını elimize aldığımızda anlıyoruz.”

İÇİ SAHTE DIŞI GERÇEK

Kuyumculukta 31 yılını doldurduğunu belirten Hilmi Öztürk, “Kuyum sektörü geçici bir şey değildir. Teknik konuları vardır. Bundan dolayı altını güvenli yerden alınıp, güvenli yerden satılması gerekir. İnsanlar sahte altın almamak için güvendikleri yerden alışveriş yapmaları lazım ya da sesinden anlamalarını istiyoruz. Tabi müşterilerin anlaması çok zor. Çünkü çok güzel kaplama yapıyorlar. Mesela sahtekarlar içine sahte, dışına gerçek altın kaplayarak insanları dolandırıyorlar. Biz elimizden geldiği kadar müşterilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Öztürk, “Güvenli altın satmaya çalışıyoruz yani insanları kandırmak için değil. Çünkü insanların alın teri, parayı zor kazanıyorlar. Salgından dolayı fiyatlar artışa geçince, sahte baskı olayları daha da çoğaldı. Elimizden geldiği kadar hassasiyet gösteriyoruz” dedi.

GÜVENLİ DEĞİL

İnternetten altın satışı yapılması hakkında konuşan Kuyumcu Öztürk, “Elinize almadığınız bir şeye para veriyorsunuz, 15 gün iade garantisi var ama ben vatandaşların eline almadığı bir altına güvenmemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü resimde gösterdikleri ile fiziki olarak çok fark ediyor. Salgından dolayı bu tür üç kağıtçılıklar çoğaldı. Biz 1948’den bu yana babamızdan, dedemizden dürüstlükle, doğrulukla buralara kadar geldik. Vatandaşa hizmet için varız. Altın almak isteyen vatandaşlar bizlere gelip, bilgi alabilirler” diye konuştu.