SALGIN SÜRECİNDE ÇOCUKLARA DİKKAT

Yüz yüze eğitimler koronavirüs salgınının seyrine göre, 21 Eylül'de başlayacak. Uzmanlar, pandemi süreci boyunca çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini ve çocukların okula gittiği zaman risk altında olduklarını söyledi.

Antalya Memorial Hastanesi’nde görevli, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Eser Akkuş, koronavirüsün yetişkin bireylere oranla çocuklarda daha hafif seyrettiğini belirtti. Çocukların risk grubunda olmadığını söyleyen Akkuş, “Çocuklarda çok belli belirsiz geçiyor. Ama bu tabi çocukların koronavirüs olmayacakları anlamına gelmiyor.” dedi. Velilerin klasik hijyen yöntemlerini çocuklarına öğretmesi gerektiğini bildiren Akkuş, doğru bir şekilde sık sık el yıkamayı, çocukların haftada bir tırnakları kesilmesini ve haftada en az 2 kere banyo yaptırılması gerektiğini vurguladı.

2’NCİ DALGA SÖZ KONUSU

21 Eylül’de vaka sayılarında çok fazla artış olmazsa yüz yüze eğitimlere geçinilmesi planlanırken, çocukların sınıf içerisinde sosyal mesafeyi koruyamayacaklarını vurgulayan Eser Akkuş, “Vakaların artışıyla birlikte pandemi sürecinde 2’nci dalga söz konusu. Ne kadar önlem alınırsa alınsın çocuklar okula girdikleri anda birbiriyle iç içe gireceklerdir. Aynı şekilde maske takmaya çok fazla zorlayamazsınız. Türkiye’deki vaka sayısı beli bir oranın altına düşmedikçe devlet okulları açmayı düşünmeyecektir.” ifadelerine yer verdi.

RİSKE ÖNLEM: GRİP AŞISI

Uzmanlar, grip aşısının yeni tip koronavirüse karşı korumadığını ancak mevsimsel grip semptomlarıyla benzerlik gösteren kovid-19 hastalığının bu şekilde ayırt edilebileceğini açıklıyor. Konuyla ilgili görüş belirten Akkuş, çocukların eksik aşılarının giderilmesi gerektiğini savundu. Akkuş, “Ben çocuklara grip aşısı yaptırılmasını öneriyorum. Grip sezonunun gelmesiyle hastanelere çok fazla yük bineceğini düşünüyoruz. Grip virüsünü ekarte edebilmek adına grip aşısı yapılmasını öneriyoruz. Özellikle 5 yaşın altındaki çocukların hepsi riskli grubun içinde.” dedi.

‘GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK’ ile SAĞLIKLI ÇOCUKLAR

Koronavirüse karşı alınacak en önemli tedbir çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmeleri gerektiğini bildiren Akkuş, şu ifadelere yer verdi:

“Çocukların dengeli beslenmesi çok önemli. Kesinlikle rafine ürün, ambalajlı ürün kullanmamalıyız. Bu ürünler çocukların bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Son zamanlarda popüler olan gökkuşağı tipi beslenmeyi öneriyorum. Gökkuşağındaki renklerin çeşitliğinde sebze ve meyve tüketmesini öneriyoruz. Çocukların dengeli beslenmesi çok önemli; protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağları tüketmesi gerekiyor. D vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bütün bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bütün çocukların günlük ihtiyaçları olan dozda d vitamini kullanmaları öneriyorum. Çocukların günde 600 ünite d vitamini almaları gerekiyor. Eczanelerden alınacak herhangi bir d vitamini  5-6 damla kullandıkları zaman karşılamış oluyorlar. Son olarak haftada en az iki defa balık tüketilmesi gerekiyor. Eğer tüketmiyorsa da balık yağıyla takviye etmesini öneriyoruz.”

Sadık Çetin SADAK