Sahurda tokluğu artıran 4 yiyecek

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin yolunun öncelikle tek öğün beslenilmemesinden geçtiğine dikkat çeken Diyetisyen Duygu Yıldırım Sökmen, mutlaka sahur yapılması gerektiğini vurguladı.

Sahur sofrasında 4 yiyecek grubunu bulundurarak tokluğu artırmanın mümkün olduğunu belirten Diyetisyen Duygu Yıldırım Sökmen, “Yumurta hem düşük kalorisi hem de protein kalitesinin yüksek olması sebebiyle uzun süre tokluk sağlar. Tam buğday ürünleri sindirim problemlerini önleyerek tokluğu artırır. Süt de uzun süre tokluğu artıran bir içecektir. Tarçın ise kan şekerini dengede tutup, tatlı ihtiyacını baskılamayı sağlar” dedi.

TEK ÖĞÜN BESLENMEK VÜCUTTA KITLIK PSİKOJİSİNE YOL AÇAR

Tek öğün beslenmenin vücudun ‘kıtlık psikolojisine’ girmesine, dolayısıyla metabolizmanın yavaşlamasına ve vücut yağının artmasına neden olacağının altını çizen Diyetisyen Sökmen, “Hem gün içerisindeki enerji dengenizin hem de metabolizmanızın düzgün bir şekilde çalışmaya devam etmesi için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır” şeklinde konuştu.


TARÇIN TÜKEREREK KAN ŞEKERİNİZİ DENGELEYİN

Diyetisyen Sökmen, sahurda tokluğu artıran yiyecekleri şöyle sıraladı:

“Yumurta: Hem düşük kalorisi hem de protein kalitesinin yüksek olması sebebiyle uzun süre tokluğun sağlanması için yumurta sahurun olmazsa olmazlarındandır.

Tam buğday ürünleri (kepekli ekmek, çavdar, yulaf ezmesi vb.) : Sindirim problemlerini önlemek ve kişinin daha uzun tok kalabilmesi adına tam buğday ürünleri ölçüsünde tüketilmelidir. Böylelikle günlük lif alımını da artırabilirsiniz.

Süt: Özellikle sahur öğününde süt ve ürünlerini tercih etmek uzun süre tokluğu sağlayacaktır. Şişkinlik veya gaz problemi olan kişilerin laktozsuz sütü tercih etmeleri gerekir. Yine yoğurt da kan şekerini dengelemede, tokluğu sağlamada yardımcı diğer alternatiftir.

Tarçın: Kan şekerinin dengelenmesinde en önde gelen baharatlardan biri tarçındır. Ramazan’da en önemli konu kan şekeridir. Ramazan boyunca süt, yoğurt ve çaylarınızda tarçını kullanarak kan şekerinizi dengede tutup, tatlı ihtiyacınızı da önemli ölçüde baskılayabilirsiniz.”

DEPOLAMA MANTIĞI İLE AŞIRI SU TÜKETİMİ BULANTI YAPABİLİR

Sahurda su tüketiminin de ölçülü olması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Sökmen, “Sahurda aşırı su tüketimi mide bulantısına, şişkinliğe, sık idrara çıkma gibi durumlara neden olmaktadır. Sahurda yaklaşık 1 litre su içilebilir. Vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını iftar ve sahur arasına yayarak düzenli aralıklarla tüketmek, vücudunuzun su dengesi ve sindirim sisteminiz açısından daha uygundur” dedi.

 DHA