KENTLEŞMEDE RANT KAVGALARI

Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Sempozyumu’nda konuşan HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, rant kavgaları ve kamu yararındaki çatışmaların sağlıklı kentleşmenin önüne geçtiğini söyledi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube tarafından yürütmesi yapılan, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı ve Antalya Kadastro Müdürlüğü tarafından organize edilen  “Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Sempozyumu” Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyuma, HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer’in yanı sıra Antalya Kadastro Müdürü Mahmut Gültekin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Harita Şube Müdürü Önder Gacemer, Muratpaşa Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Emre Vural ve Antalya Kadastro Müdürlüğü Kontrol Mühendisi Kürşat Oral ve HKMO üyeleri katılım gösterdi.

“ARAZİ-RANT İLİŞKİSİ DENGELİ YÖNETİLEMİYOR”

Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Sempozyumu açılış konuşmasını yapan HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, sağlıklı kentleşememenin en önemli sebebinin rant kavgaları ile kamu yararı arasındaki çatışmalar olduğuna değindi. Arazi-rant ilişkisinin dengeli yönetilemediğinin altını çizen Hançer, “Kentlerin planlı ve sağlıklı gelişmesinin temelini, yerel idarelerin yaptığı imar planları ve uygulama imar planlarının, kamu veya özel sektörde görev yapan harita ve kadastro mühendislerinin sorumluluğunda yürütülen arazi ve arsa düzenlemesi sonucu üretilen parselasyon planlarının kadastro müdürlüklerinin kontrolünden sonra tapuya tescili işlemleri oluşturmaktadır. Uygulamadaki aksaklıklar sonucu ortaya çıkan itirazlar ve açılan davalar süreçlerinin uzamasına yol açtığından verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararları kesinleşene kadar, kentlerin 5 yıllık imar programlarına uygun hem teknik altyapılarının yapılamamasına hem de iptal edilen parselasyon planındaki parsellerin yapılaşamaya açılamamasına neden olmakta, planlı kentleşmede önemli sorunlar yaratmaktadır” dedi.

Kişilerin mülkiyet hakkı konusuna değinen Başkan Hançer, tapu tescil edilen parselasyon planlarının parsel mülkiyetlerinde el değiştirmeler ve yapılaşmalar gerçekleştikten sonra iptali halinde olacakları sıraladı.