SAĞLIK TURİZMİNDE DENETİM ÇAĞRISI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB ) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu ve akredite olmuş yetkili acente temsilcileri “Sağlık Turizmi” konulu toplantıda bir araya geldi. TÜRSAB BTK Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Fidan, “Sektörde denetimsiz rol alan sağlık kuruluşları ve aracı kurumlar sağlık turizmi sektörünü olumsuz etkiler ve marka olma yolunda ilerleyen Türkiye’de kayıplara neden olabilir” dedi.

TÜRSAB Akdeniz Bölge Temsil Kurulu (BTK) Hizmet Binasında gerçekleşen toplantıda, sağlık turizminde Türkiye’nin son durumu ve sektör paydaşlarının sorunları değerlendirildi. Toplantıda konuşan TÜRSAB BTK Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Fidan, son yıllarda Antalya’da sağlık turizminin büyük bir değer haline geldiğini anlattı.

ANTALYA SAĞLIK TURİZMİNDE MARKA OLACAK

Fidan, TÜRSAB olarak kentte sürdürülen sağlık turizmine çok önem verdiklerini belirterek, “Sağlık turizmine çok önem veriyor ve sektör için her türlü konuda çok sıkı çalışmalar yürütüyoruz. Yaklaşık 3 yıldır Antalya’nın sağlık turizminde bir marka haline gelmesinde çok etkili rol aldığımızı düşünüyorum. Sağlık turizminde acentelerin varlığı önemlidir. Çünkü acenteler olmadan sağlık kuruluşlarının bu pazarlamaları yapmaları çok zordur. Antalya’nın bu konuda her geçen gün gelişmesi, markalaşması ve en çok tercih edilen şehirlerden biri olması için çalışıyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIK TURİZMİNDE DENETİM UYARISI “

Sağlık turizminde güven ortamının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Fidan, sektörde denetimsiz rol alan sağlık kuruluşları ve aracı kurumların sektörü olumsuz etkilediğini ve marka olma yolunda ilerleyen Türkiye’de kayıplara neden olabileceğine değindi.

Fidan, TÜRSAD denetim ekiplerinin bu konuda sahada aktif rol aldığını belirterek, “Bu konuda denetim yaparken siz paydaşlarımız ve destekçilerimizin yardımına ihtiyacımız var. Bu konuda planlı ve hızlı çalışmamız önem arz ediyor. Sektördeki temsilcilerimizden bu kişilerin tespiti ve bildirimini bekliyoruz. Bu kişi ve kurumlarla karşılaştığınızda bizlere bildirirseniz çok daha hızlı aksiyon alabiliriz. Bizler bu konuda birlikte mücadele etmek istiyoruz. Bu konuda kısa vadede değil uzun vadede çözümlere ihtiyacımız var.  Antalya sağlık turizminde çok büyük avantajlı ve potansiyeli olan bir şehirdir. Bu potansiyeli her beraber büyütmemiz ve korumamız gerekiyor. Sektörle ilgili bu konudaki açıklıklar yabancı basında yer alırsa kötü bir sonuç ile karşılaşırız bu nedenle hep birlikte çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“SALGIN SÜRECİNDEN SAĞLIK TURİZMİ DE ETKİLENDİ”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde tüm dünyanın zorlu bir dönemden geçtiğini ifade eden Fidan, bu dönemin tüm sektörleri etkilediğini hatırlattı.

Fidan, Kovid-19 tedbirleri kapsamında, sınırların kapatılması ve uçak seferlerinin durdurulmasının sektörde duraklamaya neden olduğunu belirterek, “Salgın nedeniyle zor bir süreç geçirdik. Sınırların kapatılması, seferlerin durdurulması beklentimizin altında bir döneme neden oldu. 2022’de ise beklentimiz ülkeler arası uçuşların aksamadan devam etmesidir. Bizler için günlük uçuş sayıları çok önemli. Uçuş sayısı ne kadar az olursa gelecek turist ve hasta sayısı da o kadar azalıyor. Örneğin sağlık turizminde en önemli pazarımız İngiltere ve sınırlarını açmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Bu yıl beklentilerimizin karşılandığı, yatırımlarımızın artıya dönüşeceği bir yıl olmasının bekliyoruz.” dedi.

Öte yandan TÜRSAB BTK Yönetim Kurulu Üyesi Raif Raifoğlu da, dünyada 45 ülkede sağlık turizmi yapıldığını bildirerek diğer ülkeler arasında sektör içindeki olumsuzluk yaratacak kişi ve kurumlara yönelik tedbirlerin sektör geleceği için önem arz ettiğini vurguladı.

KURUMLARA İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Bulut, denetimlerin ne kadar yoğun, doğru ve sistematik olarak yapılırsa sektörün o kadar korunacağını ifade ederek şunları kaydetti:

“Türkiye’nin sağlık turizminde marka değer olmasını istiyorsak, devletin tüm kurumları ile çok sıkı çalışmalıyız. Bu çalışmaları herkesin haklarını koruyarak yaparsak, ülkemizin uluslararası alanda markalaşmasını sağlayabiliriz”

 “UKRAYNALI TURİSTLER İÇİN KRİZ MASASI KURULDU”

Öte yandan (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ferit Turgut ise, Antalya’ya turizm amaçlı gelen çok sayıda Ukraynalı turistin hava sahalarının kapatılması nedeniyle ülkelerine dönemediklerini aktardı. Konuya ilişkin “Ukrayna- Rusya Kriz Masası” kurulduğunu ifade eden Turgut, turistlerin mağduriyet yaşamamaları için Antalya Valiliği ve Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile işbirliği yürüterek çalışma yapacaklarını bildirdi.