SAĞLIK TURİZMİNDE ANTALYA 1 NUMARA

Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Başıbüyük, “Sağlık turizminde güçlü bir alt yapı ve turizm imkanı ile başarılı oluyorsunuz. Antalya hem sağlık turizmi hem de turist sağlığı için biçilmiş kaftan. Sağlık turizmini çok daha iyi noktalara taşıyacağız. Çünkü güçlü bir alt yapımız ve bunu destekleyecek çok güçlü bir turizm referansımız var” dedi.

Zehra TEKECİ/Özge TOPTAŞ

Lider Haber’de Fatma Arslan’ın sunumuyla ekranlara gelen “Gün Ortası” programına Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Başıbüyük konuk oldu. Fatma Arslan’ın kan bağışından, sağlık turizmine, Antalya’daki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki son durumdan şehir hastanelerine ve yatırımlara ilişkin sorularını yanıtlayan Başıbüyük, önemli açıklamalarda bulundu.

“YOĞUN BAKIMLARIN YÜZDE 99’U BOŞALDI”

Başıbüyük burada yaptığı konuşmada,  göreve geldiği günden bu yana Antalya’da Kovid-19’a yönelik yapılan çalışmaları anlatarak, “Antalya’da göreve başlayalı 6 ay oldu. Göreve başladığımızda Türkiye’de Kovid-19’un hareketli, vaka sayılarında ciddi artışlar görüldüğü bir dönemdi. Bizim ilk yaptığımız iş yoğun bakım ve servis yataklarının planlamasıydı. Elimizde ise tüm Türkiye’de kullanılabilir halde olan bir silah vardı. Aşıların kullanımında ivme kazandırmaya çalıştık. Aşıların kabul görüp vatandaşların daha fazla aşılanması için ciddi efor sarf ettik. Geldiğimiz noktada ise günlük vaka sayılarının 20 ila 50 arasında seyrettiği, yoğun bakımların yüzde 99’unun boşaldığı ve hastanelerin normal hizmetlere döndüğü günlere geldik” diye konuştu.

“YOĞUN BAKIMDA 15 HASTAMIZ VAR”

Başıbüyük bu süreçte dezavantajlı grupların aşısız vatandaşlar olduğuna dikkati çekerek, “Salgın etkisini ortadan kaldırmanın en etkili yolu toplumun aşılanması. Bu nedenle aşısız vatandaşları dezavantajlı olarak kabul edebiliriz. Kovid-19 artık çocuklarda da görülüyor ve yaş aralığı yeni doğandan ileri yaşa hayatın herhangi bir dönemde karşımıza çıkabiliyor. Vakaların yoğun olduğu dönemlerde hastanelerimizi ve servisleri salgın için ayırıyorduk. Artık bu servisler oda seviyesine geldi. Diğer alanlarda da iş ve işlemlere devam edilmeye başlandı. Son verilere göre Antalya’da Kovid-19 nedeniyle hastanede yatan 15 hasta var. Doluluk oranları yüzde 90 ‘a ulaşmışken şimdi iki ya da tek hanelere düştü. Belki haftaya tek haneli rakamları konuşacağız. İlimize çocuk yoğun bakımlarında ise Kovid-19’a bağlı yatan hastamız yok” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ALT YAPIMIZ ÇOK GÜÇLÜ”

Antalya’da Kovid-19 ile mücadelenin çok sıkı yürütüldüğünü vurgulayan Başıbüyük, “Antalya sağlık alt yapısı anlamında çok güçlü. Kamu kurumları, özel sektör ve üniversite bu süreçte elini taşın altına koydu. Kamu bu işin organizasyonunu yaptı ama diğer paydaşlarda çok ciddi destek vererek bu yükün paylaşılmasını sağladı. İlimizin başarısını bu şekilde kazandık” dedi.

Öte yandan 2021’de yer teslimi yapılan ve inşaatına devam edilen Antalya Şehir Hastanesi’ndeki son durumu aktaran Başıbüyük, “Şu anda hastanemiz bin 48 yataklı olarak planlandı. Servis, yoğun bakım ve acil serviste kullanılacak olan tüm odalar tek yataklı olarak planlanırken, 2 yataklı hale getirebilecek bir kapasiteye sahip. Bu aşamada bin 750 yatak sayısından bahsediyoruz. Avrupa ülkelerinde salgın döneminde insanları yatıracak yatak bulamadılar. Ancak biz şehir hastaneleri ve güçlü sağlık alt yapımız sayesinde bunun üstesinden geldik. Bu anlamda yatak kapasitesi çok önemli. Bin 750 yatak sayısı bizim şuan ilimizdeki kamu hastanelerinin yatak kapasitesinin yüzde 50’sine denk geliyor. Hastanemiz açıldığında mevcut kapasitenin üzerine yüzde 50 daha koyacağız. Şehir hastanesi ilimizin vizyon yatırımı. İlimizde bulunan ve Türkiye’de örnek teşkil eden diğer hastanelerimize göre 3 ila 4 tık daha yüksek seviyede akıllı bir hastanecilik sistemi mevcut. Turizmin başkenti olan ilimizde sağlık turizmine de ciddi katkı sağlayacak. Fiziki olarak yüzde 50’si tamamlanan, konforlu ve kaliteli sağlık hizmeti sunacak hastanemizin açılışını inşallah 2023’ün nisan ya da mayıs ayında gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

“ANTALYA BİÇİLMİŞ KAFTAN”

Antalya’da sağlık turizminin her geçen gün geliştiğini de ifade eden Başıbüyük, “Sağlık turizminde insanlar hem tatil yapabilecekleri hem de sağlık hizmeti alabilecekleri şehirleri tercih ediyorlar. Bu anlamda Türkiye’de Antalya dışında alternatif yok. Sağlık turizminde güçlü bir alt yapı ve turizm imkanı ile başarılı oluyorsunuz. Antalya hem sağlık turizmi hem de turist sağlığı için biçilmiş kaftan. Biz sağlık turizmini çok daha iyi noktalara taşıyacağız. Şu an Türkiye’de diş tedavisinde en iyi noktadaki il Antalya. İstanbul ile belli alanlarda rekabet halindeyiz. Bizim de, onların da iyi olduğu alanlar var. Ancak kısa vadede çok daha iyi bir noktada olacağız. Çünkü güçlü bir alt yapımız, bunu destekleyecek çok güçlü bir turizm referansımız var” dedi.

Başıbüyük, sağlık turizminde Antalya’da çeşitli alanlarda hizmet verildiğini vurgulayarak, diş tedavisinin yanı sıra estetik amaçlı işlemlerin, organ nakli ve kanser tedavilerine de büyük bir talep olduğunu kaydetti.