"SAĞLIK MERKEZLERİ, RİSK ALTINDA"
Grip aşılarında talep fazlalığının yaşanması ile birlikte yurtdışından talep edilen grip aşıları Türkiye'ye geldi. Aşıların gelmesi sonrası ise aşı miktarındaki yetersizlik vatandaşlar arasında 'kimlere aşı yapılacak?' sorusunu gündeme getirdi. Konu hakkında konuşan ve sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgi veren ANTAHED Başkanı Dr. Orhan Tekin, "Sağlık merkezleri vatandaşın akınına maruz kaldı" dedi
Dünyayı etkisi altına alan ve 11 Mart tarihinden beri Türkiye'de varlık göstermeye başlayan Koronavirüs (Kovid-19) salgını ve bununla beraber sonbahar aylarına da girilmesiyle birlikte grip aşılarına olan talep arttı. Bu yılki talebin fazla olması sebebiyle sipariş edilen grip aşıları ise geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye geldi. 1 milyon 350 bin ton grip aşısının geldiğinin duyulmasından sonra ise aşı yaptırmak isteyen vatandaşlar durumun akıbeti hakkında bilgi almaya çalışıyor. Konu hakkında açıklama yapan ve Türkiye'ye gelen grip aşılarının hangi yöntemler ile kimlere vurulabileceği konusunda bilgi veren Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. Orhan Tekin, öncelikle vatandaş ile aile hekimleri karşı karşıya getirildiğinin söyledi. Tekin, "Basında ve sosyal medyada influenza (grip) aşılarının depolara geldigi vatandaşların Aile Sağlığı Merkezleri'nde aşılarını yaptırabilecekleri haberinin yayınlanması sonrasında Aile Sağlığı Merkezleri grip aşısı olmak isteyen vatandaşın akınına maruz kaldı" diye konuştu.
"SAĞLIK MERKEZLERİNDE YOĞUNLUK VAR"
Tam olarak aşıların kimlere uygulanacağı konusunda net bir bilgi olmadığı için 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşların aşı yaptırmak için yoğun bir biçimde aile hekimlerine başvurmaya başladıklarını kaydeden ANTAHED Başkanı Dr. Orhan Tekin, bu durum sonrasında ise Aile Sağlığı Merkezleri'nde gereksiz bir yoğunluk yaşandığı belirtti. Aile Sağlığı Merkezlerinin pandemi ortamında risk merkezleri haline geldiğinin altını çizen Tekin, "Sağlık Bakanlığı'nın bu durumu açıklığa kavuşturması, kimlerin aşı olabileceği konusunda kamuoyunu aydınlatması gerekmektedir. Bu güne kadar bizin bilgimiz kişilerin e-nabız üzerinden aşı olabileceklerine dair uyarı yazısını takip etmeleri, aşı yaptırmaya uygun olduğu bilgisi olan vatandaşların Aile Sağlığı Merkezleri'ne gelerek aşılarını yazdırmaları gerektiğidir" şeklinde konuştu.
AŞI VURULMA BASAMAKLARI
ANTAHED Başkanı Orhan Tekin, ayrıca Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) tarafından hazırlanan vatandaşların grip aşısı olmak istediği zaman izleyecekleri basamakları paylaştı. Tekin'in paylaştığı çizelgede geçen basamaklar ise şu şekilde;
"İlk olarak kişi, e-nabız sisteminden risk durumunu sorgular. İnfluenza açısından 1'inci öncelikli risk grubunda olduğu uyarısı çıkarsa, influenza açısından 1'inci öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz uyarısı çıkarsa MHRS sistemi üzerinden randevu alıp grip (influenza) aşısını reçete ettirir. Ardından aldığı e-reçete şifresini eczaneye vererek aşısının temin edilmesini bekler. Daha sonra aşı yapılabilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak yeniden değerlendirmeyi bekler. Sağlık Bakanlığı duyurularını takip eder ve aşısı temin edilen hasta, aşıyı eczaneden alarak yaptırır."
AHMET ARĞILLI