Sağlık ağızda başlar

BEYAZLATMAK İSTERKEN, DİŞ SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN…

BEYAZLATMAK İSTERKEN, DİŞ SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN…
 
Diş sağlığını korumak adına farkında olmadan yapılan yanlışlar dişler ve diş etleri üzerinde telafisi çok güç sonuçlar doğurabiliyor. Diş Hekimi Özden Temel, ağız ve diş sağlığı açısından doğru bilinen yanlışları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Uzmanlar, ağız ve diş sağlığı açısından fırça seçimi, fırçayı ıslatmak ve daha beyaz olması için fırçayı bastırmanın en büyük hatalar olduğunu söyledi. Doğru fırçalama tekniği ve diş ipi kullanmanın ve rutin diş kontrolleri yaptırmanın diş sağlığının korunmasında çok önemli olduğunu söyleyen Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diş Hekimi Özden Temel, doğru diş fırçalama tekniğinin nasıl olması gerektiğini anlattı.

DİŞLER İHMALE GELMEZ
Diş temizliğinde, diş fırçalarının niteliği ve dişlere olan uygunluğunun büyük önem taşıdığını belirten Temel, “Diş fırçasının sapı rahat bir kullanıma imkan vermesi açısından esnek boyunlu olmalıdır. En sağlıklı diş fırçası, kişinin dişlerini fırçalarken en rahat ettiği diş fırçasıdır. Diş fırçası, çok sert ya da aşırı yumuşak olmamalıdır. Fırça alırken, diş ve ağız yapısına en uygun olanı seçmek için diş hekimine danışmak doğru olacaktır” diye konuştu.

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA YÖNTEMİ
Dişler fırçalanırken, diş ve diş etlerine paralel hizada dairesel hareketler uygulanması gerektiğini belirten Temel, şunları kaydetti:
“Diş fırçalaması esnasında, dişlere veya diş etlerine çok hafif ya da çok kuvvetli baskı yapmaktan kaçınılmalıdır. Dairesel hareketler sonrasında, diş etinden dişe ve ağız boşluğuna doğru fırçalama devam etmelidir. Sağ, sol ve alt çene dişleri ayrı ayrı özenle fırçalanmalıdır. Diş fırçalama işlemi, dil fırçalamayla devam etmelidir. Dilin arka sırtından başlanarak, öne doğru fırçalama işlemi yapılmalıdır. Dil fırçalama için özel olarak hazırlanmış ve genellikle diş fırçalarının üst, arka kısmında yer alan dil temizleyici başlıklar bu amaçla kullanılabilir”

DİŞ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
- Sert diş fırçası dişleri daha iyi temizler: Dişleri iyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaların kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir.
- Bastırarak fırçalamak daha iyi temizler: Bastırarak fırçalamak; dişleri temizlemek yerine, fırça çürüğü dediğimiz aşınmalara neden olur. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.
- Dişler, macun ve fırça ıslatılarak fırçalanmalı: Diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Çünkü fırça kılları ıslatılınca, sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için yeterli sıvı ağızda mevcuttur.
- Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir: Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir.
 Yıldız ÇİÇEK, Fotoğraf: Serçin ÇILDIR