SAĞLAM BİNALAR 'HAYAT' KURTARIR

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, deprem anında insanlığı koruyacak en önemli unsurlardan birinin sağlam binalar ve erken uyarı sistemleri olduğunu söyledi.

Ahmet ARĞILLI/Rabia DEMİROK

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar deprem kuşağında bulunan Türkiye’de depremi en az hasarla atlatmanın sağlam yapılı binalar ver erken uyarı sistemleri ile mümkün olabileceğini bildirdi. Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Pınar, 1999 depreminden sonra afetler konusunda Türkiye’nin daha da bilinçli hale geldiğini ifade etti.

“AFET EĞİTİMLERİ SIKLAŞTI”

Pınar günümüze kadar olan süreçte afet ve deprem eğitimi konusunda bilinçlenmenin giderek arttığını belirterek, “1999 depreminden sonra yaşanan acılar ve gördüğümüz etkileri afet ve deprem eğitimi konusundaki bilinçlenme duygusunu arttırdı. O dönemlerde birçok üniversite ve Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü afet eğitimi konusunda can kaybını en aza indirmek için çok ciddi ve yaygın eğitimler verdi. Kandilli Rasathanesi olarak bir afet eğitim merkezi kurduk. Bu afet eğitim merkezinde öncelikle öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere deprem anında neler yapılması gerektiği konusunda gerçekten çok ayrıntılı bilgiler verildi. Afet eğitim merkezinde bir sarsma tablası hazırlandı. Depremleri yeniden canlandırmak üzere oluşturulan bu insanlara 17 Ağustos depremini yeniden yaşatıyorduk. İnsanlara o sarsıntının nasıl bir etki yarattığını anlatıyorduk” diye konuştu.

“BÜYÜK RİSK ALTINDASINIZ”

Tüm bu eğitimlerin hala devam ettiğini ancak sadece eğitimlerin yeterli olmayacağını dile getiren Pınar, “Depremde hayatınızı kurtarmak için her şeyden önce en önemlisi yaşadığımız binaların sağlam olmasıdır. Verilen eğitimler ancak binanız sağlamsa geçerlidir. Yani binanız sağlam değilse her ne kadar bu eğitimler verilse de veya erken uyarı sistemleri 5 ila 10 saniye önceden haber verse bile büyük risk altındasınız” ifadelerini kullandı.

“ERKEN UYARI SİSTEMLERİ ÖNERİLİYOR”

Pınar bu kapsamda zayıf binaların bir an önce güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, konutlarda deprem uyarı sistemlerinin büyük bir fayda sağladığına dikkati çekti.

Erken uyarı sistemlerine ilişkin bilgi veren Pınar, şunları kaydetti:

“Örneğin yüksek katlı bir binada oturuyorsak ve bize kuvvetli sarsıntıdan 5 ila 10 saniye bir bilgi gelirse, bir asansörde bulunuyorsak en yakın kattan asansörden çıkarız. Daha emniyetli bir alana gideriz. Sarsıntının şiddetinden, devrilen eşyalardan korunmak için kendimize daha emniyetli bir alan seçeriz. Evimizde mevcutsa doğalgazı keseriz. Bunlar gibi 5 ila 10 saniye aralığında hayat kurtarıcı birçok şey yaparız.”