SAĞANAK YAĞIŞ KENTİ ESİR ALDI

Antalya'da iki gündür devam eden sağanak yağış kenti esir aldı. Sağanak yağmur ve şiddetli rüzgar sonrası çıkan hortum ağaçları kökünden sökerken, Serik, Kumluca ilçelerinde etkili olan sağanak yağış, seraları ve ekili arazileri vurdu. Konyaaltı Sahili’nde ise dev dalgalar oluştu. Dalgalarla birlikte balıklar da kıyıya sürüklendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada Antalya çevrelerinde görülecek kuvvetli yağışlara dikkat çekilerek, "Merkez ve doğu ilçelerinde (Serik, Aksu, Manavgat, İbradı) yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" uyarısı yapılmıştı. Antalya’da önceki akşamdan başlayıp dün sabaha kadar süren sağanak ve şiddetli rüzgar etkili oldu. Muratpaşa ilçesine bağlı Yeşilbahçe Mahallesi’nde hortum çıktı. Bir çocuk parkındaki ağaçları devirerek sitelere doğru ilerleyen hortum, dairelerin balkonlarındaki panjurları parçaladı. Çatılardaki gün ısılarını da söken hortum, tabelaları da devirdikten sonra bir başka çocuk parkındaki ağaçları da devirdi. Olayda yaralanan olmazken, üzerine ağaç devrilen bir araçta hasar oluştu. Hortum anı sitenin güvenlik kamerasına da saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, saat 20.09’da şiddetli rüzgarın bir anda artması ve hortumun ağaçlar ile tabelaları yerinden sökmesi yer aldı.

HORTUM EVİNİ UÇURDU

Mahalle sakinlerinden Mustafa Çağlayan, “Bir uğultu sesine çıktık. Hortumdu ve 15-20 saniye sürdü. Ağaçları yıktı, bir araba altında kaldı. Çatılardan gün ısıları söktü” dedi. Hortumun zarar verdiği evin sahibi Edip Tursun da, balkondaki panjurlarının paramparça olduğunu belirterek, “Akşam ben evde yoktum. Komşular aradı ‘evin uçuyor’ dedi. O derece yani. Geldiğimde bu halde buldum. Balkonda çocuk bisikleti, çamaşırlar vardı hepsini alıp götürmüş. 5-6 bin lira zararım var” ifadelerini kullandı.

HOBİ AVCILIĞI

Akşam saatlerine kadar devam eden ve aralıkla şiddeti artan yağmur ve rüzgar gün boyu etkisini gösterdi. Kent merkezinde ise metrekareye, 87,4 kilogram yağış düştü. Alge tarafından işletilen Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi’nde bulunan Konyaaltı Sahili’nde ise dev dalgalar oluştu. Dalgalarla birlikte balıklar da kıyıya sürüklendi. Kimi Konyaaltı Sahili’nde dev dalgaları izlemeye gelirken, kimi de etkili rüzgara rağmen yürüyüş yaptı. Bazı vatandaşların ise kıymetli eşyaları ve kıyıya vuran balıkları topladığı görüldü. Yağmur sonrası sahile değerli eşyaları toplamaya çıkan Erhan Yazıcı, “Eski paralar, balık kurşunu, anahtar, kaşık, çatal ne çıkarsa onları hobi olarak topluyorum. Fırtına sonrası çıkıyoruz ve onları topluyoruz. Hem temiz hava alıyoruz, hem de spor yapıyoruz” diye açıkladı.

KANALLAR TIKANDI

Yoğun yağış nedeniyle Kumluca’daki dere yatakları ve kanallara bırakılan atıklar sel suları ile birlikte sürüklenip menfez ve büz girişlerini tıkadı. Menfez ve büzlerin atıklar tarafından kapatılması sonucu ilçeye bağlı Karşıyaka, Kum, Beykonak ve Mavikent mahallelerinde bazı seralara sel sularının girmesine sebep oldu. Sel sularının seralara ve evlere zarar vermemesi için ASAT ve belediye ekipleri iş makineleri ile menfez girişlerindeki atıkları temizledi.

14 İŞÇİ MAHSUR KALDI

Serik ilçesinde sağanak nedeniyle bazı yerleşim alanları, seralar, iş yerleri ve tarım alanları ile narenciye bahçeleri sular altında kaldı. Serik'in Kökez Mahallesi'nde suların yükselmesi ile çalıştıkları depoda mahsur kalan 14 işçi, Serik Belediyesi ve Serik İtfaiye birimlerince kurtarıldı. Kurtarma anı iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntüde işçilerin iş makinesine bindirilip götürülmeleri yer alıyor. Suyun çekildiği depoda hayat normale dönerken, suların sürükleyerek tarlalara götürdüğü odunlar da iş yeri çalışanları tarafından toplandı. 14 kişinin mahsur kaldığı deponun sahibi Ünal Şaşmaz, "Suları izlemekten başka elimizden bir şey gelmedi. Malımız gitti ama en azından cana gelmedi. Sular bastığı anda yapacak hiçbir şey yoktu. Bazı yerleri aradık. Belediye Başkanı sağ olsun kepçeleri gönderdi. Normal kepçeler müdahale edemedi en son paletli kepçeler geldi. Buradaki işçileri kepçe ile çıkardılar. İşçilerde herhangi bir şey yok Allah'a şükür" dedi.

İŞÇİLERİ KEPÇE KURTARDI

Depoda mahsur kalanlardan Suriye uyruklu Naim Nazar, “Su önünde ne varsa alıp götürüyordu. Su biraz fazlalaşınca biz hemen içeriye gittik. Kepçe geldi ama su kepçeyi de götürüyordu. Daha sonra patronun deponun yanındaki iki katlı evine gittik. Bu sırada 3- 4 kişi arabalarla yolun içinde kaldı. Sonra kepçe bizi kurtardı" diye konuştu. Soner Çeltik ise “Biz akşam su baskını sırasında odun deposunun önünden Gazeliçi'ne doğru gidiyorduk. Önümüzde yoğun sel vardı. 'Geriye dönelim' dedik, geri döndüğümüzde bu yol tamamen su içerisindeydi. Aracı deponun bulunduğu alanda yüksek bir yere çıkardık. 1- 2 saat sonra sular daha da yükseldi ve yol tamamen su altında kaldı. Odun deposunun her tarafından su geliyordu. 3-4 saat kadar burada mahsur kaldık. Daha sonra belediye ekipleri kepçe ile gelip bizi çıkardı. Şimdi de burada kalan aracımı almaya geldim" ifadelerine yer verdi.

SERASINI KURTARAMADI

Serik Deniztepe Mahallesi’nde domates serası bulunan çiftçi Ramazan Sulak, yaşadığı mağduriyeti çektiği video ile anlattı. Çektiği video sosyal medyada gündem olan Sulak, suların çekilmesi ile hasar tespiti için serasına geri geldi. Eşi ile birlikte yaşadıkları dehşet anlarını anlatan Sulak, ellerinden bir şey gelmediğini, emeklerinin 1 saat içerisinde heba olduğunu belirtti. Elinde cep telefonuyla dereye dönen serasını ve ürünlerini gösteren Sulak, “Domates para etmiyor diyenler gelsin görsün bunu. Battık işte” diye konuştu.

METEOROLOJİ VERİLERİ

Meteoroloji'nin verilerine göre, son 24 saatte Serik ilçesine metrekareye 221.5, Manavgat'a 212.4, Aksu'ya 168.8, İbradı'ya 132, kent merkezine 87.4 kilogram yağış düştü. Rüzgarın hızı ise Kemer'de 99, Antalya Körfezi'nde 92.9, Serik'te 85.7 Manavgat'ta 82.4, kent merkezinde de 46.1 kilometreye kadar ulaştı.

İHA/DHA