SAÇ DÖKÜLMESİNE DIŞ FAKTÖRLER ETKİLİ OLUYOR

Özel bir hastanenin Dermatoloji Bölümü Prof. Dr. Şahin Yazar, “Eğitim seviyesi yükseldikçe, saç dökülmesi de artmaktadır" dedi.

Özel bir hastanenin Dermatoloji Bölümü Prof. Dr. Şahin Yazar, saçın renginin, yoğunluğunun ve direncin saç kaybında belirleyici faktörler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yazar, “Bireysel olarak kişinin atalarından taşıdığı yapısal özelliklerinin yanında ırk özelliği, yaşadığı coğrafya, eğitim düzeyi, mesleği, güneşe maruz olma şartları, beslenmedeki denge, saç sağlığının farklılığını tayin eden faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

'IRK ÖZELLİKLERİNDEN DOLAYI FARK OLMAKTADIR'

İsveçli ya da İngilizin saç özelliklerinin bir Lübnanlı ya da Afrikalının saç özelliğinden tümüyle farklı olduğunu açıklayan Prof.Dr. Şahin Yazar, “İsveçlinin saçlarını fark etseniz bile kaşlarını neredeyse fark edemezsiniz. Buna karşılık Ortadoğulu, Afrikalı bireyin saçları sık, güçlü, yoğun olup adeta tarak girmez durumdadır. Bu iki örnekte saç dökülmesi tabii ki farklı olacaktır" dedi.

NEDENLERİ KADIN VE ERKEKLERDE FARKLI

Saç kayıplarını belli biçimde yer alan saç sayısının rakamsal takibiyle yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Şahin Yazar, “Bu işleme irikogram denilmektedir. Saç dökülme nedenleri kadın ve erkeklerde farklı olmakla beraber, büyük ölçüde her iki cinste geçerli olan nedenleri vardır. Klasik olarak saç dökülmesi etkilediği yüzeye göre lokal mevzi saç kayıpları ve genel saç kayıpları olarak iki çeşittir" dedi.

KAZALAR, YANIK VE YARALANMALAR DA SAÇLARI DÖKER

Mevzi saç kayıplarında en sık görülenin saçkıran denen saç, sakal bıyık, kaş dökülmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yazar, “Bu aslında doğrudan bir saç hastalığı değil, kişinin karşılaştığı ağır ruhsal travmalarla ilgilidir. Başın belli bir bölgesine uygulanan radyasyon sonucu da dökülebilir. Kazalar, yanık ve yaralanmalar da saçları döker. Saç köklerini tutan daha çok çocuk yaşlardaki mantar enfeksiyonları sonucunda da dökülebilir" diye konuştu.

YÜKSEK ATEŞLİ HASTALIKLAR DA SAÇ DÖKÜYOR

Genel saç kayıplarının en başında kanser hastalarında uygulanan kemoterapinin geldiğini belirten Prof. Dr. Yazar, “Yüksek ateşle seyreden hastalıklarda, saç yer seçmeden dökülür. Kozmetik amaçla kullanılan bazı toksik saç boyaları da dökülme nedenidir. Ayrıca kadın cinsinin özelliği gereği hamileliğin seyri, doğum ve özellikle emzirme dönemi risklidir" ifadelerini kullandı.

FÖN MAKİNESİYLE KURUTMA DA ETKİLİ

Özellikle kadınların çok sık saç boyaması ve renk değiştirmesinden kaynaklanan saç dökülme şikayetleriyle de karşılaştıklarını ifade eden Prof. Dr. Yazar, “Topuzlu fırça taraklarla tarama alışkanlığı saçları yerinden çekme anlamı taşır. Beslenmedeki yanlış tercihler özellikle çalışan kadınlarda banyo sonraları saçın elektrikli fön makinesiyle kurutulması da saç dökülmesinde oldukça etkilidir" dedi.

EĞİTİM DÜZEYİ EN İLGİNÇ NEDEN

Saç dökülmesindeki en ilginç nedenin eğitim düzeyi olduğunu belirten Prof. Dr. Yazar şöyle devam etti:

“Eğitim seviyesi yükseldikçe, saç dökülmesi de artmaktadır. Günümüzde özellikle şehir insanının karşı karşıya olduğu fiziksel, ruhsal şartlarla kırsal bölgede yaşayanın şartlarının aynı olması gerekir. Dağlarda önünde beş keçiyi otlatan çobanın saç dökülme sorunu olmayacaktır."

DHA