SABIR

Ey iman edenler! Sabretmek ve namaz kılmakla -Allah’tan- yardım dileyin. Hiç şüphe yok ki Allah, sabır edenlerle beraberdir. (Bakara Suresi, Ayet 153)

***

Bir insanın hayatında kazandığı bütün başarıları sabır sayesindedir. Anneler sabırlıdır, çocukların sıkıntılarına katlanmakta. Babalar sabırlıdır, evin yükünü taşımakta. Üniversiteyi bitiren öğrenci sabırlıdır, toplamda minimum 16 senelik ders çalışmakta.

***

Şoför sabırlıdır, her an ölümle burun buruna gelmekte. Öğretmen sabırlıdır, annelerin avutamadığı çeşitli karakterdeki yavruları okutmakta ve hareketlerine tahammül etmekte. İmam sabırlıdır; hutbeyi ezbere okusa hoca kafadan konuşuyor derler, kitaptan okusa hiçbir şey bilmiyor kağıttan okuyor derler.

***

Komşular sabırlıdır, üst kattan silkelenen halının tozunu yutmakta. Berber sabırlıdır; kafalara şekil vermekte, kıl tüy içinde kalmakta. Berber çırağı da sabırlıdır, 3-4 sene usta yanında çalışırken onun etrafında pervane gibi dönerek meslek öğrenmekte.

***

Ortaklar sabırlıdır, her akşam hanımların ‘ortağın hanımına bak neler almış sen bana almıyorsun’ demelerine. Minare ustası sabırlıdır, her an yüreği ağzına gelip can pahasına çalışmakta. Kuyu kazan işçi sabırlıdır, her an kafasına taş ve toprak kayma tehlikesinde çalışmaya.

***

Belediye işçileri sabırlıdır, ağustos sıcağında yola asfalt dökmede. Döner ustası sabırlıdır, cehennem sıcağında et kesmeye. Bakkal sabırlıdır, müşterisinin alışverişi bitince ‘deftere yazıver’ demesine. Kedi sabırlıdır, bir iki saat pür dikkat fare deliğinin kapısını beklemekte.

***

Karınca sabırlıdır, kendisinin 50 kat ağırlığını ağır ağır yuvasına taşımaya. Köpekler sabırlıdır, akşam yemeğini gece 12’de yemekte. Merkepler sabırlıdır, üstüne 2 çuval atıp bir de sahibinin üstüne binip çabuk git diye değnekle dürtmesine.

***

Taş ocağındaki çalışan sabırlıdır, devamlı toz toprak yutmakta. Çalışmayan gençlerin anneleri sabırlıdır, devamlı para isteyen evladı için gündelik temizlik işlerinde çalışmakta. Bal arısı sabırlıdır, bir peteğe bal doldurmak için yüz binlerce çiçekten nektar toplayıp yaptığı balla parmak yalatmakta.

SON SÖZ

Bizler de ibadetlerimizi sabırla ve huşu içerisinde yapalım ki cennetteki yerimiz boş kalmasın. Anne babalarımızın sıkıntılarına tahammül edip duasını alalım ki ahiret sermayesi olsun.