Sabık Ambassador

“Osmanlı'yı ihya hayalleri kurdu; sınır ötesi harekâtlarla yetinmedi, denizaşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu Mavi Vatan masalından, o da koşulların zorlamasıyla, yani ekonominin iflası kapıya dayanınca, neyse ki oldukça çabuk yüz geri etti.” 

***

Bir dönem Türkiye’nin Tel-Aviv Büyükelçiliği görevini yapan, Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde Bakanlık Sözcülüğü görevini ifa etmiş ve şu sıralar CHP sıralarında vekillik görevi icra eden Namık Tan’ın talihsiz ifadeleri bunlar.

***

Türk Deniz Kuvvetlerinin Somali’de görevlendirilmesine onay veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresine yönelik gerçekleştirdiği konuşma esnasında niyetini direkt belli etmesini açıkçası tahmin etmiyordum. Bazı parçaları birleştirerek satır aralarında okunması gereken birtakım unsurlar olduğu ise muhakkak.

***

Amerika’nın Irak’ı işgalini “Ağzımızın tadı yanmasın Ali Rıza Bey” tadında açıklamalarla geçiştiren, Amerikan askerlerinin 10 Eylül 2004’te Telafer’de gerçekleştirdiği katliama da resmi kaynaklarda bu tonda cevap veren, 2011’de gerçekleşen Türkiye İsrail gerginliğini yaşanan korkunç olayları örtbas edip İsrail’i dost ülke olarak görerek son derece duygusal açıklamalarda bulunan, Suriye İç Savaşı esnasında Türkiye’nin Amerikayla iş birliği ve ortaklaşa çalışmalarının tepeye noktaya çıkmasını sıkça öğütleyen bi Ambassador. Ezcümle; inandığı doğrunun NATO/Amerika/Batı eksenli bir Türkiye olduğuna da hiç şüphe yok, bunu da fikir neyse zikir o’dur sözünden yola çıkarak söyleyebiliriz. Belki Türkiye’nin müreffeh bir ülke olabilmesi için safiyane isteklerle yaklaşıyor ya da Batı’nın gücünün Türkiye’yi ezmesi ve yok etmesinden korkuyordur, tam niyetini bilemeyiz. Ancak 2024 yılında bazı detayların gerçekten affı yok, olmamalı. 

***

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Özgür Özelle yakın temasına sıkça şahit olduğumuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ana muhalefet liderinin ilk teması sırasında da orada olan şimdinin milletvekili sabık Ambassador Namık Tan’a sorulması gereken asıl soru şudur: Osmanlı hayali olarak adlandırdığınız sınır ötesi operasyonlar hangileridir?

***

IŞİD ve bir yandan kendilerini SDG olarak adlandıran, büyük bir çoğunluğu YPG tarafından oluşturulan örgütlere karşı sınır güvenliği için yapılan Fırat Kalkanı Harekatı mı? 

***

Türkiye’nin güney sınırını büyük ölçüde rahatlatan, Kürt kantonlarının birleştirilme ve Amerika’nın Türkiye’nin Ortadoğuyla olan sınırını YPG aracılığıyla kesme hayalini uzunca bir süreliğine ortadan kaldıran, 2015 ve 2016 yılları arası Türkiye içinde gerçekleşen patlamaların kaynağı olarak gösterilen Afrin’in YPG’den alınmasını sağlayan Zeytin Dalı Operasyonu mu? 

***

Fırat’ın doğusunda Amerika’nın maddi ve manevi desteğiyle küstahça hareket eden ve özerklik ilan eden SDG’nin ve YPG’nin tavrına karşı çıkan, sonucunda ekonomik yaptırımlara maruz kalacağını bile bile yaşamak için harekete geçen Barış Pınarı Harekatı mıdır? İfadenizde geçen ekonominin iflası öbeği sanırım direkt olarak bunu işaret ediyor. 

***

Deniz sınırlarını ve sulardaki ehemmiyetini korumak için Libya Tezkeresini çıkaran, Rusya’nın desteğiyle saldırganlaşan Ermenistan’ı ikinci Karabağ Savaşı ile etkisizleştirmek mi? 

***

Türkiye’nin bağımsız ve yekpare hareket etmesi aklınızda Osmanlı’yı çağrıştırıyorsa sorulması gereken soru, yapılması gereken eleştiri sadece Mavi Vatan’dan ibaret değildir.

***

Wilson Prensipleri Cemiyeti tarihe kazındı sayın sabık Ambassador, peki siz hangi ülkeye aitsiniz?