SAATİN KAYBOLUŞU KAFALARI KARIŞTIRDI

Antalya’nın simge yapılarından biri olan 19’uncu yüzyıldan kalma tarihi Saat Kulesi’nde restorasyon çalışmalarında kuledeki saatin plastik çıkması üzerine kentte tartışmalar başladı. Yetkililer saatin 35 yıl önce ortadan kaybolduğunu açıklarken, saat tamircileri ise kulede uzun yıllardır elektronik saat bulunduğunun bilindiğini ifade etti.

FARUK ÇELİK/ZEHRA TEKECİ

Antalya'da Bizans döneminde yapılan tarihi Saat Kulesi’nde devam eden restorasyon çalışması esnasında 19'uncu yüzyıl başlarında takılan saatin orijinalinin olmadığı tespit edilmesi kentte büyük şaşkınlık yaratmıştı. Orijinal saatin yerine plastik saat takıldığı görülürken saatin yaklaşık 35 yıl önce ortadan kaybolduğu veya değiştirildiği tahmin ediliyor.

SAAT 35 YIL ÖNCE KAYBOLMUŞ

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü Cemil Karabayram, son günlerde sosyal medyada yayılan ve viral hale gelen konunun yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğini dile getirdi.

Saat Kulesi’nde doğru, ilkeli ve kurallarına uygun bir restorasyon çalışması yürütüldüğünü ifade eden Karabayram, “Bu saat şimdi ortadan kaybolmadı. Saat 2018-2019 yıllarında Antalya Vakıflar Müdürlüğü mülkiyetine Antalya Büyükşehir Belediyesinden geçiyor. Demek ki 19. yüzyıldan 2018 yılına kadarki süreçte saatin mülkiyeti mahalli idarelerdi. Saat en son 1985’te onarılıyor ve bakımı yapılıyor.  1985’ten sonra saat orada yerine durmaya devam ediyor ancak elimizdeki arşiv görüntülerine göre 1988’ten sonra oradan alınmış. Yani saat yaklaşık 35 yıl önce kaybolmuş” diye konuştu.

“BU SAAT NEREDE?”

Karabayram, Saat Kulesi’nin 2. Abdülhamit döneminin en ihtişamlı yapılarından biri olduğunu hatırlatarak, “Saat yok, kaybolmuş veya çalınmış. Bu saat nerede? Kocaman bir saat ortadan kayboluyor. Bu sadece Antalya’nın sorunu değil. Konuya Antalya Valimiz Ersin Yazıcı da müdahale etti. Gerekli restorasyonun aynı nostalji ile günümüze taşınması emrini verdi. Antalya’da birisi 1985’ten sonra zamanı durdurmamaya çalışmış. Ama biz o zamanı 2023’te yeniden başlatacağız. Saat Kulesi ile ilgili çok ciddi bilimsel çalışmalar yürütülüyor” dedi.

“GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ”

Saat Kulesi’ndeki bu durumun restorasyon öncesi bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Karabayram, “Asıl suç saatin bugüne kadar yerinde olmadığını fark edenlerdedir. Biz bu durumu tespit ettik. Raporlarımızı hazırladık ve gerekli çalışmaları yapacağız. Bu noktadan sonra orijinal halinde oluğu gibi tarihimizi, kültürümüzü taşıyan bir restorasyon çalışmalarıyla bu sorunu çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

SAATİN ORİJİNAL OLMADIĞI BİLİNİYORMUŞ

Yaklaşık 20 yıl boyunca Saat Kulesi’nde bakım ve onarım çalışması yürüten saat tamircisi Sadık Özkan ise en son 2018 yılında saatin makinesini yenilediğini aktardı.

Özkan, “O dönemde eski makine çalışmadığı için yenilememiz gerekmişti. Elektronik bir makine takmıştık. Bu 20 yıllık süreçten önceki saatin makinasının da mekanik olduğunu biliyorum. 1980’li yıllarda o dönemin saati mekanik olduğu için her 15 günde ya da haftada o saati kurmak gerekiyordu. İpli bir saatti. Kurması çok zor olduğu ve düzensiz çalıştığı için o dönemin yöneticileri o saati yenilediklerini biliyorum. Bu nedenle 1980’li yıllardan bu yana orada elektronik bir saatin çalıştığını bizler biliyoruz” diye konuştu.

“ÇALINMASI MÜMKÜN DEĞİL, DEĞİŞTİRİLMİŞ OLABİLİR”

Saatin çalınmasının ise mümkün olmadığını vurgulayan Özkan, “Saati oradan hiç kimse tek başına sökemez. Çünkü komplike bir alettir. Dörtlü bir mekanizmaya sahiptir. Mekanikten elektroniğe geçiş döneminde yöneticiler tarafından saat değiştirilmiş olabilir. O saatin çalınması mümkün değil. Biz zaten yıllardır bu saatin orijinal olmadığını biliyorduk. Eski mekanizmanın nerede olduğunu bile merak etmiştim” dedi.