RUSYA NE YAPMAK İSTİYOR?

24 Şubat 2022 tarihi Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dünya harp tarihine bir kayıt olarak düşüldü. Karadeniz’in kuzeyi Azak Denizi, Kırım ve Ukrayna’yı Osmanlı’nın kuzey emniyeti diye Fatih Sultan Mehmet Hazretleri İstanbul’un fethinden sonra Gedik Ahmet Paşa’ya fethettirdi.

***

Fakat biz bu cennetvari bölgeyi fazla koruyamadık. 1700’lü yıllarda Ruslar tarafından başta Kırım elimizden çıktı. Kırım’a giren Ruslar çocuk, yaşlı demeden 25.000 vatandaşımızı şehit ettiler. Bu acı haber İstanbul’a ulaştığı zaman padişahımız üzüntüden felç oldu ve öldü.

***

Ruslar genellikle kışın saldırırlar. Çünkü Sibirya’dan gelen askerleri soğuk pek fazla etkilemez. 1877, 78 ve 93 harbi Aralık’ta başlamıştır. Osman Paşa ile birlikte 43.000 askerimiz de esir oldu, 10.000’den biraz fazlası Anadolu’ya gelebildi. Geri kalanları karda bekleterek telef ettiler. Yine Enver Paşa’nın Sarıkamış’ta askerimizi karda, soğukta kırdırması da kış aylarında olmuştur.

***

Rusya bugün dünyayı tehdit ediyorsa bunda batının, bilhassa İngiliz ve Fransızların büyük payı vardır. Osmanlı yıkılsın diye devamlı Rusya’yı kışkırttılar. 27 sene Lale Devri hariç tam 400 sene kısa aralıklarla hep savaştık.

***

Bilhassa Osman Paşa’nın esir olduğu Plevne Savaşı’nda İstanbul Çatalca’ya kadar gelen Rus ordusu tarafından korkunç bir tahribata uğradık. Sanki traktör kasasından düşen karpuz gibi dağılıp parçalandık.

***

Peki Osmanlı yıkılınca iyi mi oldu? Rusya gelişe gelişe bugünkü dünyayı korkutan haline geldi. Peki İngilizler, Fransızlar Rusya’nın hakkından gelebildiler mi? İngiliz ve Fransızların Rusya’ya söz geçirmesini bırakın Putin’in Macron’u uzun masada nasıl ağırladığını hepimiz hatırlıyoruzdur.

***

Peki Birleşmiş Milletler bir şey yapabildi mi? BM Hıristiyanların birleşerek Müslümanların mallarını yemiş ve onları katletmiş bir oluşumdur. Filistin, Bosna ve Irak’ta olduğu gibi. Batı şu anda Rusya’nın karşısında ağaçlarda öten kargalar gibi sadece cılız ses çıkartabilmektedirler.

***

Peki, Rusya 2008’de Gürcistan olayında, 2014’te Kırım’ı işgal ettiğinde batının suskunluğundan istifade edip şimdi de önce Ukrayna’yı sonra bu iştahla birkaç ülkeyi daha çiğnerse netice ne olur? Şu anda herkesin kafasındaki soru işareti Rusya durur mu? Onu bilemeyiz Yüce Rabbimiz bilir.

***

Menfaat sandalyeye benzer; başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan seni yükseltir. Huzur istersen zahmet ile birlikte gelir. Sevinç istersen kaygı ile birlikte bulunur. Bey memleket ve kanunu siyaset ile düzene koyar; halk hareketini onun siyasetine bakarak tanzim eder. Yusuf Has Hacib