RUSLAR'IN ANTALYA AŞKI BİTMİYOR

Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, Rusya’nın artan koronavirüs vakalarını öne sürerek Türkiye'ye uçuşların 45 gün iptal edilmesi kararını değerlendirdi. Antalya’nın Ruslar için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Başkan Balcı, otellerde koronavirüs tedbirlerinin üst seviyede tutulduğuna dikkat çekerek, alınan kararın yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Rusya’nın Türkiye’ye uçuşların 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar iptal edilmesi kararı, turizm sektöründe deprem etkisi yaşattı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları sınırlandırma kararının vakaların düşüşüne göre daha erken kalkabileceğini söylerken, turist sayısında 500 bin kişiye yakın düşüş olması öngörülüyor. Koronavirüs pandemisi gölgesinde geçen 2020 yılı turizm sezonunun ardından yeni sezonda yaraların sarılması beklenirken Rusya’dan gelen son dakika kısıtlama haberini değerlendiren Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, alınan kararın her iki ülke için üzücü olduğunu belirtti.

“TEK ÇÖZÜM ANTALYA”

Rusların dört gözle turizm sezonunu beklediğini ve Antalya hayali kurduğunu belirten Balcı, alınan kararla tüm planların bozulduğunu aktardı. Uzun süredir pandemiyle mücadelenin ardından mutluluk için tek çözümün Antalya olduğunu kaydeden Balcı, “Hepimiz için çok üzücü bir haber. Antalya gibi güzel bir şehirde yaşıyoruz. Antalya’yı çok seviyoruz. Ancak alınan bu karar üzücü. Rusya’da yaşayan insanlar pandemi döneminde bir sürü kısıtlama ve kapatma yaşadı. Bu dönemde sıcak deniz, güneşli hava ve Antalya çok önemliydi. Biliyorum ki Ruslar tatili dört gözle bekliyordu. Çoğu kişi için Antalya tek çözüm. Çünkü Antalya diğer ülke şehirlerine göre güzel hizmet veriyor ve pahalı değil. İnsanlar pandemi döneminde zor durumda. Her aile biraz para biriktirip aileleriyle tatile gitmek için bekliyordu. Bu karar onların beklentilerini bozdu. Önceden planlanmış ve gitmek istediğiniz yere bir anda getirilen yasak çok üzücü. Antalya çünkü tam Ruslar için yapılmış bir tatil yeri. Biz Antalya’ya küçük Rusya diyoruz “dedi.

“TÜRKLER KENDİNE GÜVENİYOR”

Rusya’dan bir komisyonun Türkiye’ye gelerek koronavirüs tedbirleri konusunda denetim yapmalarını isteyen İrina Balcı, Türklerin kendilerine güvenerek sorumluluk aldığını kaydetti. Balcı, “Tüm otelller ve personeller Rusları çok seviyor. Rusça konuşuyor. Biz birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Benzer beyin yapılarımız var. Bu nedenle Ruslar Antalya’yı çok tercih ediyor. Diğer yandan Antalya’da yerleşik yaşayan Rusların yarısından fazlası turizmde çalışıyor. Onlar için de bu sezon çok önemli. Onların da burada aileleri var. Hepsini düşündüğümüz zaman durum iç açıcı değil. Turizm sektöründen Rusya’dan bir komisyon gelebilir. Buradaki durumu görmeliler. Türkiye böyle bir imkanı sunduktan sonra sorumluluk da almış oluyor. Hazır değilken turist ağırlasalar turistler geldiğinde sezon tam olarak patlar. Türkler kendilerine bu kadar güvenilir bir şekilde davranıyorsa bu Ruslar için önemli bir gösterge” diye konuşu.

TURİSTLER ANTALYA’DAN MEMNUN

Rusya’nın 45 gün sürecek olan uçuş yasağını yeniden değerlendirmesi çağrısında bulunan Balcı, “Türk otellerinde sağlığa çok önem veriliyor. Daha önce olmayan tedbirleri bu süreçte uygulamaya başladılar. Türkiye’ye gelen turistlere test yapılıyor. Riske karşı güven ortamı oluşturuldu. Otele girerken tüm personel HES kodu ile giriş yapıyor. Oteller içinde maske, sosyal mesafe ve ateş ölçümü gibi tüm tedbirler uygulanıyor. Turistler bu durumdan çok memnun kaldı. Bu tam Ruslar için yapılmış bir sistem. Ruslar sınırlama sevmez. Ancak toplu alanlarda sağlık kurallarına dikkat ediliyor. Biz Rusya’nın tekrar bu kararı değerlendirmesini istiyoruz. İnsanları biraz düşünmelerini, bize bir şans vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.