RUSLAR BAŞKA BAHARA KALDI

Turizm cenneti Antalya koronavirüsten nasibine düşeni fazlasıyla aldı ve almaya da devam ediyor.

1 Aralık2019 tarihinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına aldı.

11 Mart 2019 tarihinde Türkiye sınırları içerisine de giren koronavirüs, günde güne hem ülkemizi hem de diğer ülkeleri adeta bir çıkmazın içerisine sürükledi.

Zorlu bir sürecin içerisine kendimizi bulduğumuzdan beri sudan çıkmış balığı döndük.

Diğer ülkeler gibi Türkiye de böyle bir duruma hiçbir zaman hazırlık yapmamıştı.

Kim bilebilirdi ki bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir olayın yaşanacağını…

***

Koronavirüs ülkemizde ilk görüldüğü günden bugüne kadar ortalama 1 yıldan fazla bir süre geçti.

Bu süre zarfından ülkemiz adeta kemer sıkma politikasına giderek, bir takım önlemler aldı.

Böyle bir pandemiye hazır olmayan Türkiye, aldığı ‘Sosyal Koruma Kalkanı’ gibi önlemler ile hem vatandaşı hem de esnafı düşünerek destekleyici ekonomik paketler hazırladı.

Devletimizin olağanüstü durumlarda ‘sosyal devlet’ anlayışı gözeterek böyle destekleyici önlemler alması takdire şayan…

***

Ülkemiz her ne kadar vatandaş için destekleyici önlemler alsa da bu tedbirlerin bir yere kadar sonuç verdiği aşikar.

Pandeminin, aşılamalar başlamasına rağmen halen olumsuz şekilde devam etmesi, ülkemizin belini kısa vadede bükmüş durumda.

Bununla beraber ülkemizin en önlemli döviz kaynaklarından olan turizm pandemiyle birlikte zaten sekteye uğramışken, yaşanan olumsuz seyir ile iyice içinden çıkılamaz bir hal aldı.

***

Turizmden aktif şekilde gelir sağlayan Türkiye; Almanya, Rusya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin dışında bu olumsuz gidişattan en çok yara alacak ülke olacak.

Turizm pazarından diğer ülkelerden daha fazla zarar edecek olan Türkiye, Rusya’nın seyahat kısıtlamasından sonra kara kara düşünür oldu.

Turizmcilerinden ortak bir ağızla ‘Rusya’nın bu kısıtlaması büyük bir kayıp yaşatacak’ demesi bu tabloyu doğrular nitelikte.

***

Turizmciler, Rusya’nın Türkiye'ye 45 günlük uçuş yasağı getirmesinin can çekişen sektöre ağır bir darbe daha vurduğunu savunuyorlar.

Öte yandan turizmciler bu kısıtlama ile birlikte 1 milyar dolar ve 1 milyon turist kaybının yaşanacağını söylüyorlar.

Rus turistlerin heyecanla Türkiye’ye gelmesini beklerken böyle bir olayın yaşanması onlar açısında da büyük bir hayal kırıklığı olmuş vaziyette.

Rusya açısından da olumsuz bir durum olarak görülen seyahat kısıtlamasının sonucunda Rus tur şirketlerinin kaybının da en az 5 milyar ruble olacağı öngörülüyor.

***

Çok bir Pazar olan turizm pazarında yaşanan bu gelişmeler diğer ülkeler nezdinde de olumsuz şekilde seyrediyor.

Her ülke bu virüsle canla başla mücadele ederken yaşanan bunun gibi ekonomik krizler, ülkeleri gelecekleri açısında karanlığa doğru sürüklüyor.

Belki kısa vadede can yakıcı sonuçları olmayacaktır ama birkaç yıl içinde herhangi bir sebepten dolayı yaşanacak ekonomik bir kriz bugün yaşanan bu gelişmelerin ışığında çok sert bir şekilde ülkeleri etkileyecektir.

Herkes için en hayırlısı olan koronavirüs salgınına karşı bilinçli bir şekilde mücadele ederek bir an önce üstesinden gelmek olacaktır.