RUHSAT SAHİBİNE EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMAKTAN CEZA

Sevgili okurlar geçtiğimiz ayın 10’unda sabah kalkıp cep telefonuma gelen maillere baktığımda 36/3-A maddesine göre ehliyetsiz araç kullanmaktan 3 bin 674 lira trafik cezası yediğimi öğrendim.

***

Oysaki 1990’lı yılların başından beri sürücü belgem vardı. Bu duruma çok şaşırdım. Meğer ehliyetimiz olsa da, sürücü belgesiz araç kullanmaktan ceza yiyebiliyormuşuz. 

***

Şayet adınıza kayıtlı bir aracı sürücü belgesi olmayan bir kişi kullanıyorsa; hem siz hem de aracı kullanırken yakalanan ehliyetsiz kişi sürücü belgesiz araç kullanmak suçundan ceza alıyorsunuz. Böyle bir olay bizzat başıma geldi. 

***

Geçtiğimiz ekim ayında iki yıllık sürücü belgesi olan kızım bir akşam üniversiteden arkadaşlarıyla dışarıya çıkmıştı. Benim adıma olan araçla bir mekana gitmişler. Dönüşte kızım kendisini iyi hissetmediği için aracı arkadaşlarından biri kullanmış. Kullanan şahıs acemi sürücü falan da değilmiş.

***

Yolda trafik ekipleri uygulama noktasında aracı durdurmuş. Ehliyet- ruhsat kontrolü yapılmış. Aracı kullanan gencin ehliyeti yokmuş. Kızım aracı kullanan arkadaşının ehliyeti olmadığını o anda öğrenmiş.

***

Polis ekipleri hem bu gence, hem de ruhsat sahibi olarak bana ehliyetsiz araç kullanmaktan 3 bin 674’er lira ceza kesmişler.  Oysaki aracı sürücü belgesi olan kızıma vermiştim. Aracı bu kişinin benim bilgim dışında kullandığını söylemişler. Buna rağmen ceza kesilmiş. Tıpış tıpış cezamızı ödedik.

***

Erken ödeme yaptığımız için 3 bin 674 liralık ceza 2 bin 755 lira 50 kuruşa düştü. Öte yandan ehliyetsiz sürücünün cezasının da benim aracın plakasına kesildiğini öğrendim. Bunu araç plakasına kesilen cezayla ilgili bankadaki hesabımdan sorgulama yaparken fark ettim.

***

Borç benim değil. Kimlik bilgileri de başkasının. Ama plaka benim araca ait. Böyle bir durumda “aracı muayene ettirirken ya da satarken bir sıkıntı yaşar mıyım” diye gidip maliyeye sordum.

***

Çünkü bu tür işlemleri yaptırırken aracın borcunun olmaması gerekiyor.  Böyle böyle dedim. Kontrol ettiler araçla ilgili yapılan işlemleri. Ehliyetsiz sürücüye kesilen cezanın borcu başkasına ait olduğu için bu durumdan araç etkilenmiyormuş.