RÜCU ALACAKLARIN TAKİBİ VE TAHSİLİ

İşverenlerin ve üçüncü şahısların;

5510 sayılı SGK Kanun Maddeleri gereğince iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları ile bu borçlara kanuni faiz uygulanan sürenin başlangıcından bu Kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecektir.

***

Kurumdan Fazla ve Yersiz Aylık, Gelir Almış ve Ödenmiş Olanlar:

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından fazla veya yersiz olarak ödendiği tespit edilen ve tahsil edilmesi gereken gelir ve aylıklara ilişkin borç asılları ile bu borçlara kanuni faiz uygulanan sürenin başlangıcından Kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutarın, İlgili Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden  vazgeçilecektir.

Kendi Adına Bağımsız Çalışanların Sigortalılıkların Durdurulması:

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla, tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, SGK’ya kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde prim borcu bulunanların, prim borçlarını ödememeleri veya yapılandırmamaları hâlinde sigortalılıklarının durdurulması ve durdurulan sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmemesi ile bu sürelere ilişkin Kurum alacaklarının takip edilmemesi, daha sonradan ise bu dönemlere ilişkin borçlarının ödenerek ihya edilmesi ile ilgili düzenlemelere bu Kanunda yer verilmemiştir.

***

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Dairelerince tahsil edilen; Vergiler ve cezaları ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faiz yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi, Vergi aslına bağlı cezaların, vergi ziyai cezası, tamamının silinmesi, vergi aslına bağlı cezaların tamamının silinmesi,

Gümrük vergileri ve buna ilişkin idari para cezaları. Ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) aslı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi. Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi. Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde, ceza asıllarından yüzde 25 indirim yapılması.

***

Öğrenim ve katkı kredisi alacaklarının asıllarına vade tarihleri ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında gecikme zammı, Yİ-ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi alacaklar hesaplanmadan ödeme imkanı. İdari para cezaları. Yargı kararı kesinleşmiş ama tebliğ edilmemiş alacaklar. Ecrimisil borçları. Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOP) alacakları.

İdari para cezaları ile su, atık su, katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacaklar. İl özel idareleri, YİKOB'lar, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile yüzde 50'sine sahip oldukları şirket taşınmazlarının satış, irtifak, kiralama nedenli kullanım bedelleri ve hasılat payları. Milli Emlak'ın izin, tahsis, irtifak ve kiralama vb. belirtilen alacakları.

***

Yukarıda sayılanlar dışında kalan ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında tahsil dairesine takip için intikal etmiş olan asli ve feri amme alacaklarının ödenmesi, gibi birçok hususta imkan ve kolaylıklar getirilmiştir. Yeniden yapılandırmaya konu olacak alacakların vadesi 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiş olup, bu imkanlardan faydalanmak için 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı, başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini 1 aya kadar uzatmaya yetkilidir.