RIZIK KAYGISI

Hayırlı cumalar kardeşlerim! Bugünler de piyasalarda hep bir telaş, yok dolar yükseldi yok dolar düştü diye hop oturup hop kalkan bir millet olduk! Bununla birlikte artan yağ fiyatları, yiyecek fiyatları da hep bir artış var söylemleri, hep gündemde!

Her şeyde bir pahalılık, zam üstüne zam! İnsanlar bir stoklama bir yokluk-kıtlık sendromu içerisine girmiş adeta! Algılarımızı da böyle şeylerle, sürekli meşgul eder durumuna geldik ne yazık ki!

Sanki insanlığın bütün derdi bitmiş kalmamış, tek derdimiz ne yiyeceğiz, ne toplayacağız olmuş! Lafta; Allah rızka kefil diyoruz, ama içten içe de dediğimize de kendimiz bile inanmıyoruz! Her tarafta bir rızık korkusu, bir vaveyla, gelecek kaygısı başını almış gidiyor!

Allah demiyor mu bütün canlıların rızkı bana aittir! Dilediğime bol bol verir, dilediğime kısarım! Rızık çeşmesinin sahibi O’dur! Musluğu dilediğine açar, her şey O’nun izni dahilindedir! Yine başka bir Ayeti Kerime’ de; Yeryüzünde kımıldayan bütün canlıların (denizde, karada, havada) rızkı Allah’a aittir.

Allah her canlının anne karnından başlayıp devam eden hayat yolculuğunun her basamağında, uğrayacağı menzili, orada kalacağı süreyi ve bu basamağın sonunda emanet bırakılacağı yeri de bilir! Bütün bunlar apaçık ve açıklayıcı bir kitapta “kayıtlıdır”! (Hud/6)

Rızka iman etmek o kadar güzel bir lütuftur ki, mümin malı çok olunca hamd eder, az olunca kanaat , istiğfar eder! Misalen; bir bebeği düşünün, daha anne karnındayken göbek bağı ile beslenir! Dünyaya gelince sütü hazır, dişleri çıkınca gıdalara geçer ve hayatının bütün evrelerinde rızkı hep böyle hazırlanır, gerek az gerek çok!

İnsanlarda hep böyledir, mümin de olsa, kafir de olsa rızkı hep hazırdır! Hatta bazen Allah, malı bol bol verip, imtihan eder! İnsanda bunu ben kazandım der, oyalanır durur, ölümü de ahireti de unutur(Allah bizi muhafaza etsin)

Pahalılık hiç kimseye telaş vermesin kardeşlerim! İnsanların ve bütün canlıların ecelleri belli olduğu gibi, rızıkları da önceden bellidir mukadderdir(değişmez) İçeceği yudumlar alacağı nefesler de sayılıdır! Ecelleri ve rızıkları piyasa göre değil, Rezzak olanın belirlediği, kaza ve kaderi tayin eden Yaradan’a aittir!

Alımın gücü değil Ğaniyy olanın, yani hem zengin, hem de kimseye muhtaç olmayanın, takdiri esastır! Bize şer gibi görünen durumlarda da nice imtihanlar ve hayırlar gizlidir! Vakit telaş vakti değil, bilakis istiğfar vaktidir!

Rızık hiç değişmez kardeşlerim, azalıp çoğalmaz ilk önce bunu iyice anlamamız gerekir! Sırtımızı Allah’a tam bir teslimiyetle dayayıp, sabırla tevekkül etmemiz gerekir! Bununla birlikte bilmeliyiz ki,  kimse kimsenin rızkını yiyemez, kimse kendi rızkını yemeden bitirmeden ölmez.

Rızıklar çalışmaya, mala, maaşa bağlı değildir! Ama yine rızık için çalışmamız ve çıkan sonucu da tevekkül etmemiz Allah’ın emridir!  Yine rızık ararken, güzel bir yol tutup, helal olanı istemek, haramlardan kaçmamız en önemlisidir!

Şimdi biz vaveyla edip, halimizi şikayet ederek değil, bilakis daha çok inanarak daha çok Ona bağlanarak, tövbe ve istiğfar etmeliyiz! Bu başımıza gelenler yine kendi elimizle işlediklerimiz yüzündendir!

Her başımız sıkıştığında kredi kartlarına ve bankalara koşarsak, yapılan her ahlaksızlığa (içki, kumar zina v.b) şeylere göz yumarsak, her öfkelendiğimizde,  bir uyuşturucuya bir sakinleştiriciye başvurma gereksinimi duyarsak, biz tam anlamıyla daha, teslim olmamışız demektir! Böyle yapmaya devam edersek, Allah’ın koyduğu kanunlara karşı gelirsek, Allah’ın inayeti yardımı bize gelmez kardeşlerim!

Peygamber Efendimizin sav. rızık ile ilgili pek çok güzel hadisleri vardır, der ki; Anne-babasına iyilik eden, istiğfara devam eden, hanımıyla iyi geçinen, sıla-i rahim yapan, namaz kılan, sadaka veren, evinde yeme-içme ikramda bulunan, “müminin,” rızkı ummadığı yerden” gelir!

Bu güzel hasletleri yaptıkça, elbette Rezzak olan Allah’ da, amelimize ve niyetimize göre bizi rızıklandırır! Bizde rızkımızın ve bu yazımızın bereketli olmasını Allah’tan niyaz eder, dua ve istiğfar edelim!

SON SÖZ

Unutmayalım ki Allah’a gereği gibi hakkıyla tam güvenirsek, aynı “o sabah aç kalkıp, akşam tok dönen kuşları rızıklandırdığı gibi, bizi de rızıklandırır! Korkmayın, endişelenmeyin, tevekkül ile ve huzurunda kalın! Muhsine bir kul.