Rezervasyon yapacaklara çok dönemli uyarılar

Her geçen gün yeni bir durumla insanları karşı karşıya bırakan dolandırıcılar, bu kez de otel ve acentelerin internet sitelerini kopyalayarak tatil yapmak isteyen tüketicileri sahte rezervasyonlarla zarara uğratıyor. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Tüketicilerimiz mağdur olmamak için mutlaka seyahat ve tatil sigortası yaptırmalılar” dedi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüketicilere online işlem yapma fırsatı sunan internet, bu fırsatı kendi lehine çekmek isteyen dolandırıcılar tarafından olumsuz yönde kullanılıyor. Yazın gelişi ve turizm sezonunun canlanmasını fırsat bilen dolandırıcılar, otellerin internet sitelerini kopyalayarak sahte rezervasyonlar yapaya başladılar. Bu yöntemle yüklü miktarda haksız kazanç elde eden dolandırıcılar karşısında tüketiciler ise büyük bir mağduriyet yaşıyor.


122 KİŞİ TATİL DOLANDIRICILIĞIYLA MAĞDUR

Yaz mevsiminin gelmesi ve tatil sezonunun açılmasıyla birlikte otellerde yer ayırtmak isteyen vatandaşların dolandırıldığını ve bu sayının giderek arttığını dile getiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Antalya’ya rezervasyon yapanlar, Antalya’dan dışarıya rezervasyon yapıp dolandırılanlar bizi arıyor. Arayıp mağduriyetlerini dile getiren kişi sayısı 122 oldu. Arayan tüketicilerimize bu konuda ne yapmaları gerektiğini söylüyoruz aynı zamanda da Cumhuriyet Savcılığını da bu konuda bilgilendiriyoruz” dedi.


TÜKETİCİLER ÇOK DİKKATLİ OLMALI

Tatil dolandırıcılığının artmasıyla birlikte mağduriyet yaşayan vatandaşlara uyarılarda bulunan Neşet Gündüz, şunları kaydetti:

“Şu sıralar bize çoğunlukla gelen şikayetlerden biri otel ve acente rezervasyonlarındaki dolandırıcılık. Tüketicilerimiz pek araştırma yapmıyor, her internet sitesine güvenip, çok uygun fiyatlı otellere rezervasyon yaptırıyorlar. Burada gerçekten otelin veya seyahat acentesinin sitesi midir değil midir bunu araştırmaları lazım. Eğer otel üzerinden biri rezervasyon yapıyorlarsa QR kodları vardır ve TÜRSAB damgası vardır. Eğer bu QR kodları yoksa kesinlikle bu otellerle ilgili rezervasyon yapmasınlar. Ayrıca buradaki telefon numaralarına rezervasyon yapılmadan önce de rezervasyon yapıldığı oteli arayıp teyit etmeleri de çok önemli.”


“SEYAHAT VE TATİL SİGORTASI YAPILMALI”

Tüketicilerin yaşadıkları mağduriyetin giderilebilmesi için mutlaka seyahat ve tatil sigortası yapmaları gerektiğini söyleyen Gündüz, “Tüketicilerimiz mağdur olmamak için mutlaka seyahat ve tatil sigortası yaptırmalılar. Bu seyahat sigortasında da dikkat etmeleri gereken şeyler var. Seyahat acenteleriyle sözleşme yaparken muhakkak sözleşmeyi okusunlar. Eğer herhangi bir problem yaşarlarsa burada sorumluluk hem otele hem de seyahat acentesine düşer” diye konuştu.

Tüketicilerin yaşadıkları mağduriyet hakkında ciddi haklarının olduğunu söyleyen Gündüz, “Tüketicilerimiz ciddi bir sıkıntı yaşarsa parasal duruma göre eğer 60 bin liraya kadar sorun yaşıyorlarsa bunu İl Hakem heyetlerine şikayet ederek haklarını alabilirler. Hem bizzat başvurabilirler hem de internet üzerinden şikayetlerini bildirebilirler. Aynı şekilde Belediye, Turizm Bakanlığı veya Turizm İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü gibi kurumlara da şikayette bulunabilirler. Bununla da yetinmeyip Cumhuriyet savcılığına da gidebilirler” şeklinde konuştu.

“ACENTELERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”

Dolandırıcılık karşısında acentelere de büyük iş düştüğünü belirten Gündüz, şunları kaydetti:

“Biz buradan otel veya pansiyon acente sahiplerini de uyarıyoruz. Lütfen sık sık internet sayfalarının aktarıldığı kendi sitelerini yazsınlar, sahte olanları da tespit etsinler hemen Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunsunlar. Acenteler kendi sitelerinin kopyasının olup olmadığını kontrol etmeliler. Benzer telefon numaraları da kullanılabiliyor.”

Tüketiciler Birliği olarak 61 ilde görev yaptıklarını belirten Gündüz, dolandırıcılık karşısında tüketicilerin her zaman kendilerine ulaşabileceklerini de belirtti.