REKTÖR ÖZKAN TURUNCU KOLTUK'A KONUK OLDU

Akdeniz Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Turuncu Koltuk'a konuk olarak bilimde ve eğitimdeki müjdeleri peş peşe sıraladı.

Akdeniz Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Lider Haber TV’de yayınlanan Turuncu Koltuk programına konuk oldu. İbrahim Okumamış’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda üniversitede bilimde ve sanattaki tüm gelişmeler  masaya yatırıldı. Rektör Özkan, yapat organ üretimi için laboratuvarların geliştirileceğini ve kanser aşısı için kolları sıvadıklarının müjdesini duyurarak, “Cumhurbaşkanımıza anlattığımızda çok heyecanlandı bu projeye. 153 milyonluk bir destek aldık. Kendi Bilimsel Araştırma Projeler bölümümüz var ciromuzun yüzde 5’ini aktardık. İhale aşamasındayız. Laboratuvarın olacağı bina yapılacak. Yapay zeka tabanlı ilaç yapılacak. Siz bir ilaç buluyorsunuz o tedavide ne kadar geçerli? Onun kritiğini yapacak. Biz kovid aşısı yapmayacağız. Biz kanser aşısı yapacağız. Bunun için çalışmalar devam ediyor. Daha çok başındayız. Daha küçük laboratuvarlarda kanserle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bunlar çok zaman alan şeyler. Altyapısını kurmak, fikir geliştirmek bile çok önemli. Ben çok istiyorum çünkü cumhurbaşkanımız çok heyecanlanmıştı. Ona biz bir zaman vermiştik, emin misiniz demişti eminiz demiştik. İnşallah mahcup olmayız tüm Türkiye’ye sunarız” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÜNİVERSİTESİNDEN BİRİYİZ”

1982 yılında kurulan Akdeniz Üniversitesi’nde  65 bin öğrenciinin eğitim gördüğünü belirten Rektör Özkan, “24 fakültemiz var. 12 meslek yüksek okulumuz, 7 enstitümüz, 51 araştırma merkezimiz, 1 konservatuarımız var. Çok büyük bir üniversiteyiz. Akdeniz bölgesinin hatta, Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biriyiz. 40. yılımızı kutluyoruz. Allah daha çok uzun 40 yıllar versin. 40 yılda çok şey değişti. Marka projeler geliştiren bir üniversite. Çok daha güzel olma yolunda elimizden ne geliyorsa  idari ve akademisyen personelimizle elimizden geleni yapacağız” dedi.

“KEYİFLİ BİR SENE OLACAK”

Akdeniz Üniversitesi’nde rektör olduğu için gururunu dile getiren Özkan, keyifli bir sene olacağının da müjdesini verdi. Ökan, “Benim için çok büyük bir gurur. Asitanlığımı burada yapmıştım. Çok da yaşlı bir rektör değilim. O anlamda avantajlıyım. Göreve geldiğimde kovidin en yoğun olduğu dönemdi. Öğrencimiz yoktu. 2. Dönemde öğrenci gelmeye başladı. Bu sene ful kapasite öğrencilerimizi ağırlamayı planlıyoruz. Çok fazla içlerinde olamadım. Olmaya çalıştım. Festival yapmıştık 132 tane öğrenci kulübümüz var. Birebir her biriyle görüştüm. Hepsine altyapı bakımından gerekli desteği verdik. Bu sene daha da içlerinde olacağız. Festivaller yapacağız. Çok istiyorlar. Çok güzel mezuniyet yaptık. Bu sene çok keyifli bir sene olacak” diye konuştu.

“KARŞILIKSIZ BURS İMKANI”

Üniversite tercihi yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Rektör Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nin ayrıcalıklarını ve karşılıksız burs avantajını anlattı.

Özkan şu ifadelere yer verdi:

“Hedef koymanız gerekiyor. Ben neyi severek yaparım? Hangi meslek grubu bana daha çok uygun? Akdeniz Üniversitesi çok köklü bir üniversite. Sağlıkta marka. Günceli takip eden öğretim üyelerine sahip. Altyapısı kuvvetli. Öğretim üyeleri ile öğrencilerin ilişkileri çok kuvvetli. Teknokentimiz var. O firmalarla çalıştırabileceğiz öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz oluyor. Güzel bir kütüphanemiz  var. Uluslararası öğrencilerimiz var. Çok güzel bir kampüsümüz var. Kampüsümüzde sosyal hayat gerçekten çok keyifli. Kampüs şehrin göbeğinde. Akdeniz Üniversitesi kesinlikle düşünülmesi gereken bir üniversite. Öğrenciler kendisini geliştirmek için ilk günden son güne kadar bütün çabayı göstermeli. Bir sıkıntı olduğunda da ben hep yanlarındayım. Projeyle gelen öğretim üyeleri ve öğrencilere kapım hep açık. Hep desteğiz. İlk kez bizim yönetimimizde başladı. İlk kez burs vermeye başladık. Ne kadar kaliteli öğrenci gelirse o kadar kaliteli hizmet ve eğitim almak için bizi zorlayacaklar ve kalitemizi artıracak bir kısır döngü. İlk 500 ve bine giren öğrencilerimze karşılıksız burs veriyoruz. Detaylar web sitelerimizde mevcut.”

AKREDİTASYON BELGESİ

Akreditasyon belgesine sahip 6 üniversiteden biri olmanın gururunu yaşayan Rektör Özkan, “Ağustos 2020’de göreve geldiğimizde başvuru yapılmıştı zaten. O kadar büyük bir yük aldık ki. Kriterleri çok ağır. Bunun için gece gündüz çalıştık. Gece 2’lere kadar çalıştı öğretim üyeleri. Bu işi eğitimde kaliteli olduğunuzun en önemli belgesi. Yurtdışında da denklik anlamında önemli bir kriter. Akreditasyona sahip 6 üniversiteden biriyiz. Biz yol haritamızı belirledik. Bunları önceledik” dedi.

“ZOR BİR DÖNEMDE GÖREVE GELDİK”

Göreve geldiğinde koronavirüs pandemisinin zirve yaptığı döneme denk geldiğini, sağlık ve eğitim açısından sorunların üstesinde geldiklerini aktaran Özkan, “Zor bir süreçte göreve geldik. Sağlık ve eğitim açısından sorunlar vardı. Uzaktan eğitim olmak zorunda kaldı. Bazı sıkıntılar vardı onlar düzeltildi. İlk tepki öğrencilerden geldi. Bizden önceki dönemde öğrencilerin başarı durumu 100 üzerinden 98’di. Kopya çekmek çok da zor olmamış. Biz bu altyapıyı düzenledik. Eleştiri konusu da olduk. Bizim yaptığımız sınav sitemiyle ortalama 60’lara düştü. Gerçeğe yakın sınavların en büyük göstergesi çünkü çok kafa yorduk. Eğitimle yola çıktık” diye konuştu. 

“BAŞARI KATLANARAK GERİ DÖNDÜ”

Koronvirüs pandemisinde Muhittin Böcek’i ecelin elinden çekip almakla ünlenen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne o dönem yoğun talep olduğuna değinen Rektör Özkan, “Çok iyi planlamalar yaptık. Maliye ve Sağlık Bakanlığı çok büyük yardımcıları oldu. Hem sağlık çalışanlarımızda herhangi bir sıkıntı olmadı hem de hastalarımıza iyi bir sağlık hizmeti sunduk. Muhittin Böcek Başkanı zor bir tabloyla devraldık. Önce Allahın izniyle sonra çok ciddi emeklerle hayata ve göreve geri döndü. O başarı bize katlanarak geri döndü. Bizim üniversitemizde tedavi olmak isteyen insanlar oldu. Bir kısmını kabul ettik, bir kısmını kabul edemedik. Çok ciddi emekler verildi” ifadelerine yer verdi.

“AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NİN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK”

Başarılı ameliyatlarla ve organ nakilleriyle dünyada ün salanAkdeniz Üniversitesi’nin cerrahi anlamda yapamayacağı hiçhir şey olmadığın altını çizen Rektör Özkan, “Orada Ömer Özkan gibi bir şansımız var. Eşim olarak söylemiyorum. Asitanlığımda onun ne kadar farklı olduğunu çok net çalışma arkadaşı olarak gördüm. Dünyanın ilk rahim naklini yapan bir ekip var. Rahim nakli için 9 yıl uğraştık. Embriyo transferlerinde her başarısızlıkta yeni şeyler keşfettik. Rahimin kanlanmayan bir yerinde rahim naklinde gebeliği engellediğini bularak tekrar bir ravizyon daha yaptık. Sadece rahim nakli için değil, gebeliği düşünen insanlar için de umutlar oldu. Onkolojide de organ naklinde de çok başarılı bir üniversiteyiz. Cerrahi anlamda Akdeniz Üniversitesi’nin yapamayacağı hiçbir şey yok. Çok çalışan, bu işe gönül vermiş öğretim üyelerim var. Çok güzel bir altyapımız var. Bu açıdan hastane elbette öne çıkan bir hastane. Çok fazla sağlık turizmi yapmaya başladık. Organizasyonu çok daha iyi yaptık diğer yönetimlere göre” şeklinde konuştu.

“NAKİLLER TEKRAR BAŞLIYOR”

Koronavirüs nedeniyle durdurulan el, koy ve yüz nakli çalışmalarının tekrar başlayacağını söyleyen Rektör Özkan, “Kol naklinde hastada bir sıkıntı olursa, nakledilen kolları geri alırsınız hasta bize geldiği ilk günkü gibi hayatına devam eder. Ama yüz naklinde böyle değil. Nakledilen yüzü geri aldığınızda yüzü geri aldığınızda hayatını devam ettirmesi mümkün değil. Bu anlamda koronavirüs bizi durdurdu. Eğer hasta kovid olursa ya da naklettiğimiz yüzde kovid çıkarsa risk alamadığımız için onlar durdu. Bundan sonraki süreçte devam edecek. Çok dikkatli yapmak gerekiyor” dedi.

REKTÖR ÖZKAN’DAN RADİKAL TAVSİYE

Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik şiddet önleyenlerin sağlık hizmeti yaptırımının olması gerektiğini savunan Özkan, “Dünyanın her yerinde insan aynı. İnsanları engelleyen şeyler yaptırımlar. Siz yaptığınız şeyin karşılığında çok ağır bir cezayla karşılaşırsanız uzak durursunuz. Yaptırımlar çok ağır olmadığı için suç işliyorlar. Çok net söylüyorum bunu memura suç işleyenin yaptırımı çok fazla olmalı. En büyüğü de sağlık yaptırımıdır. Sağlıkta acil dışında devlet ben desteğimi çekiyorum dediğimde her şey çok farklı olacak” diye konuştu.

OTOPARK İÇİN SENE SONUNU İŞARET ETTİ

Otopark sorununu çözecek devasa proje için yıl sonunu işaret eden Rektör Özkan, “Akdeniz Üniversitesi Hastanesi şehrin göbeğinde kaldı ve etrafında da çevreyolları olduğu için sizin başka alternatifiniz maalesef yok. Sadece yarım saat park yeri aramakla uğraşıyorsunuz ve randevunuzu kaçırıyorsunuz hem halk mutsuz oluyor hem de ciromuz düşüyordu. Her yönetim bir el attı ama bu bize nasip oldu. Bu alan aynı zamanda afet toplanma alanı. Birkaç fonksiyonu olacak. Bu sene sonunda açmayı düşünüyoruz” dedi.

“SAĞLIK TURİZMİNDE 1 HASTA 100 TURİSTE BEDEL”

Sağlık turizminin önemine değinen Rektör Özkan, 1 hastanın çok fazla sektöre kazanç sağladığını ve sağlık turizminin gelişmesi için yapılması gerekenleri anlattı.

Rektör Özkan’ın konuşması şu şekilde:

“Antalya için çok önemli bir kalem. Antalya’nın petrolü. Sağlık turizminin şöyle bir farkı var, sağlık turizmindeki 1 hasta turizmdeki 100 kişiye bedel. Çok kaliteli sağlık hizmeti verirseniz istediğiniz fiyatı alabilirsiniz.  Alternatifiniz yok. Bu ameliyatı benden başka kimse yapamaz diyorsunuz ve hasta tek başına gelmiyor. Hata yakınlarıyla geliyor. Sadece hastaneye katkısı olmuyor otelde kalıyor turistler. Sağlık turizmi hastasının sadece üniversiteye kazancı 100 turiste bedel. Diğer sektörlere olan kazancı çok fazla. Antalya için çok önemli bir sektör. Bunun için yönetmelikte birkaç değişiklik yapılması gerekiyor. Kendi çabalarımızla yine bir şeyler yapıyoruz. Eğer değişiklik yapılırsa sağlık turizmi alır başını gider. Sadece Akdeniz Üniversitesi için değil, diğer hastaneler de nasibini alır.”

TÜRKİYE’DE BİR İLK! TARIM TEKNOKENTİ KURULUYOR…

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile görüştüklerini ve tarım teknokenti için görüşmeye başladıklarını ifade eden Rektör Özkan, “Türkiye’nin en iyi ziraat fakültelerinden bir tanesi. En eski en köklü fakülte. Bunun birkaç nedeni var. Lokasyon, sağlam bir altyapı var, bin dönümlük bir arazimiz var. Bakan Varank’la görüştük. Aksu’da Tarım teknokenti için görüşmelere başladık. Tarımdaki gelişmeler daha da hızlı gidecek. Bir teknokenti iki anabaşlık altında toplamış olacağız” dedi. 

“KONSERVATUVAR İÇİN HAYIRSEVERLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

İsmini yaşatmak isteyen hayırseverlere çağrıda bulunan Rektör Özkan, “Birkaç şey parasız yapılamıyor. Sanat ve spor. Ciddi bir para desteği gerekiyor. Bizde çok başarılı öğrenciler var hem sanatta hem sporda. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile spor turizmi üzerine çalışma içerisindeyiz. Hayata geçerse muhteşem bir şey olacak. Şuan için konservatuvar yapacak bir gönüllü arıyorum. İnşallah olursa Antalya için çok büyük bir kazanç olacak. Hayırseverler al atarsa çok büyük bir katkı olur spor ve sanat için” diye konuştu.

MANAVGAT’A YENİ YÜKSEKOKUL MÜJDESİ

Antalya’a turizmin en büyük sorunlarından birisinin dil eksikliği olduğunu belirten ve bu nedenle Manavgat’a 4 dil için yüksekokul kurmayı planladıklarını aktaran Özkan, “Hayırseverler sayesinde ilerliyor projeler. Üniversitenin en önemli misyonu iyi bir eğitim vermektir. Turizmde en büyük eksiklerinin dil olduğunu öğrendik. Bu anlamda yüksekokul kurmaya karar verdik. YÖK aracılığıyla. Rusça, İngilizce, Almanca, Arapça dört dilde mütercim tercümanlık bölümü açılacak. Bu dört dil için yüksekokul kurmayı planladık. Bölgenin çok ihtiyacı var” ifadelerine yer verdi.

ÖĞRENCİLERE YENİ YURT MÜJDESİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladıkları protokol ile 2 bin kapasiteli yurt müjdesini de açıklayan Özkan, “Yurtlar Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı. Şuanki yurtlar 17 bin öğrnci kapasitesinde. Merkezimizde 50 bin öğrencimiz var. Biz çok büyük bir sıkıntı yaşamadık. Şuanda 2 bin kişilik yurt için Bakanlığımız ile protokol yaptık. Bundan sonrası Bakanlığa ait. Onlar yapacaklar en ksa zamanda öğrencilerimize kazandıracağız” dedi.

TUS DENEME SINAVI YAPAN TEK ÜNİVERSİTE

TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) deneme sınavını yapan tek üniversite olduklarının da altını çizen Özkan, “Türkiye’de ilk TUS deneme sınavını yaptık. Diğer üniversiteler bu altyapıyı bizden çok istediler ama vermedik. Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin bir farkı olsun istedik. Gerçeğe yakın sorular. Bu o kadar kıymetli ki…” diye konuştu.

TIP’TA MÜFREDAT DEĞİŞİYOR

Akdeniz Üniversitesi’nde tıp müfredatını değiştireceklerini ve böylece daha kaliteli doktorlar yetiştireceklerini aktaran Rektör Özkan, “Tıp eğitiminde müfredatın bir kısmını boşaltacağız. Tıp eğitim müfredatını değiştireceğiz. Hiçbir hasta akut böbrek yetmezliğim var diye gelmiyor. Semptomdan gitmek için bir eğitim revize ediyoruz. Bu Türkiye’de hiçbir tıp fakültesinde yok. Doktor kalitesi böylece daha da artacak” dedi.