Rant kokan 'özel' kıyak

Antalya’da yıllardır tartışmalı olan bir kamu arazisi daha ranta kurban ediliyor. Yıllar önce Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘hastane yapımı’ için plan tadilatı reddedilen Bayındır Mahallesi’ndeki 20 bin metrekarelik arazi ile ilgili plan tadilatı tekrar gündeme getirildi. ‘Biz yaptık oldu’ mantığı ile hareket edilen plan tadilatının gerçekleşmesi halinde CHP eski Milletvekili Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi Vakfı için 400 yataklı özel hastane yapımının önü açılacak.

DEVASA KÜTLE OLUŞACAK 

Muratpaşa ilçesine bağlı Bayındır Mahallesi’nde yer alan ve resmi kurum alanı olan 13080 ada 1 parsel taşınmaz üzerine sağlık turizmine hizmet etmek üzere plan değişikliğine gidilmesi kafaları karıştırdı. Başkent Üniversitesi’ne ait olan alanda tam teşekküllü 400 yataklı özel hastane yapılabilmesi amacıyla yapı yoğunluğunu arttıran uygulama imar plan değişikliği önerisi Muratpaşa Belediye Meclisi gündemine alınması kafaları karıştırdı. Sözde sağlık turizmine hizmet vereceği iddia edilen 400 yataklı özel hastane için hazırlanan ve emsali 1’den 1.50’ye yükselten ancak iddialara göre 1,5X1.8 ile çarpılarak 2.52 emsale çıkartılması hedeflenen imar plan değişikliğine itiraz edildi. Plan değişikliğine yapılan itiraz, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Plan değişikliğiyle ilgili itiraz, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen rapor doğrultusunda Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yeniden görüşülerek karara bağlandı. 5 binlik plan onaylanarak Muratpaşa Belediyesi’ne gönderildi. 

ASKI SÜRESİNDE İTİRAZ EDİLDİ 

Plan değişikliğine 25.12.2023-24.01.2024 tarihleri arasındaki askı sürecinde Yener Demir tarafından yapılan itirazda önemli uyarılar yer aldı. Plan tadilatının daha önce yapılan ve bir bütünlük içerisinde işleyen uygulama imar planını bozduğuna işaret eden Demir, özel hastane yapılması planlanan alanın 1.5 kilometrelik yarıçapında 7 adet hastane olduğuna ve birçok kamu binasının olması nedeniyle bölgenin trafik yoğunluğuna işaret etti. 

“BÖLGEDE 7 HASTANE VAR” 

Demir, “Bölgede, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, Medstar Yıldız Hastanesi, OFM Hastanesi, Memorial Hastanesi, Yaşam Hastanesi vardır. İlk 3 hastane büyük hastanelerdir. Konyaaltı’nda ise Olimpos ve Uncalı hastaneleri olup 2’sinin toplamı bu 7 hastanenin yaklaşık 1/50’si kadar kapasitelidir. Planlama gereği nasıl ki parklar, eğitim alanları, dini tesis alanları, resmi kurum alanları vb. nüfusa göre orantılı dağıtılıyor ise buradaki 7 hastanenin kapasitesi, Konyaaltı ilçesi ile Muratpaşa ilçesi Lara kesiminin toplam hasta yatak kapasitesinin en az 30 katıdır. Görüldüğü üzere burada bu şekilde bir ihtiyaç olmayıp ayrıca 7 hastaneden başka, çok yoğun olarak Valilik, Jandarma, Çevre Şehircilik, Adliye (3 binası), Tapu, Corendon Park Stadı gibi yoğun trafik olan yerler vardır. Dolayısıyla bu plan tadilatı planlama ilkelerine ve şehrin gereksinimine uygun değildir. Yukarıda açıklanan sebeplere binaen itirazımın kabulü, plan tadilatının reddine, iptaline karar verilmesini gerekli” dedi. 

“ÖZEL HASTANE YAPILAMAZ” 

Plan tadilatına bir itirazda Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nden geldi. Söz konusu plan tadilatı talebinde meclis üyeleri ve halkı yanıltmaya yönelik ifadeler olduğunu vurgulayan Mimarlar Odası, etik açıdan doğru olmayan bu plan tadilatının bu haliyle kabul edilmesi halinde gerekli hukuki yollara başvurulacağı açıkladı. Bayındır Mahallesi’ndeki bu alana özel hastane yapılamayacağını ileri süren Mimarlar Odası, “Plan değişikliği önerisi yapılan alan, planda ücretsiz sağlık hizmetinin verilecek sağlık tesisinin yapılacağı resmi kurum alanı olarak belirlenmiş bir alandır. Alana, ücretli sağlık hizmetinin verileceği, özel bir hastane yapılamaz. Biz yaptık oldu mantığı ile yapılan rant amaçlı imar planı değişikliklerinden vazgeçin” çağrısı yaptı.   

BU UYARILARA DİKKAT EDİN 

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin uyarısında, “Türkiye’de yeni şekillenmeye başlayan sağlık turizmi alanında hizmeti kalite ve bilimsellikte üst noktalara çıkarmak ilkesi gerekçe gösterilerek, 400 yataklı özel bir hastane yapımı için yetersiz olan yapı yoğunluğunu artıran plan değişikliğinin, kabul edilebilir teknik ve nesnel gerekçeleri olmadığı gibi, yatak sayısını artırmaya yönelik yapı yoğunluğunun artırılmasının bölgesel ve kentsel ulaşım sistemini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine dair yönetmelik hükmü gereği, kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu ve analizi de hazırlanmamış. Resmi kurum alanında özel hastane yapılabileceğine dair plan açıklama raporunda herhangi bir ifadeye de rastlanmamıştır. Eğer arazi, 400 yataklı özel bir hastane yapılması için yeterli değil ise, daha uygun bir bölgede yeterli büyüklükte bir arazi alınarak hastane yapılması olanaklı iken, biz yaptık oldu mantığı ile ulaşım ve otopark sorunu yaratacak resmi kurum alanında özel hastane yapımı amaçlı plan değişikliğinde kamu yararının bulunmadığı da açıktır” ifadeleri dikkat çekti 

YİNE FUNDA YÖRÜK İMZASI 

Antalya’da son dönemdeki birçok tartışmalı plan tadilatının altında Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük’ün imzası bulunuyor. Yörük’ün en son eski Toptancı Hal alanındaki eski Real AVM alanına yapılacak rezidans inşaatıyla ilgili plan tadilatını yapan isim olması kafaları karıştırdı. Yörük’ün o plan tadilatının tartışılır hale gelmesi ile plandan çekilmesinden sonra bu kez Başkent Üniversitesi Vakfı için hazırlanan hastane planının altında imzası olması kuşku uyandırdı. 


HASTANELER KÜÇÜMSENDİ 

Her rant kokusu planının altında adı ve imzası çıkan Funda Yörük’ün Başkent Üniversitesi Rektörlüğünü vekaleten imzasının temsil etmesi ise dikkat çeken başka bir unsur oldu. Yörük’ün hazırladığı plan tadilatı notlarında, İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde hastalara 6-12 ay gibi bekleme süresi verilmesi Antalya gibi illerden giden hastalara bağlanıyor. Bunun yanında yeni yapılacak hastanenin günümüz tıp teknolojisine göre yapılacağı vurgulanarak mevcut hastanelerinin teknolojik olmadığı iması verilmeye çalışılıyor. Olası plan tadilatının mecliste onay alması halinde sadece paralı hastalara (turistler dahil) hizmet vereceği, bölge halkının ücretsiz yararlanma gibi hakkı olmadığı gerçeği ise laf kalabalığı ile zihinleri bulandırmaya çalışması olarak yorumlanıyor. 


HASTANEYE RUHSAT YOK 

Antalya’daki hastane sayısı yeterli görüldüğünden dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir hastane açma ruhsatı verilmediği ileri sürüldü. Bu nedenle Koç Holding’in Anadolu Hastanesi’ni satın almak zorunda kaldığı ifade edildi. Başkent Üniversitesi’nin ise vakıf ayrıcalığından yararlanmak için harekete geçtiği de ortaya atılan iddialar arasında yer aldı. 

COPY PASTE (KOPYALA YAPIŞTIR) 

Başkent Üniversitesi’ne 400 yataklı özel hastane yapılması için plan tadilatı talep edilen alanın zemin etüdüyle ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı ve Akdeniz Planlama Bürosu’nun sahibi Funda Yörük imzalı plan tadilatı raporundaki zemin etüdü bölümünün copy paste (kopyala yapıştır) hazırlandığı ortaya çıktı. Raporda, Jeolojik-Jeoteknik Esas Raporu’nun CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi seçilen ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olan Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Bayram Ali Çeltik’in de ortağı olduğu BAC MÜHENDİSLİK tarafından hazırlandığı ibaresi yer aldı. Ancak yapılan araştırmada, zemin etüdünü Şahin Mühendislik’in yaptığı, etüt raporunun da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 27 Eylül 2023’te onaylandığı tespit edildi.