RANT ALGISI KENARA BIRAKILMALI

Türkiye günlerdir yangın-sel gibi afetlerle boğuşurken, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Kentsel dönüşüm projelerinin, iklim ve ekolojik yıkım şartlarının da göz önüne alınarak ele alınması gerektiğini bildiren Hançer, “Bunun için öncelikle, siyasi çekişmelerin ve rant algısı bir kenara bırakılmalıdır” diye konuştu.

 

 

 

 

Türkiye günlerdir yangın-sel gibi afetlerle boğuşurken, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Kentsel dönüşüm projelerinin, iklim ve ekolojik yıkım şartlarının da göz önüne alınarak ele alınması gerektiğini bildiren Hançer, “Bunun için öncelikle, siyasi çekişmelerin ve rant algısı bir kenara bırakılmalıdır” diye konuştu.

--------------

Manavgat’ta ve çevre illerinde meydana gelen orman yangınlarının ardından Karadeniz’de yaşanan sel felaketiyle vatandaşlar mağdur oldu.  Bartın, Kastamonu, Sinop, Karabük ve Samsun’da büyük hasarlar bırakan sel afetinde birçok yapıda ağır hasarlar aldı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, afet bölgelerinde yaşanan sel felaketinin ardından deprem riskinin de unutulmaması gerektiğini söyledi. Hançer, “Bartın, Kastamonu, Sinop, Karabük ve Samsun’da meydana gelen ve hepimizi derinden yaralayan sel felaketini yaşadık. Afetler arasında en yıkıcı olanı deprem riski unutulmamalı ve kent bünyesinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmelidir” şeklinde konuştu.

KENT GENELİNDE YAPI RİSKİ YÜZDE 70

Başkan Hançer, Antalya’nın kentsel dönüşüm vizyonuna hazır olmadığını, halen riskli yapıların yer aldığını belirtti. Hançer, “Bugüne kadar Antalya’da on binlerce riskli yapının 6306 sayılı yasa kapsamında yıkılarak yenilendi ve parsel ölçeğinde uygulamalar ve lokal olarak geliştirilen birkaç kentsel dönüşüm projesi hayata geçirildi.  Geldiğimiz noktada kentin tamamını kapsayan Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırlanamamış olup, Antalya Kentinin Kentsel Dönüşüm Vizyonu henüz ortaya koyulamamıştır. Kent genelinde mevcut toplam yapıların yaklaşık yüzde yetmişine denk gelen riskli yapı stoku göz önündedir” ifadelerini kullandı.

“ADİL VE ŞEFFAF” OLMA ÇAĞRISI

Başkan Hançer,  hızlı bir kentsel dönüşüm için siyasi çekişmelerin son bulması gerektiğini belirtti. Hançer, “Dönüşümün hızlı ve başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için öncelikle siyasi çekişmelerin ve rant algısının bir kenara bırakılması gereklidir. Dönüşüm sonrası oluşacak kent modeli proje başlangıç aşamasında adil ve şeffaf olarak belirlenmeli daha sonra kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Ön hazırlık sürecinde fizibilitesi ve finansman modeli tam olarak ortaya koyulmadan başlanacak kentsel dönüşüm projelerinin ülke genelinde birçok örnekte olduğu gibi başarılı olma şansı bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

“SÜREÇLER UZMAN KİŞİLERCE YÜRÜTÜLMELİ”

Kentsel dönüşüm uygulamalarının, riskli alanların tespitinden, uygulama sahasının halihazır durumuna ve hak sahipliğinin ve mülkiyet analizini uzman kişilerin yürütmesi gerektiğini belirten Hançer, “ İfraz tevhid sorunlarının çözümü, taşınmaz değerlerinin belirlenmesi, fizibilite, plan ve proje yapımına, iskandan sonra kat mülkiyetinin tesciline kadar giden kadar uzun bir sürece yayılan bu süreçler uzman kişilerce yürütülmelidir.  Doğru finansman yöntemleri ile inşaat süreci öncesinde gerçekleştirilen projeler başarılı bir şekilde sonuçlanabilmektedir” diye konuştu.

TEDBİRLERİN ALINMASI ŞART

Doğal afetlere karşı gerekli önlemlerin alınmaması ve yeterli tedbirlerin yapılmaması durumunda felaketlerin kapıda olduğunu söyleyen hançer, “Sonuç olarak afetler değil afet riskine karşı gerekli tedbirlerin alınmaması doğal afetleri felakete dönüştürmektedir. Depreme karşı alınacak önlemler kapsamında ise yapıların depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmesinin, var olan yapıların sağlamlaştırılması için gerekli tedbirlerin alınması olası depremlerdeki can ve mal kayıplarını en aza indirgemesini sağlayacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.