RAMAZAN’LA MÜBAREK OLASINIZ

Güzel Antalya’mızın Lider Gazetesi’ndeki ilk yazım. Allah’ın selamı ile okurlarımızı selamlayarak söze başlamak istiyorum. Kendimizi tanıtmak için şöyleyiz böyleyiz demek yerine zaman içinde yazılarımız ortaya koyduğumuz hizmetlerimiz ile sizlerin takdiri ve not vermesi ile bilinmek isterim.

Ayların sultanı Ramazan ile konuya başlamak istiyorum.

Pek çok insana “Ramazan” nedir diye sual etseniz pek çoğundan Ramazan ne demek ile ilgili net bir cevap alamazsınız. Zira o kadar fazla İslami kültür ve bilgimiz bu asırda erozyona uğratılmış ki adeta nasıl toprak kaydığında ne tarla kalır, ne mahsulat aynen onun gibi.

İslami temellerimizin binası olan İslam’ın şiarı dediğimiz beş esastan biri olan ramazan ayında oruç tutmak; Müslüman dünyasında aç kalmaktan öte bir mananın  ifade etmediği  bir hal almış durumda. Bundan ötürüdür ki ramazan ayı ne ifade ediyordan önce Ramazan nedir ile başlamak istiyorum.

Ramazan kelimesinin hangi kelimeden türediği hakkında çeşitli rivayetler vardır. Ama bunlar içinde en mühimi diyeceğimiz İmamı Halil’den naklolduğu üzere “yaz sonunda güz mevsiminin evvelinden yağıp yer yüzünü tozdan tathir eden temizleyen yağmur manasında (ramady)” dan gelmektedir. Ve denilir ki bu yağmur yeryüzünü yıkadığı gibi Ramazan ayında da ehli imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizler onun için bu isim ile adlandırılmıştır.

Diğer bir rivayette ise Ramazan “ramaz” kelimesinden türemiştir. Ramaz güneşin şiddetli sıcaklığı ile taşların kızması ısınmasıdır.  Yani “ramda” kelimesinden türeyerek Ramaz olarak ifade edilmiş. Bu ise kızgın sıcak taşlar üzerinde yalın ayak yürümek yanmak olarak zikredilmiş. Başka bir rivayette ise ramazan çok sıcak bir aya dek geldiği için Araplar bu ayın ismini o şekilde çok sıcak ay manasında ramazan olarak kullandıkları yönündedir.

Sözün özü bu bilgilerden sonra artık ramazan bizim için bir şey ifade edebilmeli. Fakat içi boş hiçbir evde misafir ağırlanmaz. Ramazan bir evdir bu ayın içindeki sayılı günler ise o evi döşemek demektir. İşte bir bütün olarak ele aldığımızda Ramazan ayı bizim için eğer o evin içini en güzel şekliyle donatabildiysek çok şeyler ifade edecek demektir. Zira ifade edilecek manalar sınırlı ve sonlu olacaksa o mana manasızlıktan öte değildir. Fakat bizim için ifade edecek manalar sınırsız ve sonsuz oluyorsa işte o zaman mana ruhumuza hayat olacak niteliktedir.

Ramazan ayı bütün 11 aylık gafletimizi yüzümüze çarpar kendinize gelin insan olun der ve nasıl kendimize geleceğimizi, nasıl insan olacağımızı bize Rahmani bir yaklaşım ile yani şefkatli bir el tarafından terbiye ederek öğretilir, kast ettiğim el beşeri bir el değil Allah’ın isimlerinin işlevsel olarak üstümüzde çalışmasıdır diyebilirim.

O kadar çok materyalist bir asırdayız ki Allah’ın eli denildi mi haşa bir ceset, bir el fikri empoze edilmeye çalışılıyor. Din aynı zamanda ciddi bir edebiyat eğitimini de gerektirir ki birçok teşbihler benzetmeler misaller mecazlar hakikatler manalar hepsi kendi yerinde değerlendirilerek istifade edilsin. Ramazan ayı insan ve insanlık için o kadar mühimdir ki bu ayın ehemmiyeti mucibince Said Nursi hazretleri ramazan risalesi adlı bir kitapçık dahi neşretmiştir.

EHLULLAH'TAN NASİHATLER

Ehlullah ne güzel demiş: İnsan bu dünyaya ilim ve dua vasıtası ile tekemmül etmek için gelmiştir. Yani İnsanın yeryüzüne gönderilmesinin gayesi dini ve fenni ilimleri öğrenip bunları fiili bir dua olarak kulluk makamında hakiki sahibine sunmasıdır. Ramazan ayı dahil bütün aylar her aydaki bütün haftalar her haftadaki bütün günler her gündeki bütün saatler o saatlerinin içindeki dakikalar saniyeler hepsi dua içindir. Zira insan dua ile hurda olmaktan kurtulabilir.

RAMAZAN AYI İYİ BİR FIRSAT

Diyeceğim odur ki bu aya hazırlık yapmak isteyenler nasıl geçireceklerini öğrenmek isteyenler membaa inmeli bu eseri temin edip acilen okuyup okutmalı insanlara dağıtmalı ki bunun önemi bir insanın bütün işlerinden ehemmiyetlidir eğer meselenin ciddiyetini biliyorsa. Zira Allah’ın rızasını kazanabilmek gibi çok büyük bir fırsat ile karşı karşıyadırlar.