RAMAZAN’IN HİKMETLERİ

Hayırlı günler yurdumun en nazenin, en kibar hanımları ve beyleri!

Dünya Allah’ın önümüze açtığı kutlu bir sofra, Ramazan ise bu sofrada ‘o’nun izni olmadan el uzatmadan oruçla, niyet ederek bu sofranın başında sabırla beklemek! Bu sofranın Ğaniyy(çok zengin ve kimseye ihtiyacı olmayan) bir sahibinin olması ne güzel, ‘O’na sonsuz ve hadsiz hamdü-senalar olsun!

***

Bugün güzel bir gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugünün küçükleri yarının büyükleri olan çocuklarımızın bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. 23 Nisan hep içimde çocukluk coşkusunu hatırlatır o renk renk kılık kıyafetlerimizi, tek sıra dizilişlerimizi, şiirlerimizi hatırlatır. Ne güzel günlerdi. Hangi lider çocuklara bayram hediye etmiştir, düşünsenize. Evet, gerçekten anlamlı bir gün.

***

İçimizdeki o diri, her daim hazır kıta duran çocukluğa götürür bizi. Yahya Kemal’in Akıncılar şiiri tekrarlar durur beynimde. “Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik. Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik.” İyi ki böyle güzel bayramlarımız var...                     

***

Evet, büyüdük bir birey olduk yaşımız kemale erdi çok şükür. Coşkularımız yerini yeni coşkulara bıraktı. Olgunlaşmanın bilinciyle her Ramazan ve yine bu Ramazan’ı yaşamanın heyecanı içerisindeyiz Elhamdülillah. Öyle bir rahmanı rahimimiz var ki bizi Ramazan ayı ile temizlenmemiz için sıhhat bulmamız ibadetlerimize özen göstermemiz için böylesi güzel bir aya ulaştırdı.

***

Evet, mukabele teravih sohbetlerimiz gibi bu aya anlam katan ibadetlerimiz var çok şükür. Bunun coşkusunu yaşıyoruz Elhamdülillah. Herkes bireysel ve toplumsal olarak vazifesini yaparsa, yapılan külli dualar ile memleketimizin sorunlarına, sıkıntılarına vesile olur İnşallah.

***

Bu şekilde herkes kendi mihrabın da kendi miracına yükselebilir biiznillah. Herkes bozulan yıpranan kendi iç dünyasını, mamur edebilir kendi kandilini yakıp yolunu aydınlatabilir.

***

Yasin-i şerif nasıl Kuran’ın kalbi ise Ramazan-ı şerifte ayların kalbidir. Bu ayın hesaplı güzel geçmesi diğer aylara da sirayet eder biiznillah! Kararan ruhlarımıza kandil olan bu ay, yapılan cüzi ibadetler ve külli dualar ile girdiğimiz o karanlık girdaplardan, yaptığımız o hesap-kitaplardan, vesveselerden kurtaracak, bedensel ve ruhsal iç dünyamızı mamur ederek sıhhat buluruz.

***

Yine oruç ile birlikte aczimizi fakrımızı bir beşer olduğumuzu hatırlarız. Hatırlarken enaniyetten, mal sevgisinden, sahiplenmekten vazgeçip, açlığın verdiği içgüdüsel etkiyle olmayanların halini düşünürüz! Toplumun dayanışması olan, zekat fitre ve sadakalarla paylaşmayı öğrenir, bu sayede mümkün olduğunca dengeleri eşitlemeye çalışırız.

***

Evet, sevgili dostlar güzel bir hadisle bitirelim yazımızı! O Ramazan ayı ki başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden ateşinden kurtuluştur. Kurtuluşumuza vesile olması niyazı ile bu ay tevhidimizi dualarımızı okumalarımızı arttıralım, ibadetlerle temizlenerek çıkmamız duası ile hayırlarda yarışalım.

***

SON SÖZ

Hasenatlarımıza bire bin katan Rabbimizin izniyle, sofraların değil gönüllerin doyduğu, şenlendiği bir Ramazan olur inşallah! Selametle kalın. Muhsine bir KUL…