Ramazan’da ‘fitre’ oyunu

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşları sosyal medyadan gördükleri her paylaşıma para göndermemesi konusunda uyaran Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “İnsanlar sosyal medyada gördükleri her paylaşıma para göndermesin. İnsanlarımız hassas duygularla yaptıkları bağışlarla zaman zaman dolandırıcılara hizmet etmiş oluyor” dedi.

Gündüz, sosyal medya üzerinden yapılan fitre ve zekat adı altındaki yardım taleplerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Duygusal durumların istismar edildiği bu dönemde, kötü niyetli kişilerin sahte hesaplarla insanların duyarlılıklarını kullanarak dolandırıcılık yaptığını belirten Gündüz, bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu. Gündüz, “İnsanlar sosyal medyada gördükleri her paylaşıma para göndermesin. İnsanlarımız hassas duygularla yaptıkları bağışlarla zaman zaman dolandırıcılara hizmet etmiş oluyor” dedi. Fitre ve zekat gibi bağışlar konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Gündüz, bu tür yardım kampanyalarının valilik izniyle yapılması gerektiğini hatırlattı.

 

“BAĞIŞ YAPILACAK KİŞİLER İYİ SEÇİLMELİ”

Ramazan ayında fitre vermek veya ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyenlerin dikkatli olmaları gerektiğini belirten Gündüz, “Yine her yıl olduğu gibi Ramazan'ın ilk günlerinde fitre-zekat dolandırıcılığı şikayetlerine almaya başladık. Burada sosyal medya kullanıcılarına para göndermeden önce. Kişinin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığını araştırmamız gerekiyor. Yardım kampanyalarının valilik izniyle olduğunu unutmayalım. Gerekirse bunu valilik ya da kaymakamlıklarla da sorgulayabiliriz. Ramazan ayında fitre vermek veya ihtiyaç sahibine yardım etmek isteyenlerin iyi niyetini suistimal edilmemesi için ihtiyaç sahibi kişilere yardım etmek isteyenler fitre, zekat gibi bağış yapacakları kişileri iyi seçmelidir” dedi.

 

“SAHTE EVRAKLARLA İHTİYAÇ SAHİBİ GİBİ GÖSTERİYOR”

Tüketicilere, sosyal medyada gördükleri her paylaşıma para göndermemeleri konusunda uyaran Gündüz, “Bağışlarımızın ihtiyaç sahiplerine ulaşması da hem önemlidir. Hem de asli görevlerimizden biridir. İnsanlarımız hassas duygularla yaptıkları bağışlarla zaman zaman dolandırıcılara da hizmet etmektedirler. Şikayetlerin çoğu sosyal medyadaki sahte hesaplara yönelik olmaktadır. Tüketicilerimizi buradan uyarmak istiyoruz. Çocuğumuz sakat, hasta gibi paylaşımlarda sahte evrakla izin alınmış gibi gösteriliyor. Sosyal medya kullanıcıları bu hesapların geçerliliğini sorgulamadan. İhtiyaç sahibini araştırıp güvenmeden lütfen para yatırmasınlar. Bu gibi durumlarda şikayetlerinizi savcılık, emniyet-siber suçlar ve valiliklere, kaymakamlıklara da yapabiliriz” diye konuştu.