RAMAZAN BİR MEKTEPDİR

Bakara Suresi 185. Ayette mealen “Ramazan ayı ki, onda Kur’an-ı Kerim, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi ”denilmektedir. Bizler bu ayet ışığında yaşantımız için nasıl dersler çıkarmalıyız bunu kendimize sormalıyız.

Hikmet varlığın hakikati demektir. Ramazan ayı ise Üstadın tabiri ile İslam’ın esaslarının birincilerindendir. Yani ilklerindendir. Zira Ramazan ile insan ilahi bir terbiyeden geçer ve edeplenebilir. Ramazan için İslamiyet’in şiarı denilir. Çünkü şiar üstünlük belirten bir işaret demektir. Bir yerde ezan okunuyorsa anlaşılır ki orda Müslümanlar vardır.

Bir memlekette bir cami varsa anlaşılır ki orada Müslümanlar vardır. Oruç da böyledir, Müslümanlık belirtisidir. Zira Müslüman olmayanlar Ramazan orucu tutmazlar ve Ramazan-ı Şerif Cenab-ı Hakk’ın umumi bir terbiyesine bakar.

Zira oruç tutan insan anlar ki; birisi var ve ben ondan müsaadesiz ağzımı çok susamış olsam da suya içmek için uzatamam, O’ndan izinsiz çok acıksam da yemek yiyemem. Hem çok zenginde olsam ondan izinsiz ben yiyemem ve o insanın firavunluğu gururu kibri nefsinin gizli isyanı kırılmış olur.

Yine ramazanı şerifte insanlar kendi acziyet ve fakriyetlerini Mevla’nın terbiyesi ile anladıktan sonra kendisinden daha fazla ihtiyaç içinde olan insanları fark eder ve onların yardımlarına zekât fitre ve sadakaları hatta kumanyaları ile koşarlar.

Yoksa diğer vakitlerde kendileri tok olduklarından aç olanların hallerini bilmezler, bilseler de hissedemezler hissetmediklerinden yardımlarına samimi bir surette koşmazlar ve yine her insan ramazan-ı şerifteki oruç sebebi ile birçok zaman teşekkür etmediği şükür içinde olmadığı nimetlere şükretme ihtiyacı duyar ve nimetlerin kadri kıymetini idrak etmeye başlar.

Hem Allah namına hareket etmenin Allah namına verip Allah namına almanın hatta Allah namına vermeyenden almamanın dersini yine bu ayda öğrenir idrak eder. Eğer namazlarına dikkat etmiyorsa oruç vesilesi ile anlar ki ben nasıl bir Sultanı Hakim emriyle aç kalıyorum onu dinliyorum nefsime ağır gelen bu kulluğu yapıyorum o halde ruhumun gıdası olan fakat benim çok zaman gevşeklik gösterdiğim namazlarımı da aynı hassasiyet ile kılmalıyım diye manevi dersini alır.

ORUCUN VE RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Kısacası Ramazan ile ya kaybeden olunur, ya kazanan. Bir de çok kimse işitmiştir, duymuştur, biliyordur. Şeytanların ramazan-ı şerifte bağlanması meselesi. Bu bağlanmak bir ip ile bağlanmak değil yukarıda zikrettiğimiz manaları idrak eden ve ruhunda yaşayan özümseyen bu dersleri alan müminlerin şeytanın oyunlarına gelmemesi anlamındadır. Bu bilinçlenme ise hakikatte şeytanın elini ayağını bağlıyor demektir.

RAMAZAN AYINA HÜRMET EDELİM

Çünkü şeytanın hangi yoldan nasıl yaklaştığını nasıl aldattığını öğrenen ve oruç ile şuurlanan bir Müslüman elbet şeytanın elini kolunu bağlamış onu çaresiz bırakmış demektir. Uzun kıssayı kısa keserek Ramazanı şerif ayının ruhuna uygun olarak oruçlarımızı tutmayı teravihlerimizi aksatmadan devam etmeyi ve inşallah mağfiret olunanlardan olarak bayrama ve ebedi bayramlara kavuşmayı Mevla cümlemize takdir etsin diyerek bir sonraki yazımızda buluşuncaya kadar hoşça kalın dostça kalın.