RAMAZAN AYININ KIYMETİNİ BİLMEK

Hayırlı cumalar yurdumun güzel insanları!

***

Rahmet ayı olan Ramazan’a kavuşmanın coşkusunu milletçe yaşıyoruz Elhamdulillah! Sözlerime Çelebioğlu’nun dizeleriyle başlamak istiyorum “Kıl teravihi safalar bulagör/ Et tesabihi vefalar bulagör/ Zikr ü taat nuru ile dolagör/ Elhamdulillah geldi mah-ı Ramazan”

***

Evet Ramazan’a kavuştuk çok şükür, şeref verdi hanelerimize, büyük küçük bütün şeytanlar bağlandı, açlıkla nefsimiz körelmesi acizliğimizin ve fakrımızın günden güne farkına varıp, kul olmanın, adem olmanın bilincine daha iyi yaşamak ümidiyle! Ramazan ayı oluk oluk huzur, oluk oluk rahmet, oluk oluk insanlıktır kıymet bilene!

***

Necip Fazıl Ramazan ayından bahsederken “müminler için balayı” der. Rabbimiz ile hemhal olduğumuz  bereketli baldan, şekerden tatlı bir ay gerçekten. Her iyiliğe onlar binler haseneler yazılan kutlu bir zaman dilimi. Teravihlerle mukabelelerle gönlümüzün huzur bulduğu, kursların, camilerin dolup taştığı, iftar sofralarını başkalarıyla  paylaştığımız güzel bir Ramazan ayı yaşarız İnşallah!

***

Süm’a dan (desinler diye yaptıklarımız) ve riyadan uzak en halis en pak oruçlarımızı tutarız! Herkes kendi hanesinde, kendi yaptıkları yada yapamadıklarıyla Rabbiyle baş başa..

***

Evet bugün ki konumuz, “Birr.” Dikkatlerinizi çok sevdiğim birr kelimesi üzerine yoğunlaştırmak istiyorum. Hazır mübarek aya girmişken, gönül seccadelerimiz serili iken, ibadetlerimizi hizaya koyma çabasındayken, bu kelimeyi açmak istiyorum müsaadenizle...

***

Birr: sözlükte iyilik doğruluk itaat hayır ve hasen demek. Dini literatür de ise; iman güzel ahlak salih amel, ihsan(Allah’ı görüyormuş gibi ibadet etmek) Kuran ve sünnete uyma, farzları eda, masiyetleri terk etmek gibi insana sevap kazandıran ve Allah rızasına vesile olan her türlü amel, itaat ve güzel davranışlara denir.

***

Bence Ramazan ayına yakışan en güzel kelime birre ermek… Evet iyi ama, bu nasıl olacak? Kuranı Kerim’de birr ile ilgili birkaç ayetten bahsetmek istiyorum izninizle. Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça birre eremezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir. Ali imran/92

***

Peki en çok neyi seviyoruz? Neye harcıyoruz? Demek ki, birre ermenin sırrı vermekte. Gerçi biz verme eylemini; sevmediklerimizden eskilerden, işimize yaramayanlardan ve şeytanın bizi yoklukla korkutarak, korkarak elimizi korkak alıştırarak veriyoruz öyle değil mi? Peki o zaman “birre” nasıl ulaşacağız?

***

Ve yine başka bir ayette; ”iyilik ve takva üzerinde yardımlaşın kötülük ve düşmanlık yolunda yardımlaşmayın Allah’tan sakının çünkü Allah’ın vereceği ceza çok çetindir “Maide süresi/ 2 buyuruyor Rabbimiz.

***

Burada da birr kelimesi kötülük ve düşmanlığın zıddı olarak kullanılmış. Yani nerde bir kötülüğü engelliyorsanız o zaman yine “birre” yakınsınız. Aynı doğu ile batı gibi, birine yaklaşınca öbüründen uzaklaşıyorsunuz.

***

Bir Hadisi şerifte: “Doğruluk ve birr bir bütündür, bu ikisine sahip olan cennettedir” buyuruyor Efendimiz (sav). O zaman nerde bir doğru söz nerde doğru bir eylem var ise, yine birre bir adım daha yaklaştık, oh ne güzel!

***

Kuran Kerim’de birçok yerde geçiyor “birr” kelimesi, takva ve sıdk ile beraber anılır. Enbiya Süresi 94. ayette; her kim inanmış, hem de dürüst ve erdemli davranışlardan “bir şeyler” ortaya koymuşsa, onun çabası “asla ziyan” edilmeyecektir ve lehine kaydedilecektir, diyor Rabbimiz.

***

İşte sevgili okurlar “birr” böyle geniş anlamı olan bir erdemler bütünlüğüdür. İyilik ise, insanı insan kılan değerlerin tamamıdır unutmayın. “Ve Allah sana nasıl iyilik etmişse, sen de öyle iyilik et” ayetiyle sözlerimi bitiyorum.

***

SON SÖZ

Hayırlara koşan, hayırlarda yarışan , “Ramazan ayı” nefsini terbiye ve tezkiye eden, iliklerimize kadar hissettiğimiz kutlu bir ay olsun! Hayırlı Ramazanlar Türkiye’m! Muhsine bir KUL..