RAMAZAN’A HAZIR MIYIZ?

Zaman tenceredeki süt gibidir, altı da üstü de vardır. Seher vaktinden güneş doğuncaya kadar ki vakit; kaymaktır, manevi kazançtır. Bu vakti ibadetle ve Kur’an okumakla geçirenler dünya ve ahiret kazancı elde eder. Sadece uyanık olanlar dünya kazancı elde ederler. Dünya ve ahiret kazancına sebep olan bu vakitte uyanık olmayan ziyandadır, gaflettedir.

***

Bazıları sadece geceleri uyur, bazıları ise gaflet uykusuna tutulmuş gece gündüz uyur. Hem de ömür boyu. Şans kapının önünden geçer, Hızır’a (as) benzer. Yeter ki sen her zaman hazır ol ve önüne geçip yakala. Bazıları beş vaktine beş daha ekler. Bazıları da hayatında beş gün üst üste namaz kılmamış. Fakat ikisi de cenneti bekler.

***

Çocuklar bayramlarda arkadaşlarıyla bayramlaşıp birbirlerine sevgiyle sarılırlar. Acı bir söz sarf edersek dostlarımız bizden ayrılırlar. İnsanlarımız her konuda çok hassas, her şeyin en güzeline talip oluyor. Kendisine yakışmayan elbiseyi almadığı gibi kendisine yakışmayan söz ve davranışlardan da uzak durması lazım.

***

Su almayan topraklar yarılırlar, dostlarımızla da fazla ilgilenmezsek çabuk darılırlar. Yara sıcakken sarılır, saygı ve sevgi varsa eşler birbirlerine muhabbetle sarılırlar ve iyi geçinirler. Karı koca arasındaki tartışma ne zaman biter? Birisi sustuğu zaman. İkisi de devamlı kavga ederlerse birisinin selası verildiği zaman.

***

Ey inançlı insan! Eğer şu dünyada kendi imkanlarından ihtiyacı olanlara yaparsan bağış, İnşallah Rabbimiz de bu durumdan razı olur. Cennet’te sana da yapar bağış. Tren yolu demirden, cereyan yolu telden, öğrenciye yardım yolu elden, Cennet’in yolu düzgün iman ve ihlaslı ibadetten geçer.

***

Bahçe tel örgüsüz, eser ustasız, kalem katipsiz, çeşme susuz, aşık sazsız olmaz da Müslüman namazsız ve Kur-an’sız olur mu? Namaz kılmaya niyeti olmayan evlat veya avrat sabah namazına azarla kalkar. Namaz aşkıyla yanıp tutuşan evlat veya avrat vaktin geldiğini sezer de kalkar.

***

Helva, kavun, tahin, yumurta ve salatalık gibi maddeleri bir anda yersek hasta oluruz, karnımız ağrır. Kızdığımız şahsa küfür, iftira ve alay etme gibi gurur kırıcı, öfke arttırıcı hareketlerde bulunursak bize tepki gösterir, başımız ağrır. Bu da Müslümana yakışmaz.

***

Aşk yolu kalpten; sevgi, merhamet ve fedakarlık yolu anne babadan geçer. Mutluluk yolu çileden, rahmet yolu Allah’tan, şefkat yolu Hz. Muhammed’den (sav), himmet yolu İslam büyüklerinden, dua yolu mü’min din kardeşlerimizden geçer.

***

SON SÖZ

Sırat köprüsünün başına vardığımız zaman eğer bize bu dört yardım geldiği zaman sırat köprüsünden düşmeden inşallah cennet tarafına geçeriz!