RAHİM KANSERİ İÇİN AŞI TEDAVİSİ

Kadınların rahim ağzı kanserinden korunması artık mümkün. Uzmanlar tarafından, yılda binlerce kadının yakalandığı rahim ağzı kanserinin önüne geçen tek faktörün, aşı olduğu belirtildi.

İrem GÜNEYBAZ

Yıl içerisinde binlerce kadında görülen rahim ağzı kanseri sinsice ilerliyor ve geç dönemde belirti gösteriyor. Erken teşhis aşamasında ise bu kanserden korunmak mümkün. Rahim ağzı kanserini önleyebilmenin yollarından birisi de aşı olmaktan geçiyor. Kadın Doğum Uzmanı Mustafa Sağlam rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi. Sağlam, “Rahim ağzı kanserinin ismi kanser ama güzel yanı ise aşı ile önlenebilir olması. Cinsel yolla veya temasla bulaşan bu kanserle kadınlar çok sık karşılaşıyor” dedi.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Erken tanının önemine dikkat çeken Sağlam, aşının önemine dikkat çekti. Sağlam, “Her kadını 5 yılda bir vajinal muayenelerle tarıyoruz. Bu sayede de erkenden tanı elde etmiş oluyoruz. Basit bir şekilde de bu hastalığın yüzde 100 önüne geçebiliyoruz. Önlenebilir olması da aşıyla gerçekleşiyor. Aşıyı 11 yaşından 15 yaşına kadar tüm kız çocuklarına öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜM KADINLAR AŞI OLABİLİYOR

Rahim ağzı kanserini önleyen aşının tüm kadınlara uygulanabileceğine değinen Sağlam, “Elde ettiğimiz verilerde, 45 yaşına kadar tüm kadınlar yaklaşık 3 doz rahim ağzı kanseri aşısıyla korunma sağlamış oluyor. Düzenli bir şekilde kadın doğum muayene kontrollerine gelmeleri gerekir. Bu kanserin tek nedeni HPV virüsü değil. HPV’ye yardımcı faktörlerde var. Sigara içmek gibi ve sık enfeksiyon geçirmek gibi” şeklinde konuştu.