PUTIN VE ANTALYA

Sevgili okurlar; 1. ve 2’inci dünya savaşında görülemeyen hesaplar, kapatılmayan defterler, Amerika Birleşik Devletleri’nin de kaşımasıyla Rusya ile Ukrayna arasında bir savaşa yol açtı. 

***

Başta ABD ve Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesi Rusya’ya ekonomik yaptırım kararı aldı. Bu gelişmelerden ekonomiler de etkilendi. Altın fiyatları yükseldi. Kripto paralar dibe vurdu.

***

İşin tuhafı Türk Lirası, yaptırım uygulanan Rusya’nın rublesinden bile çok daha fazla değer kaybetti. Çünkü bizim ekonomimiz savaş içindeki ülkelerden bile çok daha fazla kırılgan. İhracatımız ithalatımızı karşılamaya yetmiyor. Çünkü dövizimiz yok.

***

Buna karşılık Rusya’nın ihracatı ithalatının çok çok üzerinde. 650 milyar dolara yakın döviz rezervi var. Bu nedenle savaşan biz olmasak bile savaştan en fazla bizim paramız etkileniyor.

***

Öte yandan Rusya’nın Ukrayna topraklarına düzenlediği saldırıdan Türkiye’de en fazla etkilenen şehir Antalya oldu. Çünkü Antalya’da 30 binin üzerinde Rus, yaklaşık 10 bin civarında da Ukraynalı yaşıyor. 

***

Geçmişte Sovyetler Birliği çatısı altında birlikte kardeşçe yaşayan bu iki ülkenin insanları aynı kökten, aynı kültürden geldikleri için Antalya’da da uyum içinde yaşıyorlardı. Etkinliklere bile birlikte katılıyorlardı. Hala da öyle. 

***

Antalya’da Rusların okulları var. Bu okulların öğrencileri arasında Ruslarla birlikte Ukraynalı çocuklar da eğitim görüyor. Bu okullarda Rus öğretmenlerle birlikte Ukraynalı öğretmenler de çalışıyor.

***

Hatta savaş çıktığında yakınları Ukrayna’da olan bir kadın öğretmeni teselli eden ise Rus öğretmenler olmuş.  Moral vermeye çalışmışlar.

***

Etle tırnak gibi olan bu iki ülke halkları yaşanan sıkıntının Amerika’nın yayılmacı politikasının sonucu olduğunu düşünüyor. Bu savaşın bir an önce son bulmasını istiyorlar. Kuşkusuz bu savaşın uzaması bize de çok dokunacaktır.  Antalya’nın turizmi ile tarımı da çok ciddi anlamda zarar görecektir.

***

Öte yandan geçtiğimiz gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i St. Petersburg Vali Yardımcısı olduğu dönemde 1995 yılında Antalya’ya davet edip misafir eden Turgut Gür ile telefon görüşmesi yaptım.

***

Aynı zamanda Türkiye’ye uçakla Rusya’dan ilk turistleri de getiren Turgut Gür yıllarca Tür-Rus İş Konseyi başkanlığını yaptı.  Bir NATO üyesi olan Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta çok dikkatli adım atması gerektiğini söyledi.

***

Türkiye’nin bu süreçte atacağı adımların önümüzdeki süreçte Türk Rus ilişkileri açısından çok kritik olduğunu anlatan Turgut Gür, kardeş ülkeler arasında yaşanan sıkıntıların bir an önce son bulmasını diledi.