PUTİN: MÜZAKERELER ÇIKMAZA GİRDİ

Mariupol'e yönelik saldırı sırasında kimyasal silah kullandığına yönelik iddialar gündeme bomba gibi düşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna'yı işgaline dair açıklamalarda bulundu. "Ukrayna'da askeri operasyon ile Rusya'yı koruyoruz, başka seçeneğimiz yoktu" diyerek harekat kararını savunan Putin, Kiev yönetiminin İstanbul görüşmelerinden saptığını öne sürdü.

Rusya lideri Vladimir Putin, Rus birliklerinin Moskova'nın Ukrayna'daki askeri harekatını, cesur ve etkin bir şekilde icra ettiğini ve en modern silahları kullandığını ileri sürdü. Putin, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun "asil" hedeflerine ulaşacağını ve asıl hedeflerinin Donbas halkına yardımcı olmak olduğunu savundu. Rusya'nın Uzak Doğusundaki Vostochny Uzay Üssü'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Putin, Moskova'nın Rusya'yı korumak için askeri bir operasyon başlatmaktan başka seçeneğinin olmadığını savundu. "Askeri operasyonumuz başarıya ulaşana dek sürecek" ifadelerini kullanan Putin, "Ukrayna'da askeri operasyon ile Rusya'yı koruyoruz, başka seçeneğimiz yoktu" diye ekledi.

"ZAMAN MESELESİYDİ"

"Ukrayna'da Rusya karşıtı güçler ile çatışma kaçınılmazdı, sadece bir zaman meselesiydi" diyen Rus lider, Donbas bölgesinde soykırıma tahammül göstermeyeceklerini ileri sürdü. Putin, "Rusya kendisini dünyanın geri kalanından izole etmeyi planlamıyor, kimse bizi izole edemez" diye ekledi.

'İSTANBUL GÖRÜŞMELERİNDEN SAPTILAR'

Putin, Ukrayna'nın İstanbul görüşmelerinde varılan uzlaşmalardan saptığını ve müzakerelerin çıkmaza girdiğini söyledi. Rus lider, Buça'da yaşananlar için ise 'sahte' ifadesini kullandı. Putin ayrıca işgalin planlandığı gibi gittiğini ve amaçlarının minimum zaiyat olduğunu vurguladı.

KİMYASAL SİLAH İDDİASI

Rusya-Ukrayna savaşı 48 gündür devam ederken ABD ve İngiltere, Ukrayna'daki Rus güçlerinin liman kenti Mariupol'e yönelik saldırı sırasında kimyasal silah kullandığına yönelik haberleri soruşturduklarını açıkladı.

(Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusların Mariupol'de kimyasal silah kullandığının teyit edilmediğini ancak gelişmelerin dikkatle izlendiğini söyledi.

SAVAŞTA YENİ AŞAMA

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin söz konusu haberleri soruşturduğunu, herhangi bir kimyasal silahın kullanılmasının savaşta tehlikeli yeni bir aşama anlamına geleceğini belirtti.

PUTİN'DEN HESAP SORMAYA YEMİN ETTİ

Truss, Ukrayna birliklerinin bir insansız hava aracından atılan kimyasal bir silahla vurulduğu haberlerinin yayılması üzerine Putin'den hesap soracağına söz verdi.