PUTİN'E YALVARIP YAKARDI! DÜNYAYA REZİL OLDU

Patlama seslerinin kesilmediği savaşta düğüm çözülüyor, Azerbaycan birlikleri 13 köyü daha Ermenistan işgalinden kurtardı. Esir düşen bir Ermenistan askeri, PKK'lı teröristlerin Dağlık Karabağ'da savaştığını itiraf etti. Hiç kimsenin tanımadığı işgalci Dağlık Karabağ yönetiminin lideri, Putin'e açık mektup yazdı. Yalnızca Azerbaycan ve Ermenistan değil, bugün herkes ABD'den gelecek haberi bekliyor.

Dağlık Karabağ savaşında yirmi altıncı güne girilirken, bugün hem Azerbaycan hem de Ermenistan'da tüm gözler ABD'nin başkenti Washington'da olacak.

Azerbaycan ordusu 20'yi aşkın köy ve kasabanın geri alınmasıyla İran sınır hattını tamamen kurtardı, Ağbend sınır kapısı Bakü yönetiminin kontrolüne girdi.

Azerbaycan birliklerinin Laçin koridoruna yaklaştığı bildiriliyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, askerlerin tanklar ve diğer zırhlı araçlarla ilerlediği görülürken, patlama sesleri duyuluyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından paylaştığı mesajla Hocavend'de bağlı Dolanar ve Bünyadlı, Cebrail'e bağlı Dağ Tumas, Nüsus, Helefli, Minbaşılı, Veyselli, Zengilan'a bağlı Venedli ve Mirzahesenli ile Gubadlı'ya bağlı Zilanlı, Kürd Mahrızlı, Muğanlı ve Alakurşak köylerinin işgalden kurtarıldığını duyurdu. Böylece son 24 saatte 13 köy geri alınmış oldu.

Son bir günde Ermenistan'a ait beş insansız hava aracını (İHA) düşürdü. Ermenistan ordusu ve işgal altındaki Dağlık Karabağ yönetimine milislerinin hezimeti paniğe yol açmış durumda.

Azerbaycan Haber Ajansı, kuzeyde bulunan Ermenistan ordusuna bağlı birliklerin Dağlık Karabağ'da gidip savaşmayı reddettiğini duyurdu.

Cephe hattında birçok Ermenistan askerini esir alındı. Ermenistan askerlerinin perişan görüntüsü yerel medya tarafından yayınlanırken, esirlerin 'Azerbaycan Karabağ' dediği anlar kameraya yansıdı.

Esir alınan Ermenistan askeri Albert Mikaelyan, PKK'lı teröristlerin Dağlık Karabağ'da Ermenistan saflarında savaştığını itiraf etti. Sorgusunda tanksavar birliğinde görev aldığını anlatan Mikaelyan, "Kışlada, aralarında Kürt asıllı paralı askerler de dahil 1500 kişi bulunuyordu. Paralı askerler aylık 600 dolar maaş alıyor ve sadece kendi dillerinde konuşuyorlar. 10-15 kişilik gruplara bölünen paralı askerler yerel koşulları öğreniyorlar ve savaşa hazırlanıyorlar" dedi.

Dağlık Karabağ yönetimi tarafından bugün açıklanan son sayıya göre, 27 Ermenistan askeri daha öldü ve toplam kayıp 927'ye çıktı. Ancak gerçek sayının binlerce olduğu belirtiliyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Azerbaycan lideri İlham Aliyev'in konuşmasını Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'de endişeyle izleyen Ermenilerin fotoğrafını servis etti.

Japon Nikkei gazetesine röportaj veren Aliyev, "Türkiye en yakın müttefikimizdir. Türkiye üç Kafkasya ülkesiyle de sınırlara sahip tek ülke. Başka hiçbir ülke üçüyle sınırlara sahip değil, dolayısıyla Türkiye’nin müzakere sürecinde etkin bir şekilde yer almasını güçlü bir şekilde destekliyoruz" dedi.

Aliyev'in açıklaması Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları bugün Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ayrı ayrı görüşmesinin hemen öncesinde geldi.

Daha önce Rusya'nın öncülüğünde iki kez ateşkes ilan edilen savaşta, ABD'deki buluşmadan nasıl bir sonuç çıkacağı merakla bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington'daki randevu için "Umarım, Amerikalı ortaklarımız da uzlaşı sağlama noktasında bizimle uyum içinde hareket ederler" ifadesini kullandı. Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle 'sürekli' temas halinde olduğunu belirten Putin, "Onlarla günde birkaç kere konuşuyorum" diye konuştu.

HABER MERKEZİ