PSİKOLOJİK ŞİDDET ÖRNEĞİ: MOBBİNG

Birçok kişi belki de isminin mobbing olduğunu bilmeden gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında psikolojik baskıya maruz kalıyor. Mobbingin en belirgin özellikleri arasında panik atak, depresyon ve öfke kontrolünü sağlayamamak yer alıyor.

Rabia DEMİROK, Özge TOPTAŞ

Kişiyi yıldırma, işten uzaklaştırma gibi karakterine ve aynı zamanda mesleki duruma yönelik olumsuz tutumlar mobbing olarak adlandırılıyor. Çalışma yaşamının içinde kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel dayanıklılığını hedef alan mobbinge maruz kalan bireyler bu durumu istemeden de olsa çevresine yansıtıyor. Uzmanlar ise mobbingin yayıldıkça toplumsal bir sorun haline dönüşebileceğini açıklıyor.

“PSİKOLOJİK ŞİDDET TÜRÜ”

Mobbing sayılabilecek davranışları anlatan Uzman Psikolog Anıl Yıldız, “Mobbing kişinin yıldırılma, işten uzaklaştırılma gibi kişinin karakterine aynı zamanda mesleki durumuna yönelik olumsuz durum ve tutumların gerçekleştirilmesidir. Mobbing, psikolojik şiddet türü olarak tanımlanabilir. Mobbing genelde bireysel olarak bir süreç gibi düşünülse de, aynı zamanda topluma yayıldıkça bir toplumsal sorun haline gelebilir. Birçok kişinin yaşadığı olumsuz durum olarak karşımıza çıkıyor. Mobbing, kişinin biraz daha dışlanması, küçümsenmesi, yapabileceğinin üzerindeki iş yükünün arttırılması gibi durumlar aslında. Aynı zamanda isteklerine cevap verilmemesi mobbing davranışının gerçekleştirildiğinin bir kanıtı olabilir” dedi.

“İÇE KAPANABİLİYORLAR”

Mobbinge maruz kalan kişilerin özelliklerini belirten Uzman Psikolog Yıldız, “Mobbinge maruz kalan kişilerde biraz daha öfkeli, tahammülsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Aynı zamanda biraz daha kendilerini dışlayabiliyorlar, içe kapanabiliyorlar. Toplumdan kendilerini soyutlayabiliyorlar. Mobbing gören kişi biraz daha depresyon, anksiyete, panik atak gibi ruhsal durumları yaşayabiliyor. Aynı zamanda uyku problemleri, iştah problemleri gibi sorunlarda yaşanabilmekte” diye açıkladı.