PSİKOLOGLARA BAŞVURU ARTTI

Lider TV’de hafta içi her gün yayınlanan Gün Ortası Programı’na Uzman Klinik Psikolog Melisa Burçin Oral, konuk oldu. Oral, pandemi döneminde hastalıktan dolayı ortaya çıkan ruh sağlığı problemlerinin arttığını söyledi.

Rabia DEMİROK

Lider TV’de hafta içi her gün yayınlanan ‘Gün ortası’ programında Elif Uzunoğlu ve Ahmet Demir’in sorularını yanıtlayan Uzman Klinik Psikolog Melisa Burçin Oral, 2020 Mart ayından bu yana devam eden koronavirüs salgını ile mücadelede insan hayatının günlük rutinlerinde, alışkanlıklarında, planlarında ve önceliklerinde değişiklikler olduğunu aktardı.

TAKINTILI DÜŞÜNCELER

Pandemi döneminde özellikle Obsesif kompulsif bozukluk tanısının arttığını söyleyen Psikolog Oral, “Pandemi süreci içerisinde insanlarda takıntı çok fazla arttı. Özellikle obsesif kompesif bozukluk dediğimiz duygu durumu ortaya çıktı. Bu duruma örnek vermek gerekirse kapıyı kilitlediğinizi varsayalım sonrasında tekrar gidip kapıyı kontrol etmeniz veya ocak açık mı diye tekrar kontrol edersiniz. Bunun gibi takıntılı düşüncelerimiz çok fazla arttı. Kişi, bu gibi durumları çok sık gerçekleştiriyorsa uzman bir psikolog tarafından destek alması gerekiyor” dedi.

FLÖRT ŞİDDETİ NEDİR?

Pandemi sürecinde boşanma sayılarının da arttığını aktaran Oral, şöyle devam etti:

“Duygusal, romantik, cinsel bir birliktelik içerisindeyken veya bu ilişki bittikten sonra bir kişinin karşı tarafa inanılmaz derece de güç ve kontrol uygulamaya çalışmasına flört şiddeti diyoruz. Bu şiddet insanları çok fazla yaralayan ve özellikle ilişkileri bitirme noktasına da getirdiğini görülmektedir. Flört döneminde yaşanan duygu yoğunluğunda karşı tarafın olumsuz tutum ve davranışları daha katlanılabilir gözükebilir. Kişiler birbirlerini tanıyıp, anlaştığı, psikolojik olarak mutlu hissettiği, kendilerine zarar vermeyeceği algısına sahip olduğunda sağlıklı bir ilişki devam eder. Bunun haricinde ilişkinin başlarında güç ve otoriteyi oluşturmaya yönelik flört şiddeti ortaya çıkar. Genel olarak erkeklerin flört şiddetini yaptığına dair bir algı olsa da kadınlar da şiddetin birçok çeşidini partnerine yapabilmektedir”