PROFESÖR GÖKOĞLU’NDAN “VATOZ” UYARISI

Son günlerde Antalya kıyılarında görülen halk arasında vantuz balığı olarak bilinen remora balığı ve dikenli vatoz balığı hakkında konuşan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, vatoz balıklarının üreme dönemi olmasından ve remora balıklarının da yem aramak için kıyılarda görüldüğünü söyledi

Antalya kıyılarında özellikle son zamanlarda vatoz balıkları (Batoidea) sıklıkla görülmeye başlandı. Bununla birlikte diğer bir tür olan, halk arasında vantuz balığı diye adlandırılan remora balığı da (Echeneidae) amatör balıkçıların oltalarına takılmaya başladı. Antalya Konyaaltı Sahili’nde yoğun olarak görülen vatoz balığının görülme sebepleri hakkında konuşan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bununla beraber amatör balık avcılarının oltalarına takılan, remora balığının da görülme sebeplerinden bahsetti. Vatoz balıklarının haziran ve temmuz aylarında falezlerde ve Konyaaltı Sahili’nde göründüğüne dikkat çeken Gökoğlu, “Vatozlar, Antalya falezlerine ve Konyaaltı’na yaklaşıyor. Kendini gömüyor ve çiftleşme dönemini geçiriyor. Zaman zaman bizler de onların çiftleşme dönemlerini takip ediyoruz ve şahit oluyoruz. Vatozlar, üreme dönemlerinden dolayı kıyılarda görülüyor” dedi.

“İNSANLAR İÇİN RİSK”

Kendilerinin de son 4 ila 5 yıldan beri özellikle yaz aylarında yaşanan bu popülasyonun farkında olduklarını kaydeden AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, genellikle erkek ve dişi olarak çift halinde gezen vatozların, Konyaaltı ve falezlerdeki kayalıkların arasında bulunan kumsallarda yaşadıklarını vurguladı. Vatozların tehlikeli olup olmadığı hakkında bilgi veren Gökoğlu, “Erkeklerin anüslerinin hemen altında parmak şeklinde uzantıları bulunur. Bunu sperm naklinde kullandıkları için anal yüzgeçlerinin yanında yani anüs yüzgecine yakınında uzantıları bulunur. Bu aynı şekilde köpekbalıklarında da vardır. Bu türlerin çiftleşme ve spermlerini nakletme organıdır. Vatozların kuyruklarında dikeni vardır. O dikeni zehirlidir. Battığı anda acı verir ve alerjisi olan insanlar için risk oluşturabilir. Vatandaşların kendilerine yaklaştığını anlayan vatozlar, onlardan kaçarlar. Saldırgan bir tür değildir. Vatandaşlarımız bu canlıları rahatsız etmesinler, zaten onlar genellikle kumda gömülü yaşarlar bazen de hareket halinde olabilir” diye konuştu.

“BESİN ARAYIŞINDALAR”

Antalya kıyılarında amatör balıkçıların son günlerde sıklıkla avladığı bir diğer tür olan vantuzlu balık, diğer adıyla remora balığı hakkında konuşan AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu balıkların köpek balığı, yunus, balina, kaplumbağa gibi büyük balıkların yanı sıra tekne ve diğer cisimlere yapışarak hareket eden balıklar olduğunun altını çizdi. Remoraların, büyük balıkların yediği ve onlardan arta kalan besinlerle beslenen bir tür olduğunu söyleyen Gökoğlu, “Bu tür, genellikle pasif hareket etmektedir. Hareket açısından konakçı bir tür olan remora türü, diğer büyük canlıların veya cisimlerin altına yapışarak hareket bir balıktır” ifadelerini kullandı.

Pasif bir tür olan remora balıklarının neden kıyılara kadar geldiğinden bahseden Gökoğlu, şu şekilde konuştu: “Bu aralar zaman zaman aç kaldığı zamanlarda konakçıyı terk edip kendisi besin arıyor. Fizyolojik ihtiyaçları yaz sıcakları ile birlikte arttı. Bununla beraber besin ihtiyaçları da artış gösterdi. Buna bağlı olarak besin arayışına giren bu canlılar, zaman zaman kendisi besin buluyor. Bazen de üzerinde yapıştığı balığın ağzından kaçan yemlerle besleniyor.”

AHMET ARĞILLI