Prof. Dr. Tevfik Özlü: Paniğe kapılacak bir durum yok

Dünya maymun çiçeği virüsü ile karşı karşıya. Lider Haber TV’ye konuşan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Koronavirüs çok kolay yayılan bir virüstü. Maymun çiçeği virüsünün bulaşması oldukça zor, kolay bulaşmıyor” dedi.

Koronavirüsün ardından yeni bir salgınla mücadele ediliyor. Afrika’yı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “küresel acil durum” ilan edilen maymun çiçeği virüsü tüm dünyayı adeta alarma geçirdi. Avrupa'daki ilk vaka ise 15 Ağustos'ta İsveç'te görülmüştü.


Sağlık Bakanlığı’nda, Türkiye’de henüz vaka görülmediğini ve ek tedbiri gerektirecek herhangi bir durum olmadığını açıkladı.  Lider Haber TV’de yayımlanan Gün Ortası programına konuk olan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü hastalık hakkında bilinmeyenleri ve dikkat edilmesi gereken durumları açıkladı. 


“MAYMUN ÇİÇEĞİ KOLAY BULAŞMIYOR”

Maymun çiçeği virüsünün kolay bulaşmadığını belirten Prof. Dr. Özlü, “Biz bu hastalığı 1970’den itibaren Afrika’da görüyoruz. Yeni bir salgın değil. Ama genelde Afrika’da görünüyordu. Vakalar genelde hafif seyrediyor. Avrupa’da da 3-4 yıldır bu hastalığı görüyoruz. Aslında bu virüsle Covid-19 arasında çok farklılık var. Covid-19 çok kolay yayılan bir virüstü. Bu virüsün bulaşması ise oldukça zor, kolay bulaşmıyor. Afrika’da ölüm oranı biraz yüksek ama Avrupa’da gördüğümüz olgular çok daha düşük” ifadelerini kullandı.


“BU SALGINDAN KORUNMAK DAHA KOLAY”

Maymun çiçeğinin belirtilerini açıklayan Prof. Dr. Özlü,  “Bu hastalık ateş, kırgınlık, arsızlık, baş ağrısı, kas, eklem ağrıları ve ciltte döküntüler oluşturuyor. Bu belirtiler ile kendini gösteriyor. Bu salgının en farklı taraflarından bir tanesi bulaşıcı hastalığı vücudunuzda şekil olarak görüyorsunuz. Bu salgından korunmak daha kolay” dedi.

“21 GÜNLÜK İZOLASYONA ALINMASI LAZIM”

Henüz panik yapacak bir durum olmadığını ifade eden Prof. Dr. Özlü, “Bu virüsün bulaştığı ve hasta oldukları tespit edilen kişilerin 21 günlük izolasyona alınması lazım. Genelde hastalığın iyileşme süreci 2 veya 4 hafta sürüyor. Özel bir tedavisi şu anda yok. Çok telaş edilecek, paniğe kapılacak bir durum görmüyorum. Elbette son yıllarda Afrika dışına yayılım var. Fakat pandemiye dönülmesine izin verilmeyecek bir durum olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu. 

HİJYEN ÖNEMLİ

Maymun çiçeğinden nasıl korunmalıyız sorusuna Prof. Dr. Özlü, “Hastalığı olan ya da hastalık belirtileri taşıyan kişilere yaklaşmamak lazım. Mesafemizi korumamız lazım. Kişisel hijyen çok önemli. Ellerimizi bol bol yıkamamız lazım” cevabını verdi.