PROF. DR. SERT GİRİT’TEN SİDE’YE GÖÇÜ ANLATTI

Eşi ve çocuklarıyla birlikte Side’de yaşamını sürdüren Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hacer Bakır Sert’in Girit’ten Side’ye isimli kitabı çıktı. Kitabında Girit’ten Side’ye göç edenlerin hikayesini anlatan ve anne ve babamsına armağan eden Prof. Dr. Sert, geliriyle de pandemiden etkilenen öğrencilerine destek olmayı hedefliyor.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, MATSO Turizm Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulunduktan sonra Akdeniz Üniversitesi bünyesinde öğretim üyesi olarak görevine devam eden Manavgat’ın yetiştirdiği değerlerden Prof. Dr. Hacer Bakır Sert’in Girit’ten Side’ye isimli kitabı çıktı.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, atılan her adımda insanı bambaşka alemlere sürükleyen büyüleyici kent olan Side’nin yüzyıllar süren uzun bir güzellik uykusundan, Girit’ten adeta kaçmak zorunda kalan masum insanlarca uyandırıldığını belirten Prof. Dr. Hacer Bakır Sert “Evladını, canını, namusunu kurtarabilmek uğruna, tüm yaşamını geride bırakan göçmenlere kucak açmasındandır belki de kentin yüzündeki hüzün ışıltıları. Gözlerinin önünde ana babaları öldürüldüğü için, küçücük yaşta ailenin yükünü sırtlayan çocukları bağrına basmasındandır...

Derinliklerinde hüznü yaşarken, etrafa en güzel renklerini yansıtır tarihi yarımada. Yaşanmışlığın sarı tonlarını, geçmişle bugünün uyumunu simgeleyen yeşili, huzurun mavisini, nar tanelerinin enerji dolu kırmızısını… Side’nin tüm renklerini; hüzünle başlayıp, coşkuya dönüşen hikayesini anlatır bu kitap bize… Bir elinde Kur’an, bir elinde zeytin aşılarıyla Girit’ten göçen büyüklerimizi; yüreği yanan annelerin başörtülerine sarılarak sahilde kuma gömülmek zorunda kalınan minicik bedenleri; ‘yarım gavur’ hakaretleriyle yaşayan bir neslin hayata tutunuşunu; evinde ipek böceği yetiştirip, ipek çarşaf dokuyacak kadar naif, akıllı ve becerikli Sideli kadınları; toprakta buldukları sikkeleri ‘geçmez para’ diye çikolata karşılığında turistlere veren çocukları; bir güneş gibi kentin üzerinde parlayan turizmin doğuşunu…

Eşsiz tarihi, kültürü, pırıl pırıl denizi, inci gibi kumsalları, kusursuzca parlayan güneşi ve ekolojik zenginlikleriyle Side Antik Kenti; günümüzde sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı turizm destinasyonları arasındadır. Kıyıya vuran dalga sesleri, denizden gelen yosun ve iyot kokusu, antik çağdan kalma sütunların üzerinde uyuklayan miskin kedileri, otun bin bir çeşidiyle hazırlanan salatalara eşlik eden lezzetli balıkları tarihi yarımadada geçirdiğiniz her ânı unutulmaz kılar” dedi.

Girit’ten Side’ye isimli kitabının çocukluğundan, olgunluk çağıma kadar hayatının her dönemi için güçlü bir anlam ifade eden Side’nin tanıtımına katkı sunacağını düşündüğünü belirten Sert “bu kitabın yazım sürecindeki duygu dolu yolculuğuma eşlik eden; çalışkanlığı, azmi, vizyonu ve inanılmaz yaşam enerjileriyle beni kendilerine hayran bırakan Side’min özel insanlarına; hayatıma anlam katan canım kızlarım Nil ve İpek’e, çalışmalarımda her zaman desteğini yanımda hissettiğim sevgili eşim Prof. Dr. Hakan Sert’e yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Kitabından elde edilecek gelirle, pandemi döneminde zor durumda kalan öğrencilerine destek olmayı düşündüğünü belirten Sert “kitabımı, sıcacık sığınağım olan anneme ve babama; Hayriye-İbrahim Bakır’a ithaf ediyorum. Varlığınıza binlerce kez şükürler olsun” dedi.

PROF. DR. HACER BAKIR SERT KİMDİR?

1976 yılı, Manavgat (Antalya) doğumlu olan Prof. Dr. Hacer Bakır Sert, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini Akdeniz Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Avusturya’nın Viyana şehrinde, University of Natural Resourcesand Life Sciences’da doktora yaparak 2007 yılında ‘bilim doktoru’ unvanını almaya hak kazanmıştır. Kültürel mirasın korunması, ekolojik turizm konularında araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Sert, ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda çalışmaya imza atmıştır. Halen, Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olup eşi ve kızlarıyla birlikte Side’de yaşamaktadır.

HABER MERKEZİ