PRİGOJİN’İN UÇAĞI NASIL DÜŞTÜ?

Rusya’da geçtiğimiz haziran ayında isyan eden paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, özel ordusuyla,  Moskova’ya doğru tanklarla yürüyüşe geçmişti. Belarus Cumhurbaşkanının devreye girmesiyle kriz aşılmıştı.

Bu olayla ilgili geçtiğimiz 27 Haziranda “Putin” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Oradaki makalemde “Her ne kadar bu kriz Belarus Cumhurbaşkanının devreye girmesiyle 24 saat bile dolmadan aşılmış olsa da bu defterin kapanacağını pek sanmıyorum” diye bir değerlendirmede bulunmuştum.   

***

Nitekim o defterin o gün kapanmadığını bugünlerde yaşananlarla gördük. Elinde silahla birlikte geçtiğimiz hafta Afrika’da ortaya çıkan Prigojin terör örgütleriyle savaştıklarından bahsediyordu. Bu açıklamadan 2 gün sonra bu kez Rusya’yı iç savaşın kıyısına sürükleyen paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'in de içinde olduğu özel jet Moskova yakınlarında düştüğünü duyduk.

***

Düşen jette Wagner lideri Prigojin'in de içinde olduğu 3'ü mürettebat 10 kişi hayatını kaybetmesi bir anda gözlerin Putin’e çevrilmesine neden oldu. Bu uçak arıza sonucu mu düştü, yoksa düşürüldü mü, düşürüldüyse bunu eski bir KGB ajanı olan Putin mi yaptırdı, yoksa bu olayın arkasında başka ülkeler mi var, istihbarat örgütleri mi var şimdi bunlar tartışılıyor. Ancak bu olayın nasıl meydana geldiği tam olarak hiçbir zaman yanıtını bulamayacaktır. Zira siyasi cinayetler hep böyledir.

***

Bizde de öyle olmadı mı?  Örneğin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümü. Ankara’dan 17 Şubat 1993’te Diyarbakır’a gitmek üzere hareket eden uçağın Yenimahalle’deki PTT’nin bahçesine düşmesi sonucu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, Binbaşı Yaşar Erian, Yüzbaşı Tuğrul Sezginler, askeri personel Fahir Işık, Emin Öner, Posta İşletme Merkezi güvenlik görevlisi Ruhi Salay şehit olmuştu. 

***

Olayın üzerinden neredeyse 31 yıl geçti.  Bu olayla ilgili yıllarca devam eden soruşturmalardan sonuç alınamadı. Zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle 2016’da “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi. Geleceğin Genelkurmay Başkanı olarak görülen Eşref Bitlis’in uçağının düşmesi ile ilgili tartışmalar halen devam ediyor. 

***

Hayattayken birçok kez röportaj yaptığım Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümü de halen aydınlatılamadı.25 Mart 2009 tarihinde Yozgat’ın Yerköy ilçesindeki mitinge giderken Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi Keş dağındaki Kanlıçukur mevkiinde helikopterin düşmesi sonucu beraberindeki biri gazeteci 5 kişiyle birlikte hayatını kaybeden Yazıcıoğlu ile ilgili tartışmalar da sürüyor.

***

Bu olayın da üzerinden neredeyse 15 yıl geçti. Açılan davaların ise nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Ama siyasi davalarda gerçeğe ulaşmak hangi ülkede olursa olsun çok zordur. Prigojin’in uçağının nasıl düştüğüne gelince; Eşref Bitlis’in uçağı nasıl düştüyse; Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopteri nasıl düştüyse o da öyle düşmüştür.