PORTAKALIN YERİNİ ‘AVOKADO’ ALIYOR

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdaverdigar Günay, “Kumluca bölgesinde artık portakal bahçeleri sökülüyor ve yerini avokado fidanlarına bırakıyor. Kumluca iyi bir avokado üretim bölgesi haline gelecek. Çünkü iklim bu üretime çok uygun” dedi.

KUTSO Başkanı Murat Hüdaverdigar Günay, Kumluca’da tropikal meyve çeşitlerine ilginin arttığını belirterek, bölgede portakal bahçelerinin yerini avokado başta olmak üzere, çeşitli tropikal meyve üretimi yapılan bahçe ve seralara bıraktığını ifade etti.

“TROPİKAL ÜRÜNLER ARTIYOR”

Günay konuya ilişkin Lider Medya’ya özel yaptığı açıklamada, Antalya bölgesinin Türkiye’nin tropikal meyve üretim merkezi haline gelmeye başladığını söyledi. Çiftçilerin bu değişime kayıtsız kalmadığını dile getiren Günay, “Çiftçilerimiz de bu nedenle ürün deseninde değişikliğe gitmeye başladı. Avokado, mango ve çarkıfelek gibi tropikal meyvelerin üretiminde ciddi artış var” dedi.

Günay, KUTSO olarak bu değişime yönelik harekete geçtiklerini anlatarak, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) öncülüğünde, Antalya Ticaret İl Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi destekleriyle Tropikal Ürün Araştırma Merkezi kurduklarını ifade etti.

“TROPİKAL MEYVE ÜRETİM MERKEZİ OLACAK”

Yakın zamanda açılışı gerçekleştirilecek merkezde Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinin araştırmalara başladığını ileten Günay, “Hocalarımızla birlikte 4 dönümde bir modern üretim serası ve 10 dönümde bir fidan üretim alanı planladık. Biz bu projeye çok önem veriyoruz. Çünkü çiftçimizi sadece belirli ürünlerde değil, bölgemize adaptasyon sağlayacak tüm çeşitleri araştıracak, deneyecek ve ardından ise fidan üretimi desteği ile buluşturacağız. En kısa zamanda Kumluca’yı ve Finike bölgesini Türkiye’nin en önemli tropikal meyve üretim merkezi haline getireceğiz” diye konuştu.

“ÜRETİM MİKTARI ARTACAK”

Günay son dönemde Kumluca bölgesinde avokado üretiminin büyük bir alana yayılmaya da başladığını aktararak, “Kumluca bölgesinde artık portakal bahçeleri sökülüyor yerini avokado fidanlarına bırakıyor. Yeni bahçeler tesis ediliyor. Şu an 500 dönüm civarındaki üretim miktar miktarı 10 binlere doğru tırmanacak. Kumluca iyi bir avokado üretim bölgesi haline gelecek. Çünkü iklim bu üretime çok uygun. Bölgede en iyi verim alınacak çeşidi bulma konusunda ise çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

Bu yıl sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artışların narenciyede ürünlerine çok düşük kaldığının da altını çizen Günay, şunları kaydetti:

“Yapılan zamlarla çeşitli ürünlerin fiyatlarında artış yaşanırken, narenciye ürünlerinde fiyatlar düşük kaldı. Hala da maliyetlerin çok altında fiyatlara satılıyor. Portakal üreticisi uzun yıllardır emeğinin karşılığını alamıyor. Bu da onları farklı arayışlara, alternatif ürünlere yöneltiyor. Tabi bu nedenle portakal ağaçları sökülüyor ve yerini seralar alıyor. Çok istemesek de avokado Finike portakalının yerini alacak.”