POLİS CANDIR

Geçen hafta, 25 yılına benimde eşlik ettiğim polis teşkilatımızın 177’nci kuruluş yılını kutladık.

Polislik; Zordur, meşakkatlidir ama taşıdığı üniformanın değerini bilene onurdur. Şereftir. Bir meslek değil, yaşam biçimidir.

Yıllık izinde olsan bile telefonun daima açıktır. Göreve gitmenin ve gelmenin saati, günü yoktur. Mesela; 15 Temmuz hain darbe girişiminde günlerce eve gitmediğimiz gibi; masa, sandalye ve ekip otolarında günlük birkaç saat uyku ile of bile demeden görev yapmıştık.

***

15 Temmuz işgal girişimi olduğundan, bayrağımızı düşürmemek için of bile demedik. Diyeni duymadım. Zaten denilmezdi. Daha uzun sürseydi; aylarca, yıllarca evimize gitmeden yine birkaç saat uyku ile dimdik vazifemizi yapardık.

Ancak polise of dedirten canından bezdiren onlarca angarya görev verilmekte ve bu görevlerin çoğunda da herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Mesela seçimlerde sandık görevlisinden, seçim hakimine kadar herkes ücret alır. Ama polis alamaz. İstisnai maçlar hariç statta görev alan herkes ücret alır. Polis almaz, alamaz. Hakkı yoktur.

Bayramlarda, resmi tatillerde polis normal zamandan daha çok çalışır ama mesai ücreti alamaz. Normal devlet memurlarının aylık mesaisi 160 saat iken,  polisin ek görev hariç aylık mesaisi 240 saattir. Ek görevler ile birlikte ortalama 300 saat civarındadır.

***

Polis göreve giderken her defasında ailesinden helallik alır, helallik verir. Bile bile ölüme gider. Zamanını ailesinden çok mesai arkadaşları ile geçirir. Canı önce yarada sonra, meslektaşlarına emanettir.

Bu gün nefes alabiliyorsak bizler için son nefesini veren polisler sayesindedir.

Kendisi önemli bir görevde olduğu zamanlar, hastalanan çocuğunu bile görevde olmayan meslektaşları doktora götürür. Babasının, annesinin cenazesine yetişemeyen, doğum esnasında eşinin yanında olamayan çok polis gördüm.

Çalışma ve ücret adaletsizliğinin üstüne birde halden anlamaz, kıymet bilmez, astlarının sırtına basarak yükselen amirler ile çalışırsa polis canından bezer. İntihar bile eder.

ÇÖZÜMSÜZ SORUN YOKTUR

Polisler vatandaşımızın her sorununu çözer. Ama bir tek kendi sorununu çözemez.

Oysa sorunların çözümü çok basit. Üst ve amirleri polise değer vererek, mesai saatlerini de insan anatomisine uygun düzenlenmesi, son olarak ta ben dahil, yıllardır beklediğimiz 3600 ek göstergeyi tahsil farkı gözetmeksizin bir an evvel verilmesidir.

SON SÖZ

Son olarak görevi başında olan meslektaşlarıma sağlık ve başarı, gazi ve emeklilerimize esenlikler, şehitlerimizin de ruhlarının şad olması duasıyla...